ΚΟΣΜΟΣ

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για Γάζα: Ο ανθρωπογενής λιμός δεν θα γίνει όπλο - Δέσμη μέτρων για κοινή Ευρωπαϊκή πορεία

«Γίνεται ξεκάθαρη προσπάθεια να υπονομευθεί το όραμα για ένα βιώσιμο παλαιστινιακό κράτος. Δεν πρέπει να αφήσουμε να συμβεί αυτό»

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για Γάζα: Ο ανθρωπογενής λιμός δεν θα γίνει όπλο - Δέσμη μέτρων για κοινή Ευρωπαϊκή πορεία

Στη Λωρίδα της Γάζας αλλά και στο Ισραήλ αναφέρθηκε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ουρσουλα φον ντερ Λάιεν, κατά τη διάρκεια της ετήσιας ομιλίας για την Κατάσταση της Ένωσης (State of the Union – SOTEU) στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στο Στρασβούργο. 

Όσα ανέφερε κατά την ομιλία της:

«Αυτό που συμβαίνει στη Γάζα έχει συνταράξει τη συνείδηση της ανθρωπότητας.  Θέλω να στείλω ένα σαφές μήνυμα, ο ανθρωπογενής λιμός ποτέ δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως όπλο πολέμου, για χάρη των παιδιών για χάρη της ανθρωπότητας, πρέπει να σταματήσει.

Είδαμε τον οικονομικό στραγγαλισμό, τα σχέδια για την ανοικοδόμηση της Γάζας, ακούσαμε τις δηλώσεις ακραίων υπουργών της ισραηλινής κυβέρνησης που υποκινούν τη βία, κι όλα αυτά δείχνουν πως γίνεται μια ξεκάθαρη προσπάθεια να υπονομευθεί το όραμα για ένα βιώσιμο παλαιστινιακό κράτος. Δεν πρέπει να αφήσουμε να συμβεί αυτό.
Μου οδυνηρό να λέω αυτά τα λόγια, και ξέρω πως η αδυναμία της Ευρώπης να συμφωνήσει σε μια κοινή μελλοντική πορεία είναι εξίσου επώδυνη για πολλούς πολίτες. Αυτό που συμβαίνει στη Γάζα είναι απαράδεκτο.

Η Ευρώπη πρέπει να δείξει τον δρόμο όπως στο παρελθόν. Η οικονομική μας στήριξη και η ανθρωπιστική μας βοήθεια υπερβαίνουν κατα πολύ τις αντίστοιχες οποιουδήποτε αλλού εταίρου. Ασφαλώς, η Ευρώπη πρέπει να κάνει περισσότερα.  
Πολλά κράτη μέλη έχουν προχωρήσει μόνα τους, εμείς από πλευρά μας προτείναμε την αναστολή μέρους χρηματοδότησης στο πλαίσιο του προγράμματος HORIZON, όμως δεν βρήκαμε πλειοψηφία και έχει κολλήσει, πρέπει να ξεπεράσουμε αυτό το εμπόδιο. Θα προτείνω μια δέσμη μέτρων για τη χάραξη μιας ευρωπαϊκής πορείας:

1. Η ευρωπαϊκή επιτροπή θα κάνει ό,τι μπορεί να κάνει μόνη της. Θα αναστείλουμε τη διμερή μας στήριξη προς το Ισραήλ, θα σταματήσουμε όλες τις σχετικές πληρωμές, χωρίς αυτό να επηρεάσει το έργο μας με την ισραηλινή κοινότητα των πολιτών 

2. Θα υποβάλλουμε 2 ακόμη προτάσεις στο συμβούλιο:
α)Θα προτείνουμε κυρώσεις κατα των ακραίων υπουργών και των βίαιων υπηκόων και 
β)θα προτείνουμε επίσης τη μερική αναστολή της συμφωνίας  σύνδεσης για θέματα σχετικά με το εμπόριο.
Γνωρίζω ότι θα είναι δύσκολο να βρεθούν πλειοψηφίες και γνωρίζω ότι για ορισμένους οποιαδήποτε ενέργεια θα είναι υπερβολική για τον έναν και ελάχιστη για τον άλλον. 

3. Θα συστήσουμε μια ομάδα δωρητών για την Παλαιστίνη τον επόμενο μήνα αλλά κι ένα ειδικό ταμείο για την ανασυγκρότηση στης γάζας.

Είμαι μακροχρόνια φίλη του λαού του Ισραήλ. γνωρίζω πόσο συγκλόνισαν τη χώρα οι επίθεσης της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, οι όμηροι κρατούνται για περισσότερες από 700 ημέρες από τότε. Ημέρες πόνου, δεν μπορεί να υπάρξει χώρος ούτε για τη Χαμάς, είναι τρομοκράτες που θέλουν να καταστρέψουν το Ισραήλ αλλά τρομοκρατούν και τον δικό τους λαό. Ο στόχος της Ευρώπης ήταν πάντα ο ίδιος:
Πραγματική ασφάλεια για το Ισραήλ αλλά και ασφαλές μέλλον και παρόν για όλους του Παλαιστινίους
Αυτό σημαίνει ότι οι όμηροι πρέπει να απελευθερωθούν, να υπάρχει ανεμπόδιστη πρόσβαση σε όλη την ανθρωπιστική βοήθεια και ότι πρέπει να γίνει άμεση κατάπαυση του πυρός.
Σε μακροπρόθεσμο επίπεδο το μόνο ρεαλιστικό σχέδιο είναι ένα σχέδιο 2 κρατών. Αυτή ήταν ανέκαθεν η θέση της Ευρώπης και έχει φτάσει πια η ώρα να συνεργαστούμε για να γίνει πραγματικότητα».
 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση