ΚΟΣΜΟΣ

Πομπέο: «Κλειδί» η Σούδα στον παγκόσμιο χάρτη

Ο τέως υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, μιλάει για τις διεθνείς ισορροπίες μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία

No profile pic

Τη στρατηγική αξία της Ελλάδας για τις ΗΠΑ, που επιβεβαιώνεται στο σκηνικό το οποίο δημιουργείται από τον πόλεμο της Ουκρανίας, υπογραμμίζει σε συνέντευξή του στην «Κ» ο τέως υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, ο οποίος δίνει ιδιαίτερη έμφαση στον ρόλο της ναυτικής βάσης της Σούδας.

Ο κ. Πομπέο, ο οποίος είναι μεταξύ των πιθανότερων υποψηφίων για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών στις προεδρικές εκλογές του 2024 σε περίπτωση μη καθόδου του Ντόναλντ Τραμπ, αναδεικνύει τη σημασία της αμυντικής συμφωνίας ΗΠΑ – Ελλάδας, προβάλλοντας ως πολύ θετικό το γεγονός ότι αυτή υλοποιήθηκε στη διάρκεια τριών αμερικανικών και δύο ελληνικών κυβερνήσεων, για να υπογραμμίσει ότι οικοδομείται σε στέρεα και μακροπρόθεσμη βάση, ενώ χαρακτηρίζει κομβικό τον ρόλο που διαδραματίζει η Ελλάδα ως πύλη εισόδου προς την Ευρώπη για τη μεταφορά του αερίου της Αν. Μεσογείου.

Τονίζει ότι δεν είναι αποδεκτή η χρήση ή η απειλή χρήσης βίας από την Τουρκία έναντι της Ελλάδας, ενώ διαμηνύει ότι στον πόλεμο της Ουκρανίας δεν υπάρχουν περιθώρια για την υιοθέτηση κάποιας «χρυσής τομής» και καλεί τον Ταγίπ Ερντογάν να πάρει ξεκάθαρη θέση. Επικρίνει δε τον πρόεδρο Μπάιντεν επειδή ανήγαγε την κλιματική κρίση σε προτεραιότητα της πολιτικής εθνικής ασφαλείας της Αμερικής, σε μια στιγμή που, όπως εκτιμά, έπρεπε να δοθεί απόλυτη έμφαση στη «σκληρή ισχύ».

Ο τέως υπουργός Εξωτερικών, αλλά και πρώην γερουσιαστής, συμμετείχε στο συνέδριο που συνδιοργάνωσαν στην Ουάσιγκτον το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών και το Συμβούλιο Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας με τη στήριξη της «Κ».

– Το κορυφαίο θέμα για όλους είναι η Ουκρανία και ουσιαστικά είναι υπό αυτό το πρίσμα που θέλω να σας ρωτήσω γιατί όταν ως υπουργός Εξωτερικών επισκεφθήκατε την Ελλάδα, πήγατε επίσης στον κόλπο της Σούδας, όπως και στη Θεσσαλονίκη.

– Hθελα πολύ να πάω και να δω και άλλα πράγματα εκτός από την Αθήνα, η οποία είναι ένα υπέροχο μέρος και την έχω επισκεφθεί αρκετές φορές. Hθελα να πάω στον κόλπο της Σούδας για να δω τι κάναμε μαζί από άποψη ασφαλείας. Και επίσης, η Θεσσαλονίκη είναι ένα πολύ ξεχωριστό μέρος, ένα διαφορετικό κομμάτι της Ελλάδας. Ταξίδεψα εκεί και με τη σύζυγό μου. Η Ελλάδα είναι μια χώρα που αγαπάμε προσωπικά και που είναι απίστευτα σημαντική για τις ΗΠΑ από διπλωματικής και οικονομικής απόψεως και από απόψεως ασφαλείας.

– Πόσο σημαντική είναι τώρα λόγω της κατάστασης με την Τουρκία, ιδίως η Σούδα, και με δεδομένο τον πόλεμο στην Ουκρανία;

– Κατά κάποιον τρόπο ήταν προφητική η επίσκεψή μου εκεί, δεδομένων των όσων εκτυλίχθηκαν τους μήνες που ακολούθησαν. Αν δείτε απλώς τον χάρτη και στη συνέχεια κάνετε ένα βήμα πίσω και σχεδιάσετε κύκλους, κύκλους εμβέλειας αεροσκαφών, μεγάλης εμβέλειας, όλων των ειδών, μπορείτε σαφώς να εκτείνετε τη διαδρομή για εμπορικά αεροπορικά ταξίδια και για εμπορεύματα και προϊόντα, μπορείτε να δείτε ότι πρόκειται για ένα σημαντικό γεωγραφικό σημείο στον παγκόσμιο χάρτη. Και είναι απόλυτη ανάγκη να έχουμε τις κατάλληλες σχέσεις ασφαλείας, ώστε να μπορέσουμε να πετύχουμε και τη σωστή αξιοποίηση της οικονομικής πτυχής. Ο κόλπος της Σούδας έχει διαδραματίσει έναν μακρύ, ιστορικό ρόλο σε αυτό και πρέπει να συνεχίσει να το κάνει. Hθελα να πάω να το δω με τα μάτια μου. Είχα διαβάσει, είχα ενημερωθεί σχετικά, αλλά ήθελα να πάω επιτόπου και να μιλήσω με τους ανθρώπους εκεί.

– Ολοι μιλούν για ενεργειακή απεξάρτηση από τη Ρωσία. Γνωρίζετε για τον αγωγό EastMed, ενώ συζητούνται και άλλοι τρόποι μεταφοράς του αερίου από την Αίγυπτο, την Κύπρο και το Ισραήλ. Με δεδομένη τη σχέση της Ευρώπης με τη Ρωσία, αποκτάει μεγαλύτερη σημασία η μεταφορά αυτών των κοιτασμάτων από την Αλεξανδρούπολη ή από αλλού, προς την Ευρώπη;

– Ηταν εξίσου σημαντικό πριν από δύο χρόνια, απλώς τώρα είναι πλέον αντιληπτό. Είναι αισθητό. Το κόστος των παγκόσμιων ενεργειακών αγορών έχει σημασία. Χρειαζόμαστε οικονομικά προσιτή ενέργεια για τους πολίτες των χωρών μας, ωστόσο βλέπουμε πλέον ότι το κόστος της πολιτικής αστάθειας είναι τεράστιο και η στήριξη σε έθνη που δεν μπορούν να εξαρτώνται από τη διακοπή μιας αλυσίδας εφοδιασμού με φυσικό αέριο είναι εξαιρετικά δαπανηρή, και τώρα πιστεύω ότι το κόστος αυτό θα είναι μεγαλύτερο από ό,τι ήταν. Νομίζω ότι έχει αλλάξει η αντίληψη των πραγμάτων. Οπότε ναι, γνωρίζουμε ότι υπάρχει τεράστια ποσότητα φυσικού αερίου στην περιοχή. Ξέρουμε ότι μπορεί να παραχθεί σε προσιτό κόστος. Πρέπει τώρα να βρούμε τους μηχανισμούς μεταφοράς για να το φέρουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Και όταν το κάνουμε αυτό, όταν αρχίσουμε να δημιουργούμε το σύστημα κόμβου-ακτίνων που θα συνδέεται με αυτό, θα έχουμε οικονομικά προσιτό φυσικό αέριο για τις χώρες σε όλη την περιοχή –και στην Ευρώπη– και θα το έχουμε με σταθερό και προβλέψιμο τρόπο μακροπρόθεσμα.

– Αυτό καθιστά την Ελλάδα αρκετά σημαντική. Μια πύλη προς την Ευρώπη.

– Πολύ σημαντική, κομβικής σημασίας. Oπως είπα και στην ερώτησή σας για τον κόλπο της Σούδας, υπάρχουν πράγματα στους χάρτες που δεν αλλάζουν. Οι θαλάσσιες οδοί, οι διαδρομές των αγωγών, οι πραγματικές τοποθεσίες του φυσικού πόρου, στην προκειμένη περίπτωση του φυσικού αερίου. Αυτά τα πράγματα είναι φυσικοί παράγοντες και πρέπει κανείς να τα αναγνωρίσει και στη συνέχεια να εργαστεί μέσα από αυτά για να παραδώσει καλά αποτελέσματα.

 

Διαβάστε περισσότερα στην Καθημερινή

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση