ΚΟΣΜΟΣ
Πανζουρλισμός στο Παρίσι λίγο πριν το lockdown!
Κατάμεστα εστιατόρια, άδεια ράφια στο σούπερ μάρκετ, τεράστιο μποτιλιάρισμα.
SHARE:
Δεκάδες χιλιάδες Παριζιάνοι επιχείρησαν μαζική έξοδο από την Πόλη του Φωτός σε μια προσπάθεια να αποφύγουν την απαγόρευση κυκλοφορίας που άρχιζε στις 21:00 τοπική ώρα και την έναρξη του δεύτερου lockdown από τα μεσάνυχτα.
Tα νεύρα ήταν τσιτωμένα από τις ουρές εκατοντάδων χιλιομέτρων στους… « πηγμένους» δρόμους και τα διαρκή κορναρίσματα, όπως φαίνεται από βίντεο που αναρτήθηκαν σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, καθώς πολλοί έσπευδαν να αποδράσουν στα εξοχικά τους ή στην επαρχία, για να περάσουν τον επόμενο μήνα μακριά από τα διαμερίσματά τους στο πολύβουο Παρίσι.
Άλλοι πάλι έσπευσαν να εκμεταλλευτούν την ευκαιρία για ένα τελευταίο ποτό ή δείπνο με φίλους και συγγενικά τους πρόσωπα σε μπαρ και εστιατόρια, προτού κατεβάσουν ρολά ενόψει του lockdown.
Πολλοί Παριζιάνοι έσπευσαν να προλάβουν τα καταστήματα όσο ήταν ανοικτά για ψώνια της τελευταίας στιγμής κι άδεισαν τα ράφια των σουπερμάρκετ σε μια επανάληψη των σκηνών πανικού που εκτυλίχθηκαν στην Ευρώπη τον περασμένο Μάρτιο. Οι καταναλωτές στόκαραν χαρτιά υγείας, αντισηπτικά και τρόφιμα μακράς διαρκείας, όπως ζυμαρικά, μεγάλη ζήτηση είχαν τα μελάνια των εκτυπωτών και ηλεκτρονικές συσκευές απαραίτητες για τηλεργασίας, ενώ πολλά άτομα σχημάτισαν ουρές έξω από τα κομμωτήρια για ένα τελευταία κούρεμα. «Αποθηκεύω τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης επειδή δεν ξέρουμε πότε θα τελειώσει όλο αυτό», είπε η Κατρίν Ντεμποπουί, την ώρα που ψώνιζε σε κατάστημα στο κέντρο του Παρισιού.
Τα μέτρα που εξήγγειλε ο Εμανουέλ Μακρόν θα ισχύσουν τουλάχιστον μέχρι την 1η Δεκεμβρίου, ενώ όσοι ξεμυτίζουν από τα σπίτια τους θα πρέπει να έχουν μαζί τους έγγραφα που να δικαιολογούν τις εξόδους τους (για ψώνια, επίσκεψη σε γιατρό ή νοσοκομείο ή σωματική άσκηση διάρκειας μίας ώρας ημερησίως), όταν θα υποβάλλονται σε ελέγχους από την αστυνομία.
Με τα νέα κρούσματα να καλπάζουν ο υπουργός Υγείας προειδοποίησε χθες ότι έως και ένα εκατομμύριο Γάλλοi ίσως να έχουν μολυνθεί από τον κορωνοϊό, ενώ ο πρωθυπουργός Ζαν Καστέξ επέκτεινε την υποχρεωτική χρήση μάσκας προστασίας σε μαθητές ηλικίας έξι ετών και άνω. Τα σχολεία θα συνεχίσουν να λειτουργούν, αλλά τα μέτρα υποχρεωτικής παραμονής στο σπίτι θα είναι εξίσου αυστηρά με την περασμένη άνοιξη.
Ο Μακρόν είπε ότι η απαγόρευση κυκλοφορίας στο Παρίσι κι άλλες μεγαλουπόλεις δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα και γι’ αυτό απαιτούνται δραστικά μέτρα για να μη χαθούν 400.000 ζωές από τον κορωνοϊό. «Ο στόχος μας είναι απλός: να μειώσουμε δραστικά τα νέα κρούσματα, από 40.000 σε 5.000 ημερησίως και να επιβραδύνουμε το ρυθμό εισαγωγών ασθενών στα νοσοκομεία και τις ΜΕΘ», τόνισε στο τηλεοπτικό του διάγγελμα. Τα νοσοκομεία έχουν ήδη γονατίσει και «ό,τι κι αν κάνουμε σχεδόν 9.000 άτομα θα νοσηλεύονται στις ΜΕΘ μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου», πρόσθεσε τονίζοντας ότι «δεν αντέχει να βλέπει άπραγος εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες να πεθαίνουν».
Τα μπαρ, τα καταστήματα και τα εστιατόρια κατεβάζουν ξανά ρολά, ενώ η γαλλική κυβέρνηση καλεί τις επιχειρήσεις να θέσουν σε καθεστώς τηλεργασίας τους υπαλλήλους τους «πέντε μέρες εβδομαδιαίως». Κάποια καταστήματα ίσως επιτραπεί να επαναλειτουργήσουν σε δύο εβδομάδες, αν καλυτερέψουν τα πράγματα, αλλά δεν αποκλείεται το lockdown να παραταθεί μέχρι τα Χριστούγεννα.