ΚΟΣΜΟΣ
Παιδική παχυσαρκία : Πού απαγορεύτηκε η πώληση αναψυκτικών και fast food σε παιδιά
Η χώρα αντιμετωπίζει τεράστια προβλήματα παχυσαρκίας και σχετιζόμενων νοσημάτων, ενώ έρευνα έχει δείξει ότι το 70% των παιδιών στις φτωχότερες περιοχές της πίνουν αναψυκτικό για... πρωινό
SHARE:
Η πολιτεία Οαξάκα, στον μεξικανικό Νότο, απαγόρευσε την πώληση ζαχαρούχων ποτών και υψηλών σε θερμίδες σνακ σε παιδιά. Το μέτρο στοχεύει στον περιορισμό της παχυσαρκίας.
Ο νέος νόμος προτείνει πρόστιμα ή ακόμη και «λουκέτο» σε καταστήματα που πουλούν αναψυκτικά και γλυκά σε παιδιά. Ουσιαστικά θέτει τα ζαχαρούχα τρόφιμα στην ίδια κατηγορία με το αλκοόλ και τα τσιγάρα.
«Είναι σημαντικό που επιτέλους βάζουμε ένα φρένο σε αυτή τη βιομηχανία, η οποία ήδη έχει αρρωστήσει τη χώρα και τα παιδιά μας», δήλωσε στον Guardian η Μαγκάλι Λόπεζ Ντομίνγκεζ, η βουλεύτρια του Μεξικού που πρότεινε το νομοσχέδιο. «η βιομηχανία φτάνει ακόμη και στις πιο απομακρυσμένες γωνιές της πολιτείας» – που είναι γνωστή για την ορεινή τοπογραφία της – «συχνά, περιοχές που δεν έχουν ούτε φάρμακα, έχουν αναψυκτικά».
Η Λόπεζ Ντομίνγκεζ παρουσίασε το νομοσχέδιο πάνω από ένα χρόνο πριν, όμως, όπως λέει, η πανδημία του κοροναϊού έδωσε στους βουλευτές επιπλέον κίνητρο για τον περιορισμό των πωλήσεων αναψυκτικών.
«Η υγειονομική κρίση καθιστά ακόμη πιο εμφανή την καταστροφή που προκαλεί η κατανάλωση αυτών των ζαχαρούχων ποτών», τόνισε η Λόπεζ Ντομίνγκεζ. «Ήταν στιγμή για την έγκριση του νόμου».
Ο νόμος της Οαξάκα φτάνει τη στιγμή που το Μεξικό λυγίζει υπό το βάρος του κοροναϊού, με τις υγειονομικές αρχές να αποδίδουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν εξαιτίας της πανδημίας στις ανθυγιεινές συνήθειες των Μεξικάνων – με πρώτη και κυριότερη την κατανάλωση αναψυκτικών.
Ο επικεφαλής της στρατηγικής για την αντιμετώπιση του κοροναϊού, Χούγκο Λόπεζ-Γκατέλ έχει χαρακτηρίσει τα αναψυκτικά «δηλητήρια σε μπουκάλι» και τα θεωρεί υπεύθυνα για 40.000 θανάτους, αλλά και για τα υψηλά ποσοστά ατόμων με διαβήτη, παχυσαρκία ή υπέρταση – τρεις συννοσηρότητες που επιδεινώνουν την εξέλιξη του κοροναϊού.
Η βιομηχανία αναψυκτικών του Μεξικού – ένα ισχυρότατο λόμπι με μεγάλο μερίδιο στην πίτα της διαφήμισης – κατηγόρησε την Λόπεζ-Γκατέλ ότι «δαιμονοποιεί μια στρατηγική οικονομική δραστηριότητα και ένα προϊόν που επιλέγουν εκατομμύρια Μεξικανοί». Όπως αναφέρει, σε ανακοίνωση ης κυβέρνησης, τα στατιστικά δείχνουν ότι οι Μεξικανοί καταναλώνουν μόλις το 5,8% των ημερήσιων θερμίδων τους μέσω αναψυκτικών.
Αποδιοπομπαίος τράγος;
Ορισμένοι επικριτές και ειδικοί σε ζητήματα δημόσιας υγείας κατηγορούν τη Λόπεζ-Γκατέλ – η οποία έχει προβεί σε διφορούμενες δηλώσεις για τις μάσκες και έχει υποστηρίξει πολιτική αντιμετώπισης της πανδημίας χωρίς τεστ και ιχνηλάτηση – ότι αναζητά έναν αποδιοπομπαίο τράγο για τους φρικτούς αριθμούς νεκρών και κρουσμάτων στη χώρα. Μέχρι στιγμής το Μεξικό έχει συγκλονιστεί από περισσότερους από 49.698 θανάτους, ενώ πρόσφατα ξεπέρασε τη Βρετανία «κατακτώντας» την τρίτη θέση των περισσότερων θυμάτων Covid-19.
«Οι υγειονομικές αρχές δεν έχουν καταστήσει υποχρεωτική τη χρήση μάσκας και δεν εγκρίνουν την εκτεταμένη χρήση τεστ για τον εντοπισμό, την ιχνηλάτηση και τον περιορισμό των λοιμώξεων. Αντ’ αυτού, η Δρ. Λόπεζ-Γκατέλ έχει αποφασίσει να υιοθετήσει μια νέα στρατηγική: να βρει αποδιοπομπαίο τράγο», έγραψε ο Χαβιέρ Τέλο, γιατρός και σύμβουλος υγειονομικής περίθαλψης, στην εφημερίδα Reforma.
Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει την επίδραση της βιομηχανίας των αναψυκτικών στη χώρα. Οι Μεξικανοί πίνουν 163 λίτρα αναψυκτικών κάθε χρόνο κατά κεφαλήν – πρόκειται για τη μεγαλύτερη ποσότητα σε όλο τον κόσμο – και αυτή η συνήθειά τους ξεκινά από νωρίς. Έρευνα του El Poder del Consumador, μιας οργάνωσης προστασίας του καταναλωτή με επικριτική στάση προς τη βιομηχανία των αναψυκτικών, ανακάλυψε ότι το 70% των παιδιών σχολικής ηλικίας στην φτωχή πολιτεία Γκερέρο δήλωναν ότι έπιναν αναψυκτικά για… πρωινό.
Περίπου το 73% των Μεξικανών θεωρείται υπέρβαρο, και οι σχετιζόμενες ασθένειες, όπως ο διαβήτης, μαστίζουν τον πληθυσμό.
«Όταν επισκέπτεσαι αυτές τις κοινότητες, αυτό που βλέπεις είναι πρόχειρο φαγητό. Δεν έχουν πρόσβαση σε πόσιμο νερό», δήλωσε ο Αλεχάντρο Καλβίγιο, διευθυντής της οργάνωσης.
Πηγή: www.theguardian.com