ΚΟΣΜΟΣ
Politico: «Η Μαρίν Λεπέν και το τέλος της Ευρώπης όπως την ξέρουμε»
Το Politico μίλησε με διπλωμάτες της ΕΕ, νομικούς εμπειρογνώμονες και συνεργάτες της Λεπέν, καθώς και με πολιτικούς από άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής ΈνωσηςGall
SHARE:
Τι θα γίνει αν η Μαρίν Λεπέν κερδίσει τις προεδρικές εκλογές της Γαλλίας; Πώς θα αντιδράσει η Ευρώπη; Ο ιστότοπος Politico φαντάστηκε ένα σενάριο στο οποίο η ακροδεξιά υποψήφια επικρατεί στον δεύτερο γύρο των γαλλικών προεδρικών εκλογών.
Το Politico μίλησε με διπλωμάτες της ΕΕ, νομικούς εμπειρογνώμονες και συνεργάτες της Λεπέν, καθώς και με πολιτικούς από άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αν και πρόκειται για προϊόν μυθοπλασίας, οι αρθρογράφοι βασίστηκαν στις προτάσεις που προωθεί η ακροδεξιά υποψήφια από τότε που ανέλαβε την ηγεσία του κόμματος από τον πατέρα της, το 2010.
«Η ημερομηνία είναι η 25 Μαΐου 2022. Η Μαρίν Λεπέν είναι πρόεδρος της Γαλλίας για λιγότερο από ένα μήνα. Οι ηγέτες της Ευρώπης μόλις έχουν συνέλθει από το σοκ των εκλογικών αποτελεσμάτων, όταν φτάνει στις Βρυξέλλες φτάνει η Γαλλίδα πρόεδρος. Διπλωμάτες και δημοσιογράφοι παρακολουθούν με δυσπιστία την ηγέτιδα της Εθνικής Συσπείρωσης καθώς βγαίνει λαμπερή από το προεδρικό Peugeot 607 μπροστά από τη μόνιμη γαλλική αντιπροσωπεία. Ένας φρουρός την ανακοινώνει ως «Madame la présidente de la République!» και η Λεπέν, ένα ισόβιο αουτσάιντερ που κατάφερε στην τρίτη της προσπάθεια να πάρει την εξουσία, χαμογελάει ακόμη πιο πλατιά. Σύντομα, όμως, το κλίμα γίνεται πιο σκοτεινό καθώς η Λεπέν μπαίνει στην ουσία της ομιλίας της και εκθέτει μεθοδικά τα σχέδιά της για τη διάλυση της ΕΕ εκ των έσω», αναφέρει το άρθρο.
Η πλειοψηφία των αξιωματούχων της ΕΕ συμφωνεί σε μεγάλο βαθμό με την άποψη του Γερμανού βουλευτή των Πρασίνων Άντον Χόφράιτερ, προέδρου της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Bundestag, ο οποίος περιέγραψε τις συνέπειες μιας νίκης της Λεπέν, ως «μοιραίες» για την Ευρώπη.
«Θα έθετε σε μαζικό κίνδυνο την ασφάλεια όλων των ανθρώπων στην Ευρώπη και φυσικά θα αποτελούσε τεράστιο πρόβλημα για την οικονομική συνεργασία στην ΕΕ, για θέματα όπως οι αναδυόμενες τεχνολογίες, η προστασία του κλίματος ή η εξωτερική πολιτική της ΕΕ», δήλωσε στον ιστότοπο.
Όπως αναφέρει το άρθρο, η Μαρίν Λεπέν έχει εμμονή με την ΕΕ. Εκτός από τον αγώνα της κατά του «ισλαμικού φονταμενταλισμού», η ακροδεξιά υποψήφια αναφέρεται συχνά στο μίσος της για τις «Βρυξέλλες» και τις «υπαγορεύσεις των γραφειοκρατών της ΕΕ». Στο επίκεντρο αυτής της στάσης, βρίσκεται η πεποίθηση ότι η κυριαρχία της Γαλλίας δεν μπορεί να συνυπάρξει με την εξουσία της ΕΕ και θα πρέπει να την αντικαταστήσει και να την ξεπεράσει.
Το αν η Λεπέν μπορεί πράγματι να προωθήσει τις προτάσεις της δεν έχει και τόση σημασία, τονίζουν οι αρθρογράφοι αναφέρει. Η ΕΕ έχει επιβιώσει και στο παρελθόν με ευρωσκεπτικιστικές κυβερνήσεις. Ωστόσο ποτέ δεν χρειάστηκε να αντιμετωπίσει μια ολομέτωπη επίθεση από μια χώρα με το μέγεθος και το βάρος της Γαλλίας.