ΚΟΣΜΟΣ
Πακιστάν: Μολυσμένο φάρμακο προκαλεί απώλεια όρασης σε δεκάδες διαβητικούς
Δύο προμηθευτές του φαρμάκου συνελήφθησαν και 12 κυβερνητικοί επιθεωρητές τέθηκαν σε διαθεσιμότητα μετά από έρευνα που διαπίστωσε ότι κατά τη συσκευασία του φαρμάκου δεν τηρήθηκαν οι κανόνες υγιεινής, σύμφωνα με την αστυνομία και τις υγειονομικές αρχές.
Δεκάδες ασθενείς με διαβήτη στο Πακιστάν υπέστησαν απώλεια όρασης αφού τους χορηγήθηκε μολυσμένο φάρμακο, δήλωσε την Τρίτη ένας επαρχιακός υγειονομικός αξιωματούχος.
Δύο προμηθευτές του φαρμάκου Avastin συνελήφθησαν και 12 κυβερνητικοί επιθεωρητές τέθηκαν σε διαθεσιμότητα μετά από έρευνα που διαπίστωσε ότι κατά τη συσκευασία του φαρμάκου δεν τηρήθηκαν οι κανόνες υγιεινής, σύμφωνα με την αστυνομία και τις υγειονομικές αρχές.
«Από τώρα, η ένεση έχει επηρεάσει σοβαρά την όραση 68 ασθενών στο Παντζάμπ», δήλωσε εκπρόσωπος του τμήματος υγείας της επαρχίας, ο οποίος αρνήθηκε να κατονομαστεί. Τουλάχιστον 12 άτομα έχουν αναφέρει πλήρη τύφλωση. «Θα είμαστε σε θέση να αξιολογήσουμε την πραγματική έκταση της βλάβης που προκαλείται από την ένεση μόνο όταν οι λοιμώξεις αντιμετωπιστούν πλήρως», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.
Το Avastin της ελβετικής φαρμακευτικής εταιρείας Roche, συνταγογραφείται κυρίως για τη θεραπεία του καρκίνου, ωστόσο στο Πακιστάν χορηγείται χωρίς έγκριση σε διαβητικούς ασθενείς για να εμποδίσει την ανάπτυξη μη φυσιολογικών αγγείων στο μάτι. Διατίθεται σε δόσεις των 100 mg, αλλά χωρίζεται και επανασυσκευάζεται τοπικά σε μικρότερες δόσεις ως επιλογή χαμηλού κόστους για τη θεραπεία ορισμένων οφθαλμικών παθήσεων.
Η Karsten Kleine, εκπρόσωπος της Roche στην Ελβετία, δήλωσε ότι το φάρμακο δεν έχει εγκριθεί για οποιαδήποτε χρήση στα μάτια. «Η Roche καταδικάζει σθεναρά αυτήν την εγκληματική πράξη και κάνει ό,τι περνά από το χέρι της για να συνεργαστεί με τις αρχές ώστε να προστατεύσει τους ασθενείς από τις απομιμήσεις», ανέφερε η Kleine. Το επαρχιακό υπουργείο Υγείας έχει πλέον απαγορεύσει τη χρήση του φαρμάκου για τη θεραπεία των ματιών.
Ένας στους τέσσερις ενήλικες στο Πακιστάν έχει διαβήτη – ένα από τα υψηλότερα ποσοστά στον κόσμο – που οφείλεται στην έλλειψη άσκησης και στη διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη.
Πηγή: AFP
Φωτογραφία από Darko Stojanovic από το Pixabay