ΚΟΣΜΟΣ
Πέντε μυστηριώδεις θάνατοι φοιτητών συγκλονίζουν το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ
Οι θάνατοι στο Ίδρυμα που λειτουργεί εδώ και 800 χρόνια ξεκίνησαν τον Μάρτιο - Ο ένας από τους θανάτους αποδίδεται σε αυτοκτονία
Μια σειρά μυστηριωδών θανάτων φοιτητών του φημισμένου Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ, ένας εκ των οποίων αποδίδεται επισήμως σε αυτοκτονία, οδήγησε τις αρχές του εκπαιδευτικού ιδρύματος αλλά και τις αρμόδιες υπηρεσίες της Μεγάλης Βρετανίας, να ξεκινήσουν μια επίσημη έρευνα για να εξακριβώσουν τις ακριβείς συνθήκες των θανάτων.
Πέντε φοιτητές στο διάσημο πανεπιστήμιο που μετράει 800 χρόνια λειτουργίας, έχουν πεθάνει από τον Μάρτιο και σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ Μάθιου Νόρτον, ο ένα θάνατος αποδίδεται σε αυτοκτονία, ενώ η αυτοχειρία εξετάζεται ως το πλέον πιθανό ενδεχομενο και για τους άλλους τέσσερις θανάτους.
Μετά τον θάνατο του τέταρτου φοιτητή, τον περασμένο Μάιο, το πανεπιστήμιο όρισε μια ομάδα εργασίας για να συνεργαστεί με την Εθνική Υπηρεσία Υγείας της Βρετανίας για να ερευνήσει τα ακριβή αίτια. Αξιωματούχοι του πανεπιστημίου, επικαλούμενοι το ιατρικό απόρρητο, έχουν δώσει ελάχιστες πληροφορίες, αλλά ο κ. Νόρτον είπε ότι δεν φαίνεται να υπάρχει «καμία σχέση μεταξύ των αναφερόμενων περιπτώσεων».
Ο πέμπτος θάνατος αναφέρθηκε τον Ιούνιο, μετά την έναρξη της έρευνας. «Είναι απίστευτα οδυνηρό για ολόκληρο το πανεπιστήμιο: Πέντε θάνατοι φοιτητών από τον Μάρτιο, είναι τραγικό», δήλωσε ο καθηγητής και στέλεχος του εκπαιδευτικού ιδρύματος, Γκράχαμ Βίργκο.
«Δουλεύουμε από τον Μάρτιο για να εξιχνιάσουμε τις συνθήκες και συνεργαζόμαστε επίσης με το προσωπικό, το οποίο ήταν στην πρώτη γραμμή και χρειάζεται την κατάλληλη υποστήριξη σε αυτές τις πραγματικά δύσκολες συνθήκες», είπε ο καθηγητής Βίργκο, σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα New York Times.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι η πράξη της αυτοκτονίας μπορεί συχνά να είναι παρορμητική και να μην αποδίδεται εύκολα σε μια συγκεκριμένη αιτία. Η πανδημία του κορωνοϊού δημιούργησε συνθήκες αντίθετες με οτιδήποτε έχουν δει οι επαγγελματίες ψυχικής υγείας στο παρελθόν, καθιστώντας ακόμη πιο δύσκολο τον προσδιορισμό της αιτιολογίας.
Στις Ηνωμένες Πολιτείες, καθηγητές σε όλη τη χώρα ανέφεραν ότι από τότε που ξεκίνησε η πανδημία, οι φοιτητές είχαν χαμηλή απόδοση και δεν παρακολουθούσαν τα μαθήματα το ίδιο τακτικά. Αλλά οι ανησυχίες για τη συναισθηματική ευημερία των φοιτητών προϋπήρχαν του κορωνοϊού. Μια μελέτη που κυκλοφόρησε τον Ιούνιο βασισμένη σε έρευνα 350.000 φοιτητών σε σχεδόν 400 πανεπιστημιουπόλεις διαπίστωσε ότι η ψυχική υγεία των φοιτητών πανεπιστημίου στις Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκεται σε πτώση από το 2013.
Είναι εξαιρετικά δύσκολο , είναι φρικτό», είπε η κυρία Κλερ Κοουράν, επικεφαλής του “Survivors of Suicide”, μιας ομάδας βοήθειας που εργάζεται με την οικογένεια ενός από τους φοιτητές του Κέιμπριτζ. «Δεν είναι όλες επιβεβαιωμένες περιπτώσεις, αλλά καθεμία από αυτές περιλαμβάνει οικογένειες και κοινότητες που χρειάζονται χώρο και χρόνο και ιδιωτικότητα για να αντιμετωπίσουν την απώλεια».
Αξιωματούχοι του πανεπιστημίου δήλωσαν ότι θα επεκτείνουν τον προϋπολογισμό για την πρόληψη των αυτοκτονιών κατά περίπου 10%. Οι πρόσθετοι πόροι θα χρησιμοποιηθούν για τη μείωση του χρόνου αναμονής και την εκπαίδευση μιας νέας ομάδας συμβούλων για να «επιτρέψουν την έγκαιρη αναγνώριση μαθητών που βρίσκονται σε κίνδυνο». Τα επιπλέον χρήματα θα καλύψουν επίσης την ποι εντατική εκπαίδευση των μελών του προσωπικού του πανεπιστημίου για τον εντοπισμό φοιτητών που κινδυνεύουν.
Οι θάνατοι έχουν αναζωπυρώσει μια συζήτηση στην πανεπιστημιούπολη για το τι πρέπει να κάνει το ίδρυμα για να αποτρέψει τις αυτοκτονίες.
Ο Μπεν Ντάλιτς, ο οποίος είναι επικεφαλής της φοιτητικής ένωσης στο Κέιμπριτζ, είπε ότι το πανεπιστήμιο είχε ζητήσει από το Υπουργείο Παιδείας να δημιουργήσει μια πολιτική για την πρόληψη των αυτοκτονιών μέχρι το τέλος του 2021. Ο κ. Ντάλιτς, ο οποίος συμμετείχε σε συζητήσεις για μια νέα πολιτική, είπε ότι η «ανώτερη ηγεσία του πανεπιστημίου λύγισε υπό την πίεση» των επικεφαλής των επιμέρους κολλεγίων του Κέμπριτζ για να καταστήσει την πολιτική λιγότερο ισχυρή.
Μία από τις αλλαγές που προήλθαν από τη νέα αναθεώρηση αφορούσε την άρση της απαίτησης για όλα τα μέλη του προσωπικού να λαμβάνουν εκπαίδευση στην πρόληψη των αυτοκτονιών.
Τώρα, ο κ. Ντάλιτς δηλώνει ότι η φοιτητική ένωση ζητά «μια πραγματικά σοβαρή διαδικασία αναθεώρησης» που «θα απαιτεί διαφάνεια και θάρρος να κοιτάξουμε κάθε γωνιά του ιδρύματος και να δούμε τι έχει γίνει και αν θα μπορούσε να είχε γίνει καλύτερα».
Ο καθηγητής Βίργκο είπε ότι το Κέιμπριτζ είχε «ήδη εκπαιδεύσει το προσωπικό στην πρώτη γραμμή», αλλά παραδέχτηκε ότι τώρα «πρέπει να επανεξετάσουμε αυτή την εκπαίδευση για να διασφαλίσουμε ότι είναι το καλύτερο που μπορεί να είναι».