Παγκόσμια κινητοποίηση για το κλίμα: Στους δρόμους οι μαθητές όλης της Γης

Στόχος των διαδηλωτών, που ετοιμάζουν κινητοποιήσεις και στην Αθήνα, να ζητήσουν από τους ηγέτες, που θα συναντηθούν τη Δευτέρα για την Σύνοδο Κορυφής του ΟΗΕ για το Κλίμα, να υιοθετήσουν έκτακτα μέτρα ώστε να σταματήσουν την καταστροφή του περιβάλλοντος. Ήδη 32 ηγέτες, ανάμεσά τους και ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, ζήτησαν με κοινή διακήρυξή τους άμεση δράση για το Κλίμα.

«Δεν την ανάψαμε, αλλά προσπαθούμε να σβήσουμε τη φωτιά», έγραφε πανό που κρατούσε μαθητής στο Σίδνεϊ, καθώς αναρτήσεις σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης έδειχναν τις τεράστιες κινητοποιήσεις που πραγματοποιούνται στη χώρα. «Βρισκόμαστε εδώ για να στείλουμε ένα μήνυμα σε όσους βρίσκονται στην εξουσία, για να τους δείξουμε ότι έχουμε ευαισθητοποιηθεί και ότι το θέμα αυτό είναι σημαντικό για εμάς», δήλωσε ο 16χρονος Γουίλ Κόνορ. «Διακυβεύεται το μέλλον μας».

Η ακτιβίστρια Γκρέτα Τούνμπεργκ με τις σφιχτές πλεξούδες δίνει το σύνθημα στη Νέα Υόρκη, εκεί όπου σήμερα πάνω από ένα εκατομμύριο παιδιά δε θα πάνε σχολείο για να διαδηλώσουν απαιτώντας κλιματική δικαιοσύνη για όλους.

Η 16χρονη Σουηδή - σύμβολο για την προστασία του κλίματος - έχει κάνει το γύρο του κόσμου στέλνοντας στους πολιτικούς το σύνθημα: «Μην ακούτε τα παιδιά, ακούστε όμως τους επιστήμονες». Η βροντερή φωνή της ακούστηκε σε πολλές χώρες με τους μαθητές να ανταποκρίνονται στο κάλεσμά της.

Παιδιά όλων των ηλικιών υψώνουν σήμερα τη γροθιά τους επικρίνοντας την αδράνεια των κυβερνήσεων για την προστασία του περιβάλλοντος. Όπως μεταδίδουν τα διεθνή ΜΜΕ, οι πορείες ξεκίνησαν από την Αυστραλία και τον Ειρηνικό. Η συμμετοχή των διαδηλωτών είναι μεγάλη και το κλίμα εορταστικό.

Στο Σίδνεϊ, οι διαδηλωτές, μικροί και μεγάλοι, τραγουδούν, παίζουν τύμπανα και τρομπέτες.

Δύο εβδομάδες κινητοποιήσεων για την κλιματική αλλαγή

Η σημερινή ημέρα σηματοδοτεί την έναρξη δύο εβδομάδων κινητοποιήσεων για την κλιματική αλλαγή. Αύριο Σάββατο θα πραγματοποιηθεί η πρώτη σύνοδος των νέων για το κλίμα που οργανώνει ο ΟΗΕ. Εκτός από την Τούνμπεργκ 500 νέοι από τη Λατινική Αμερική, την Ευρώπη, της Ασία και την Αφρική αναμένονται στη σύνοδο, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ. Τη Δευτέρα είναι προγραμματισμένη μια ειδική σύνοδος κορυφής για το κλίμα, με τη συμμετοχή 100 ηγετών κρατών, ενώ την Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου, στη διάρκεια της Γενικής Συνόδου του ΟΗΕ, θα πραγματοποιηθεί μία ακόμη συντονισμένη παγκόσμια απεργία για το κλίμα.


Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ