Το ημερολόγιο γράφει 22 Μαρτίου 2016. Δύο εκρήξεις στο αεροδρόμιο Ζάβεντεμ και μία στο σταθμό Μάαλμπεκ σκορπίζουν το θάνατο και μουδιάζουν τις Βρυξέλλες. Σειρήνες, φωνές, χάος. Δύο λέξεις κυρίως ακούγονται: «Γιατί;» και «πώς;».
Ο απολογισμός των τρομοκρατικών επιθέσεων στην καρδιά της Ευρώπης είναι 32 νεκροί και περισσότεροι από 340 τραυματίες.
Σήμερα, έξι χρόνια μετά, ο αριθμός των θυμάτων ανεβαίνει στους 33…
Η τελευταία που έφυγε από τη ζωή είναι η Σάντι ντε Κορτ (Shanti De Corte). Η 23χρονη, μπορεί να γλίτωσε από τις επιθέσεις αλλά επέλεξε να υπεβλήθη σε ευθανασία στις 7 Μαΐου 2022. Η είδηση του θανάτου της έγινε γνωστή αυτές τις ημέρες.
Η νεαρή Φλαμανδή βρισκόταν στο Ζάβεντεμ. Μαζί με τις φίλες της θα ταξίδευε στη Ρώμη για να γιορτάσει την αποφοίτησή της. Όμως δεν πρόλαβε…
Οι τρομοκράτες ανατινάχτηκαν στην αίθουσα αναχωρήσεων στις 7:58 π.μ. και άλλαξαν για πάντα τη ζωή της. Η Σάντι στεκόταν μόλις λίγα μέτρα μακριά. Αν και βγήκε σωματικά αλώβητη, δεν μπόρεσε ποτέ να ξεπεράσει το ψυχικό τραύμα που της προκάλεσε η τρομακτική εμπειρία που βίωσε και προτίμησε να «φύγει» πρόωρα. Μετά τις επιθέσεις εμφάνισε κατάθλιψη και είχε συχνές κρίσεις πανικού.
Μάλιστα, πριν επιλέξει την ευθανασία είχε προσπαθήσει δύο φορές να αυτοκτονήσει. Η ίδια το 2018 είχε εκμυστηρευτεί στην εφημερίδα Het Laatste Nieuws: «Μερικές φορές ουρλιάζω σαν να είμαι πίσω στο Ζάβεντεμ. Αλλά θέλω να ζήσω και να βοηθήσω τους άλλους» ενώ σε ανάρτησή της στα social media είχε γράψει: «Με όλα τα φάρμακα που παίρνω, νιώθω σαν ένα φάντασμα που δεν μπορεί να νιώσει τίποτα πια. Ίσως υπήρχαν άλλες λύσεις εκτός από τα φάρμακα».
Αξίζει να σημειωθεί ότι η ευθανασία στο Βέλγιο είναι νόμιμη. Ωστόσο, ένας νευρολόγος από το CHU Brugmann, ο Paul Deltenre, που παρενέβη στην υπόθεση, εκτίμησε ότι δεν έπρεπε να γίνει ευθανασία επειδή υπήρχαν κι άλλες θεραπείες.
Η εισαγγελία της Αμβέρσας διεξήγαγε έρευνα και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η διαδικασία που διέπει την ευθανασία είχε τηρηθεί. Έτσι η υπόθεση έκλεισε.
Η οικογένειά της δηλώνει συγκλονισμένη, με τη μητέρα της να δηλώνει ότι «το να ζήσει έτσι δεν ήταν επιλογή. Δεν ένιωσε ποτέ ασφαλής μετά από αυτό. Το καλοκαίρι του 2016 πήγαμε ένα ταξίδι στη Γαλλία, αλλά η Σάντι δεν βγήκε από το ξενοδοχείο. Δεν ήθελε να πάει πουθενά όπου βρίσκονταν άλλοι άνθρωποι, από φόβο. Είχε επίσης τακτικές κρίσεις πανικού, από τις οποίες δεν απαλλάχθηκε ποτέ».
Η δίκη των φερόμενων δραστών για τις επιθέσεις στις Βρυξέλλες, θα συνεχιστεί στις 14 Νοεμβρίου. Περίπου 370 άτομα θα κληθούν να καταθέσουν ως μάρτυρες.