ΚΟΣΜΟΣ
Ουκρανία: Η G7 θα υποσχεθεί δισεκατομμύρια δολάρια ως νέα "γραμμή ζωής" για την ουκρανική οικονομία
Σε προσχέδιο του κοινού ανακοινωθέντος που θα δημοσιοποιηθεί αργότερα σήμερα, οι αξιωματούχοι της G7 κάνουν λόγο για ποσό 18,4 δισεκ. δολαρίων δημοσιονομικής στήριξης για την Ουκρανία φέτος, συμπεριλαμβανομένων των πρόσφατων δεσμεύσεων για 9,2 δισεκ. δολάρια.
Οι υπουργοί Οικονομικών και οι κεντρικοί τραπεζίτες των χωρών της Ομάδας των 7 (G7) αναμένεται σήμερα να αποκαλύψουν δισεκατομμύρια δολάρια νέας βοήθειας προς την Ουκρανία και να υποσχεθούν αρκετά χρήματα για να επιβιώσει η κατεστραμμένη οικονομία της χώρας για όσο διάστημα μάχεται κατά της εισβολής της Ρωσίας.
Οι υψηλόβαθμοι αυτοί αξιωματούχοι από τις ΗΠΑ, την Ιαπωνία, τον Καναδά, τη Βρετανία, τη Γερμανία, τη Γαλλία και την Ιταλία –τις δημοκρατίες της G7—συζητούν επίσης τα επόμενα βήματα σε κυρώσεις για να πιέσουν τη Ρωσία να δώσει τέλος στον πόλεμο που ξεκίνησε στις 24 Φεβρουαρίου.
Σε προσχέδιο του κοινού ανακοινωθέντος που θα δημοσιοποιηθεί αργότερα σήμερα, οι αξιωματούχοι της G7 κάνουν λόγο για ποσό 18,4 δισεκ. δολαρίων δημοσιονομικής στήριξης για την Ουκρανία φέτος, συμπεριλαμβανομένων των πρόσφατων δεσμεύσεων για 9,2 δισεκ. δολάρια.
«Το μήνυμα ήταν ‘Στηρίζουμε την Ουκρανία’», δήλωσε η Αμερικανίδα υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν σε δημοσιογράφους αργά χθες. «Θα κινηθούμε από κοινού σε ό,τι αφορά τους πόρους που χρειάζονται για να το ξεπεράσουν αυτό», δήλωσε η Γέλεν.
Οι προγραμματισμένες για σήμερα συνεδριάσεις περιλαμβάνουν επίσης συζητήσεις για την πιθανότητα κρίσεων χρέους εν μέσω πιέσεων από τις αυξανόμενες τιμές τροφίμων και ενέργειας, την πρόοδο για τη μεταρρύθμιση της παγκόσμιας φορολογίας επιχειρήσεων, τις προσπάθειες για να χρηματοδοτηθεί η μετάβαση στην ανανεώσιμη ενέργεια και τη σημερινή κατάσταση με την πανδημία της COVID-19.
Στις συνεδριάσεις τους, οι αξιωματούχοι της G7 συζητούν επίσης τις προτάσεις για μείωση των εσόδων της Ρωσίας από τις εξαγωγές ενέργειας, συμπεριλαμβανομένου ενός σταδιακού εμπάργκο που πρότεινε η Ευρωπαϊκή Ένωση, της δημιουργίας ενός καρτέλ αγοραστών προκειμένου να μπει όριο στις τιμές για το ρωσικό αργό και της επιβολής δασμών εισαγωγής στο ρωσικό πετρέλαιο.
Αυτό το τελευταίο ήταν μια ιδέα που διατύπωσαν Αμερικανοί αξιωματούχοι ως τρόπο να περιοριστούν τα πετρελαϊκά κέρδη της Μόσχας, διατηρώντας παράλληλα τις προμήθειες ρωσικού αργού στην αγορά προκειμένου να αποφευχθούν οι αυξήσεις τιμών.
«Τίποτα δεν έχει αποκρυσταλλωθεί ως ξεκάθαρη στρατηγική», δήλωσε η Γέλεν αναφορικά με αυτές τις συζητήσεις.
Παράλληλα στο προσχέδιο της ανακοίνωσής τους, οι χώρες της G7 χαιρέτισαν την πρόταση που παρουσίασε η Κομισιόν την Τετάρτη για δανεισμό 9 δισεκ. ευρώ στην Ουκρανία.
Οι αξιωματούχοι της G7 παλεύουν επίσης με το ερώτημα του πώς μπορούν να περιορίσουν τον πληθωρισμό και να αυξηθούν οι πιέσεις μέσω κυρώσεων στη Ρωσία χωρίς να προκαλέσουν ύφεση. Ολοένα και περισσότεροι αξιωματούχοι αναφέρουν τον όρο «στασιμοπληθωρισμό» --τον συνδυασμό επίμονων αυξήσεων τιμών με οικονομική στασιμότητα.
«Οι κεντρικές τράπεζες της G7 παρακολουθούν στενά τον αντίκτυπο των πιέσεων τιμών στις πληθωριστικές προσδοκίες και θα συνεχίσουν να ρυθμίζουν τον ρυθμό της σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής με τρόπο που θα στηρίζεται σε δεδομένα και θα γνωστοποιείται με σαφήνεια», σύμφωνα με το προσχέδιο της ανακοίνωσής τους.