ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Τεράστιες οι απώλειες των Ρώσων, σε αδιέξοδο η εισβολή

Σε δημοψήφισμα η όποια συμφωνία λέει ο Ζελένσκι - Τους 9861 νεκρούς στρατιώτες φτάνουν οι απώλειες της Μόσχας στο πεδίο σύμφωνα με ρωσική εφημερίδα

Ουκρανία: Τεράστιες οι απώλειες των Ρώσων, σε αδιέξοδο η εισβολή

Στις τεράστιες απώλειες που έχει ο ρωσικός στρατός κατά τις 26 πρώτες μέρες της εισβολής του στην Ουκρανία, αλλά και στην αύξηση της διεθνούς πίεσης, καθώς στις κυρώσεις προστίθεται και σημαντική στρατιωτική βοήθεια με την αποστολή όπλων από 13 χώρες προς το Κίεβο, εναποτίθεται οι όποιες ελπίδες για τον τερματισμό του πολέμου και την εξεύρεση μίας ειρηνευτικής λύσης.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντιμίρ Ζελένσκι διαμήνυσε και πάλι αργά το βράδυ της Δευτέρας ότι η χώρα του δεν δέχεται τελεσίγραφα, δεν πρόκειται να παραδώσει εδάφη και πως όποια συμφωνία υπάρξει θα τεθεί σε δημοψήφισμα στον ουκρανικό λαό. Και επέμεινε σε μία συνάντησή του με τον Βλαντιμίρ Πούτιν. Οι διαπραγματεύσεις σε αυτή τη φάση πάντως φαίνεται να έχουν καταρρεύσει, καθώς δεν υπάρχει σημείο επαφής των δύο πλευρών, μετά τα ρωσικά τελεσίγραφα και χθες Δευτέρα ούτε έγινε κάποια συνάντηση, ούτε ανακοινώθηκε νέος γύρος συνομιλιών.

Το Κρεμλίνο συνεχίζει να εξαπολύει σφοδρές επιθέσεις και βομβαρδισμούς, επιμένοντας κυρίως στον έλεγχο της Αζοφικής θάλασσας, με την πολιορκία της Μαριούπολης, ενώ οι δυνάμεις του παρουσιάζουν κινητικότητα και στα μέτωπα προς την Οδησσό. Δύο ειδήσεις ξεχώρισαν με την ολοκλήρωση και της 26ης ημέρας της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία πέρα από τις δηλώσεις του Ζελένσκι ότι θα θέσει σε δημοψήφισμα την όποια συμφωνία με τη Ρωσία:

Η δημοσίευμα ρωσικής εφημερίδας ότι οι απώλειες της Μόσχας στο πεδίο είναι βαρύτατες και φτάνουν στους 9861 νεκρούς στρατιώτες. Μέχρι τώρα το Κρεμλίνο είχε αναφέρει μόνο μία φορά στις αρχές της εισβολής έναν αριθμό 498 νεκρών στρατιωτών του, αλλά έκτοτε δεν είχε κάνει κάποια ενημέρωση. Αν και η ουκρανική πλευρά υποστηρίζει ότι οι απώλειες των Ρώσων είναι ακόμα μεγαλύτερες και ξεπερνούν τις 15.000, το δημοσίευμα προκάλεσε σοκ. Και ίσως δεν είναι τυχαίο ότι λίγο αργότερα αποσύρθηκε. Επιβεβαιώνεται έτσι το τεράστιο κόστος που έχει για τον Πούτιν η εισβολή ακόμα και στο στρατιωτικό πεδίο, παρά την προφανή υπεροχή στρατιωτικών συσχετισμών που διαθέτει η Ρωσία.

 

Το δεύτερο που φαίνεται ότι μπορεί να παίξει ρόλο και συνδυάζεται με το πρώτο, επιβεβαιώνοντας ότι αυτός ο πόλεμος εξελίσσεται αδιέξοδος για τη Μόσχα και πως όποια κέρδη και να έχει στο πεδίο, αυτά θα αποκτηθούν αιματηρά και για τη Ρωσία και δύσκολα θα διατηρηθούν μακροπρόθεσμα, είναι η πληροφορία που δημοσίευσε η Wall Street Journal για αποστολή όπλων από τη Δύση προς την Ουκρανία.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα οι Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες 12 χώρες εκπόνησαν ένα πρόγραμμα για να εξοπλίσουν τη δοκιμαζόμενη χώρα με σοβιετικά συστήματα αεράμυνας, που απέκτησαν πριν από δεκαετίες.

Ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας, Ντένις Σμίχαλ και ο πρόεδρος της ουκρανικής Βουλής, Ρουσλάν Στέφαντσουκ, ανακοίνωσαν το απόγευμα της Δευτέρας ότι 13 χώρες της Δύσης, αποφάσισαν την «άμεση ανάγκη αναβάθμισης της αεράμυνας της Ουκρανίας». Πρόκειται για τις ΗΠΑ, Γερμανία, Μεγάλη Βρετανία, Γαλλία, Ολλανδία, Σουηδία, Πολωνία, Εσθονία, Λιθουανία, Λεττονία, Τσεχία, Γεωργία και Ιρλανδία.

Εφόσον επιβεβαιωθεί πλήρως η κίνηση αυτή και η Ουκρανία αυξήσει την αμυντική της ικανότητα, καθίσταται ακόμα πιο δύσκολη η επίτευξη των στόχων της ρωσικής εισβολής, με ό,τι σημαίνει αυτό: είτε την κλιμάκωση των επιχειρήσεων από μέρους του Κρεμλίνου, είτε με την επιτάχυνση των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων για έναν συμβιβασμό, πριν ξεφύγει εντελώς η κατάσταση.
 

 

Ζελένσκι: Δεν παραδινόμαστε

Πάντως το μήνυμα του Ζελένσκι ήταν σαφές το βράδυ της Δευτέρας: Κανένα τελεσίγραφο δεν πρόκειται να γίνει δεκτό, τη λύση μπορεί να δώσει μία συνάντησή του με τον Πούτιν. «Πιστεύω ότι χωρίς αυτή τη συνάντηση είναι αδύνατο να καταλάβουμε πλήρως τι θέλουν οι Ρώσοι για να σταματήσουν τον πόλεμο», δήλωσε και ξεκαθάρισε ότι ο ουκρανικός λαός θα αποφασίσει για οποιονδήποτε συμβιβασμό, ακόμα και για το ενδεχόμενο ένταξης της χώρας του στο ΝΑΤΟ. Αναφερόμενος στα ζητήματα που θα μπορούσαν να τεθούν σε δημοψήφισμα, είπε ότι ενδεχομένως να αφορούν εδάφη υπό κατοχή από τις ρωσικές δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένης της Κριμαίας, καθώς και οι εγγυήσεις ασφαλείας που προσφέρονται από άλλες χώρες στην Ουκρανία αντί για την ένταξη στο ΝΑΤΟ.

Ο Ζελένσκι διαμήνυσε ότι δεν πρόκειται να παραδώσει εδάφη και πόλεις: «δεν δίνουμε ούτε το Κίεβο, ούτε το Χάρκοβο, ούτε τη Μαριούπολη» τόνισε, προσθέτοντας με νόημα: «Μας έχουν αφήσει ένα τελεσίγραφο με διάφορα σημεία. "Ακολουθήστε το και τότε θα τελειώσουμε τον πόλεμο" μας λένε. Η Ουκρανία δεν μπορεί να αποδεχτεί το τελεσίγραφο της Ρωσίας».

Η Ουκρανική κυβέρνηση επιβεβαίωσε δε ότι οι διαπραγματεύσεις δεν πάνε καλά. Ο σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Ζελένσκι Αλεξάντερ Ροντνιάνσκι δήλωσε στο BBC ότι «η Ρωσία δεν είναι σοβαρή για τις ειρηνευτικές συνομιλίες. Χρησιμοποιούσαν αυτές τις συνομιλίες ως τρόπο για να αποσπάσουν την προσοχή από το τι συμβαίνει στο πεδίο της μάχης. Δεν συζητάς για ειρήνη και βομβαρδίζεις πόλεις σε μεγάλη κλίμακα ταυτόχρονα» δήλωσε ο ουκρανός αξιωματούχος.

Πάντως ενδεικτική της κλιμάκωσης που μπορεί να πάρει ο πόλεμος είναι και η δήλωση που φέρεται να έκανε, σε καθεστώς ανωνυμίας βέβαια, αξιωματούχος του ΝΑΤΟ, ο οποίος θεωρεί ότι η Λευκορωσία ενδέχεται να επιτεθεί στην Ουκρανία και ότι η Ρωσία ετοιμάζεται να τοποθετήσει πυρηνικά όπλα στο Λευκορωσικό έδαφος. Αποκάλυψε δε ότι το ΝΑΤΟ ανησυχεί για ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
 

 

Πηγή:protothema.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση