ΚΟΣΜΟΣ

Ποιά χώρα βάζει τέλος στην οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ από το 2026;

Η οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ αποτελεί μια σημαντική πληγή σε παγκόσμιο επίπεδο στον τομέα των μεταφορών. Υπάρχει όμως λύση;

No profile pic

Στις αντίπερα όχθη του Ατλαντικού, και συγκεκριμένα στις ΗΠΑ, φαίνεται να έχουν ωριμάσει οι συνθήκες ώστε η μάστιγα της οδήγησης υπό την επήρεια αλκοόλ να μπει οριστικά στο χρονοντούλαπο της ιστορίας, καθώς η αχανής χώρα της αμερικανικής ηπείρου είναι έτοιμη να «ξεπεράσει» την Ευρωπαϊκή Ένωση όσον αφορά τις τεχνολογικές απαιτήσεις στο αυτοκίνητο θα επιφέρουν ελαχιστοποίηση, ή και μείωση, του φαινομένου της οδήγησης υπό την επήρεια αλκοόλ.

Συγκεκριμένα, στο πρόσφατο πακέτο ύψους 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων για την ενίσχυση των υποδομών στον τομέα των μεταφορών που εγκρίθηκε πρόσφατα στις ΗΠΑ από τον Πρόεδρο Joe Biden, περιλαμβάνεται η απαίτηση προς τις αυτοκινητοβιομηχανίες να τοποθετούν συστήματα παρακολούθησης σε νέα οχήματα για να εμποδίζουν τους πολίτες να οδηγούν υπό την επήρεια αλκοόλ.

Προς ώρας ωστόσο ο ακριβός τύπος της τεχνολογίας που μένει να χρησιμοποιηθεί με αρχή όλα τα νέα αυτοκίνητα που θα πωλούνται στη χώρα από το 2026 και μετά δεν έχει ακόμη καθοριστεί.

Σε κάθε περίπτωση, υπολογίζεται ότι το ένα τρίτο των θανάτων από τροχαία ατυχήματα στις ΗΠΑ αφορά την οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ, ποσοστό που στην Ευρωπαϊκή Ένωση ανέρχεται περίπου στο 25%.

Αυτή τη στιγμή, στη γηραιά ήπειρο υπάρχει μεν η πρόβλεψη για «μια τυποποιημένη σύνδεση με μια συσκευή μέτρησης» έως τον προσεχή Ιούλιο, ωστόσο η τελευταία θα τοποθετείται μόνο σε ορισμένες χώρες και μόνο όταν απαιτείται από το δικαστήριο στην περίπτωση οδηγών που έχουν καταδικαστεί για την οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ, ή όταν οι διαχειριστές στόλων αποφασίσουν να τις εγκαταστήσουν στα οχήματά τους.

Επί της ουσίας επομένως πρόκειται για μια «πρόβλεψη τοποθέτησης» και όχι για «υποχρεωτική τοποθέτηση» στα νέα οχήματα…

Σε ορισμένες ωστόσο χώρες της Ευρώπης, όπως η Ισπανία και η Γαλλία για παράδειγμα, η απαίτηση για «παρουσία» τέτοιων συσκευών εμπίπτει σε ορισμένες μόνο κατηγορίες οχημάτων, όπως τα λεωφορεία και τα πούλμαν. Σε αντίθεση, η σχετική απαίτηση στην περίπτωση των ΗΠΑ φαίνεται να είναι πολύ πιο εκτεταμένη, καθώς η τεχνολογία θα πρέπει να τοποθετηθεί σε όλα τα νέα αυτοκίνητα.

Σύμφωνα με έρευνες, μια τέτοια συσκευή θα είχε αποτρέψει στην Ευρωπαϊκή Ένωση το θάνατο τουλάχιστον 5.000 πολιτών μέσα σε έναν μόλις χρόνο, αριθμός που διπλασιάζεται στην περίπτωση των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με παλαιότερη μελέτη, οι θάνατοι από την οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ κόστισαν στις ΗΠΑ περί τα 44 δισεκατομμύρια δολάρια και αλλά επιπλέον 210 δισεκατομμύρια δολάρια σε «κοινωνικό κόστος». Τα δε αστυνομικά τμήματα των ΗΠΑ συλλαμβάνουν περίπου 1 εκατομμύριο ανθρώπους το χρόνο για οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ, σύμφωνα με μελέτη της αμερικανικής ΙIHS.

Πηγή:4τροχοί

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση