ΚΟΣΜΟΣ

Πλοία ΜΚΟ αποβιβάζουν πάνω από 500 ανθρώπους σε λιμάνια της Ιταλίας

Πολλοί από τους διασωθέντες έφεραν εμφανή σημάδια από βασανιστήρια, ενώ κάποιοι και κάποιες κατήγγειλαν πως υπέστησαν σεξουαλική κακοποίηση

Πλοία ΜΚΟ αποβιβάζουν πάνω από 500 ανθρώπους σε λιμάνια της Ιταλίας

Πάνω από πεντακόσιοι πρόσφυγες και μετανάστες, οι οποίοι διασώθηκαν τις τελευταίες ημέρες από δυο πλοία μη κυβερνητικών οργανώσεων που επιχειρούν στη Μεσόγειο, μεταφέρθηκαν σε λιμάνια της Ιταλίας.

Το σκάφος Humanity 1, της ΜΚΟ SOS Humanity («Ανθρωπότητα SOS»), με έδρα το Βερολίνο, έφθασε στην πόλη Μπάρι, στην Αδριατική, χθες Κυριακή, με 261 ανθρώπους.

Ενώ το Geo Barents, της ΜΚΟ Γιατροί Χωρίς Σύνορα (Médecins Sans Frontières , MSF), ελλιμενίστηκε στο Σαλέρνο, νότια της Νάπολης, με 248 πρόσφυγες και μετανάστες.

Οι άνθρωποι αυτοί, γυναίκες, άνδρες και παιδιά, διασώθηκαν στα ανοικτά της Λιβύης, ενώ έπλεαν με λαστιχένιες και ξύλινες βάρκες.

Στο Humanity 1 επέβαιναν μεταξύ άλλων 93 ανήλικοι, στην πλειονότητά τους ασυνόδευτοι.

Πολλοί από τους διασωθέντες έφεραν εμφανή σημάδια από βασανιστήρια, ενώ κάποιοι και κάποιες κατήγγειλαν πως υπέστησαν σεξουαλική κακοποίηση, σύμφωνα με το πλήρωμα. Κατά τα στοιχεία της SOS Humanity, κατάγονται από τη Συρία, την Αίγυπτο, το Καμερούν και την Ακτή Ελεφαντοστού.

Αντίθετα με τον Νοέμβριο, όταν πλοία μη κυβερνητικών οργανώσεων χρειάστηκε να περιμένουν εβδομάδες εξαιτίας διένεξης με τη νέα κυβέρνηση συμμαχίας άκρας δεξιάς-δεξιάς στη Ρώμη, αυτή τη φορά υπήρξε λύση ταχύτερα. Δόθηκαν άδειες για ελλιμενισμό στο Σαλέρνο και στο Μπάρι —το ταξίδι ήταν πολύ πιο μακρύ από ό,τι προς άλλα ιταλικά λιμάνια—, έπειτα από μερικές ημέρες.

Πάντως, σύμφωνα με την SOS Humanity, χρειάστηκαν 40 ώρες για να διανυθεί η απόσταση εν μέσω θαλασσοταραχής και πολλοί από τους επιβαίνοντες ταλαιπωρήθηκαν πολύ.

Το υπουργείο Εσωτερικών στη Ρώμη δικαιολόγησε την απόφαση επικαλούμενο το ότι τα λιμάνια και οι δομές υποδοχής προσφύγων και μεταναστών στη Σικελία αντιμετωπίζουν υπερπληθυσμό.

Η ιταλική κυβέρνηση διεμήνυσε πως η πολιτική της γενικά στο μεταναστευτικό ζήτημα δεν αλλάζει, εξηγώντας ότι επέτρεψε κατ’ εξαίρεση στα πλοία να ελλιμενιστούν, λόγω της επιδείνωσης του καιρού· ενώ κατηγόρησε για ακόμη μια φορά τις ΜΚΟ πως «ενθαρρύνουν» την παράνομη μετανάστευση.

Όμως μετανάστες και πρόσφυγες φθάνουν στις ιταλικές ακτές ακόμη και χωρίς καμιά βοήθεια. Το σαββατοκύριακο, αλιευτικό που μετέφερε περίπου 400 ανθρώπους εντοπίστηκε από την ιταλική ακτοφυλακή και συνοδεύτηκε ως το Ρήγιο της Καλαβρίας, όπου ελλιμενίστηκε.

Μη κυβερνητικές οργανώσεις πρωτοστατούν τα τελευταία χρόνια στις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης προσφύγων και μεταναστών που προσπαθούν να φθάσουν σε κάποια χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναχωρώντας, συχνά με κάθε άλλο παρά αξιόπλοα σκάφη, από τις ακτές κυρίως της Λιβύης και της Τυνησίας.

Στη Μεσόγειο έχουν χάσει τη ζωή τους από το 2014 προσπαθώντας να φθάσουν στην Ευρώπη τουλάχιστον 17.000 άνθρωποι, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Το 2022 καταγράφτηκε στην Ιταλία μεγάλη αύξηση των αφίξεων μεταναστών διά θαλάσσης, κατά τους αριθμούς του υπουργείου Εσωτερικών, που κάνουν λόγο για κάπου 97.000 ανθρώπους, έναντι περίπου 63.000 το 2021 και 32.000 το 2020.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση