ΚΟΣΜΟΣ

Ουρές στις τράπεζες τροφίμων της Ισπανίας

Μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων αποκαλύπτεται το οξύ πρόβλημα της φτώχειας στη χώρα

No profile pic

Στην Ισπανία η επανεκκίνηση της οικονομίας μετά τα αυστηρά μέτρα περιορισμού είναι ένα δύσκολο στοίχημα. Ο πρωθυπουργός της χώρας Πέδρο Σάντσες έχει δηλώσει πως αναμένεται συρρίκνωση της οικονομίας κατά 9% φέτος ενώ εκτιμάται πως θα χρειαστούν 2 έτη για να έλθει η ανάκαμψη.

Στις μεγάλες πόλεις ουρές σχοιματίζονται έξω από τα κοινωνικά παντοπωλεία και τις κουζίνες για άπορους. Οι οικονομικά ασθενέστεροι, οι άνεργοι και όσοι βρέθηκαν αιφνιδιαστκά εκτός εργασίας εξαιτίας της πανδημίας έχουν τεράστια ανάγκη.

Η Έμμα Λόπες Γκαρσία φροντίζει ηλικιωμένους σε σπίτια. Εξηγεί ότι έμεινε χωρίς δουλειά εξαιτίας του κορωνοϊού. Η οικονομική κατάσταση είναι τέτοια που είναι δύσκολο να βρούμε τα απαραίτητα για να φάμε».

«Δεν υπάρχει πια δουλειά», λέει η Μαρία Ιζαμπέλ Σάντες, άνεργη οικιακή βοηθός. «Ο σύζυγός μου έπαθε κορωνοϊό και το ξεπέρασε. Είναι καλύτερα αλλά όχι απολύτως καλά. Πρέπει όμως να είμαστε δυνατοί και να παλεύουμε».

«Είναι λυπηρό να βρισκόμαστε σε αυτή την κατάσταση. Είμαστε υγιείς, μπορούμε να δουλέψουμε, μπορούμε να πάμε στη δουλειά αλλά με αυτή την κατάσταση δεν γίνεται και έτσι καταφεύγουμε εδώ», λέει η Πώλα Αντρέα που είναι άνεργη.

Το πρόβλημα είναι παγκόσμιο. Οι πιο δυσοίωνες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για έως και 500 εκατομμύρια ανθρώπους που εκτιμάται ότι θα βρεθούν στο όριο της φτώχειας.

Στην Ισπανία το ποσοστό ανεργίας είναι κοντά το 14,5%, ένα από τα υψηλότερα στην ευρωζώνη.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση