Το παρελθόν που στοιχειώνει το Κόσοβο και οι προκλήσεις του μέλλοντος

Δύσκολες οι ισορροπίες στην σκακιέρα της Βαλκανικής

Η επόμενη κυβέρνηση του Κοσόβου θα έχει να αντιμετωπίσει μια σειρά από προκλήσεις που κυνηγούν την πολιτική και κοινωνική ζωή τα τελευταία 20 χρόνια, από τον πόλεμο ενάντια στη Σερβία και την μονομερή ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του το 2008.

Από τότε η Πρίστινα παλεύει καθημερινά με τα τεράστια οικονομικά προβλήματα που εδράζονται στην γενικευμένη διαφθορά, η οποία την έχει καταστήσει σταυροδρόμι του οργανωμένου εγκλήματος στα Βαλκάνια.

Ο 44χρονος Άλμπιν Κούρτι, επικεφαλής του «Κινήματος Αυτοδιάθεσης» που νίκησε στις εκλογές πριν δυόμισι μήνες, φιλοδοξεί εφόσον αναλάβει την πρωθυπουργία να προωθήσει μια πολιτική ατζέντα εμπνευσμένη από την ΕΕ και τις πρόσφατες εξελίξεις στα Βαλκάνια.

Μαζί με τον πιθανό ετέρο του Κάντρι Βέσελι, αντιπροσωπεύουν την νέα πολιτική ηγεσία που φιλοδοξεί να φέρει την ανάπτυξη στο Κόσοβο και να περιορίσει το ποσοστό του πληθυσμού που ζει κάτω από το όριο της φτώχειας. Το κλειδί για την βελτίωση της οικονομίας είναι η αντιμετώπιση της διαφθοράς.

Η ΕΕ προσπάθησε με χρηματικές βοήθειες αλλά και αποστολή ανθρώπινου δυναμικού να ενισχύσει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις. Η τελευταία έκθεση της Κομισιόν κάνει λόγο για πρόοδο αλλά διευκρινίζει ότι πολλά ακόμα πρέπε να γίνουν.

Σύμφωνα με τις Βρυξέλλες, το Κόσοβο πρέπει πρώτα από όλα να αποκτήσει σταθερότητα και αυτό μπορεί να γίνει μέσα από την βελτίωση της σχέσης του με την Σερβία. Η μη αναγνώριση του Κοσόβου από το Βελιγράδι επιβραδύνει την ανάπτυξη σε ολόλκληρη την περιοχή.

Ο Κουρτι επιθυμεί το Κόσοβο να ενταχθεί στην Βαλκανική Μίνι Σεγκεν που σχεδιάζουν η Αλβανία, η Βόρεια Μακεδονία, η Σερβία αλλά και το Μαυροβούνιο. Μια ελεύθερη κυκλοφορία προσώπων και αγαθών στην περιοχή θα έδινε ώθηση στο εμπόριο και τις επενδύσεις και θα έλυνε το πρόβλημα των υψηλών δασμών σε σερβικά προϊόντα.

Το παρελθόν εξακολουθεί να στοιχειώνει το Κοσσυφοπέδιο 20 χρόνια μετά την νατοϊκή επέμβαση, που είχε σαν αποτέλεσμα την απόσχισή του από τη Νέα Γιουγκοσλαβία, όπως είχε ονομαστεί τότε το διάδοχο κράτος της πρώην Γιουγκοσλαβίας (το οποίο αποτελούνταν από τις τότε ομοσπονδιακές δημοκρατίες της Σερβίας και του Μαυροβουνίου).

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ