Τα σύνορα πολλές φορές μπορεί να είναι πολύπλοκα. Όπως στην περίπτωση του ρωσικού εδάφους στην Ευρώπη, της Περιφέρειας του Καλίνινγκραντ ή τον δρόμο που διασχίζεις χωρίς να σταματήσεις μεταξύ Εσθονίας και Ρωσίας.
Σε μια άλλη περίπτωση, η κατάσταση είναι πιο περίπλοκη, τόσο που είναι δύσκολο ακόμα και να την εξηγήσεις. Στα σύνορα Βελγίου και Ολλανδίας υπάρχει η πόλη του Baarle – Hertog που ανήκει στο Βέλγιο. Ωστόσο μέσα σε αυτή υπάρχει και η δίδυμη πόλη της η Baarle – Nassau. Αν δείτε το χάρτη, θα διαπιστώσετε πως μέσα στην πόλη υπάρχουν 22 βελγικά ενκλάβια (περιτριγυρισμένα κλειστά κομμάτια γης), ενώ μέσα σε αυτά τα ενκλάβια υπάρχουν άλλα οκτώ ολλανδικά. Αυτό σημαίνει ότι κομμάτια γης που δεν συνορεύουν με την χώρα τους αλλά με τη γειτονική χώρα και το αντίστροφο. Τα σύνορα στην συγκεκριμένη πόλη είναι πολύ περίπλοκα και μπορείς ανά πάσα στιγμή να βρίσκεσαι στο Βέλγιο ή στην Ολλανδία. Καταλαβαίνεις που βρίσκεσαι από τους σταυρούς που έχουν τοποθετηθεί στο έδαφος και τα γράμματα «B» και «NL», που βρίσκονται από την μια η την άλλη πλευρά.
Τα σύνορα πολλές φορές περνούν μέσα από μαγαζιά, ακόμα και σπίτια. Με λίγα λόγια, μπορεί το βράδυ να κοιμάσαι στην κρεβατοκάμαρα σου που βρίσκεται στην Ολλανδία και να σηκωθείς να πας στο μπάνιο και να βρίσκεσαι στο Βέλγιο. Είναι όντως δύσκολο να το εξηγήσεις.
Βέβαια, αφού οι δυο χώρες ανήκουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση και δεν υπάρχει έλεγχος ή δασμοί μεταξύ των συνόρων, όλοι έμαθαν να ζουν με αυτό και σπάνια του έδιναν σημασία. Αλλά όταν έφτασε η πανδημία του κορωνοϊού, οι δυο χώρες πήραν διαφορετικά μέτρα για τα lockdown. Κι εκεί προέκυψε πρόβλημα.
Το Βέλγιο χτυπήθηκε περισσότερο από τον ιό. Τα κρούσματα και οι θάνατοι ήταν διπλάσιοι από την Ολλανδία. Έτσι αναγκάστηκε να πάρει σκληρότερα μέτρα από την γειτονική χώρα. Τα μαγαζιά έκλεισαν στο Βέλγιο, ενώ στην Ολλανδία όχι. Οπότε στο Baarle – Hertog – Nassau, μπορούσες να δεις κλειστά μαγαζιά στην βελγική πλευρά, και λίγα μέτρα μακριά ανοιχτά μαγαζιά στην ολλανδική πλευρά.
The residents of Baarle-Nassau are used to the quirks of living on the Dutch-Belgian border, but differing lockdown rules have caused problems. People living on the Belgian side of the street had to stay home, while their neighbours were free to go out... https://t.co/WNNNCHxyv2 pic.twitter.com/iQmsTNKKUW
— Tulip Expat Services (@TulipExpats) May 25, 2020
Τα σημάδια στο δρόμο που χωρίζουν τα σύνορα και μέχρι τότε ήταν μόνο τουριστικό αξιοθέατο, ξαφνικά απέκτησαν μεγάλη σημασία. Υπήρχαν μαγαζιά, μέσα από τα οποία περνούσαν τα σύνορα, που έκλεισαν μόνο το ένα μέρος του μαγαζιού.
How do you follow Covid19 restriction rules when the border of two countries with different lockdown rules cuts right through your shop? We’re in Baarle-Hertog (Belgium) / Baarle-Nassau (The Netherlands) to find out. #covid19 #covid19be #covid19nl pic.twitter.com/m8Xxuck3wF
— Tesa Arcilla (@TesaArcilla) May 15, 2020
Το Βέλγιο επέβαλε επίσης την χρήση μάσκας στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, την ώρα που η Ολλανδία δεν το έκανε. Οπότε αν έπαιρνες ένα λεωφορείο στην ολλανδική πλευρά μπορούσες να μπεις χωρίς μάσκα, αλλά να την είχες έτοιμη κάθε φορά που θα περνούσες τα σύνορα. Οι κάτοικοι είχαν συνηθίσει να ζουν ανάμεσα σε δυο χώρες, αλλά με το lockdown δυσκολεύτηκαν πολύ για πρώτη φορά.
Αρκετοί κάτοικοι πρότειναν να χειριστεί η Ευρώπη την κρίση και όχι κάθε χώρα ξεχωριστά. Αν και δεν ξέρουμε αν αυτό είναι εφικτό, τουλάχιστον προς το παρόν, σίγουρα θα έκανε την διαφορά για τους ίδιους.