ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Φόβοι για τους άμαχους μετά το τελεσίγραφο για την παράδοση της Μαριούπολης

Δραματικές οι εξελίξεις - Συνεχίζεται ο ανελέητος βομβαρδισμός

Ουκρανία: Φόβοι για τους άμαχους μετά το τελεσίγραφο για την παράδοση της Μαριούπολης

Δραματικές ήταν οι εξελίξεις την 25η ημέρα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Η Ρωσία σκληραίνοντας τη στάση της, λίγες μόλις ώρες πριν από την έναρξη του νέου κύκλου των διαπραγματεύσεων, απέστειλε τελεσίγραφο που διατυπώθηκε από το Υπουργείο Άμυνας της χώρας προς την ουκρανική κυβέρνηση αναφορικά με την παράδοση της Μαριούπολης. Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο Ria Novosti το τελεσίγραφο λήγει νωρίς το πρωί της Δευτέρας. Συγκεκριμένα οι Ρώσοι κάλεσαν τους «εθνικιστές μέσα στην πόλη» να παραδώσουν τα όπλα, σημειώνοντας ότι θα τους προσφέρουν ασφαλές πέρασμα τη Δευτέρα.

Πάντως ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι είχε δηλώσει πως «η Ουκρανία θεωρεί τις τελευταίες ενέργειες της Ρωσίας παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας του κράτους μας». Παράλληλα είχε τονίσει ότι οι Ουκρανοί βρίσκονται «στα εδάφη τους», δεν φοβούνται τίποτα και κανέναν και δεν θα εκχωρήσουν «ούτε σπιθαμή γης της χώρας» σε κανέναν. 

Λίγες ώρες νωρίτερα, ο Ουκρανός πρόεδρος έφτασε στο σημείο να μιλήσει ακόμη και για Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο σε μία ακόμη προσπάθειά του να «στείλει» μήνυμα επιπλέον υποστήριξης στην Δύση. Συγκεκριμένα ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι δήλωσε την Κυριακή ότι είναι έτοιμος να διαπραγματευτεί με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, αλλά προειδοποίησε ότι αν αποτύχουν οι όποιες προσπάθειες διαπραγμάτευσης, αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι ο αγώνας μεταξύ των δύο χωρών θα οδηγήσει σε «έναν τρίτο παγκόσμιο πόλεμο».

Συνεχίζεται το δράμα στη Μαριούπολη: Ορφανά παιδιά μεταφέρθηκαν σε φιλορωσική περιοχή

Οι εφιαλτικές στιγμές συνεχίζονται στη Μαριούπολη που βρίσκεται στο έλεος της ρωσικής προέλασης. Παιδιά, τα περισσότερα από τα οποία είναι ορφανά, που ήταν εγκλωβισμένα σε σανατόριο της Μαριούπολης, ουκρανικό λιμάνι που πολιορκείται από τις ρωσικές δυνάμεις, μεταφέρθηκαν σε μία από τις δύο πρωτεύουσες των φιλορώσων αυτονομιστών στην ανατολική Ουκρανία, δήλωσαν συγγενείς τους στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Συνολικά 19 παιδιά και έφηβοι, ηλικίας από 4 έως 17 ετών, έζησαν για περίπου δύο εβδομάδες στα παγωμένα υπόγεια αυτού του σανατόριου, που ειδικεύεται στη θεραπεία πνευμονικών παθήσεων, ενώ ρωσικοί πύραυλοι έπεσαν όχι μακριά από το κτίριο αυτό.

 Κατοικώντας στην περιφέρεια του Ντονέτσκ, σε πόλεις που βρίσκονται όχι μακριά από τη Μαριούπολη (νοτιοανατολικά), τα παιδιά είχαν σταλεί σε αυτό το σανατόριο πριν αρχίσει η ρωσική επίθεση στις 24 Φεβρουαρίου.

Η Μαριούπολη, το «Στάλινγκραντ» του πολέμου στην Ουκρανία

Η Μαριούπολη ήταν το σπίτι 565.000 κατοίκων. Όχι πια. Έχει μετατραπεί σε εμπόλεμη ζώνη, είναι το κέντρο σκληρών συγκρούσεων μεταξύ ρωσικών και ουκρανικών δυνάμεων. Το 80% των σπιτιών της πόλης έχει υποστεί ζημιές, ενώ περισσότεροι από χίλιοι άνθρωποι βρίσκονται εγκλωβισμένοι στο καταφύγιο του θεάτρου που βομβαρδίστηκε.

Αξιωματούχοι στη Μαριούπολη λένε ότι πάνω από 2.500 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους αφότου εισέβαλαν οι ρωσικές δυνάμεις στις 24 Φεβρουαρίου, ενώ 35.000 κατάφεραν να διαφύγουν από την πόλη. Οι δορυφορικές φωτογραφίες της αμερικανικής Maxar Technologies αποτυπώνουν τη ζημιά που έχει υποστεί η πόλη από τους ανελέητους βομβαρδισμούς.

 

Πριν τη ρωσική εισβολή, ήταν και το κέντρο της ελληνικής κοινότητας στην περιοχή. Η πόλη έχει εκατοντάδες εργατικές πολυκατοικίες, πανομοιότυπης αισθητικής και μια μεγάλη παραλία. Στα ελληνικά χωριά, διασκορπισμένα γύρω από την πόλη, τα σπίτια ήταν βαμμένα άσπρα και γαλάζια. Φτιαγμένα και από Έλληνες που ήρθαν από την Κριμαία, το Σεπτέμβριο του 1778, με παραίνεση του εκ Κύθνου Μητροπολίτη Ιγνάτιου.

Η Μαριούπολη διαθέτει λιμάνι στην Αζοφική Θάλασσα και δύο από τα μεγαλύτερα χαλυβουργεία της Ευρώπης. Απέχει  μόλις 30 χιλιόμετρα από τη Ρωσία. Δεν είναι η εγγύτητα με τη Ρωσία που την είχε εξαρχής θέσει στο στόχαστρο του πολέμου. Η κατάληψη της Μαριούπολης ήταν προαπαιτούμενο για την υλοποίηση του ρωσικού σχεδίου για σύνδεση της Κριμαίας με τη ρωσική επικράτεια. Εκτός αυτού η Μαριούπολη είναι και στρατηγικής σημασίας λιμάνι στην Αζοφική.

 

Εάν «πέσει» η Μαριούπολη, οι Ρώσοι θα ελέγξουν πλήρως την Αζοφική και τα λιμάνια της, αφού θα δημιουργήσουν μία χερσαία ζώνη μεταξύ της Κριμαίας και του Ντονμπάς, που ήδη ελέγχεται υποστηρίζονται από τους φιλορώσους αυτονομιστές. Αυτό ήταν εξαρχής το σχέδιο των ρωσικών δυνάμεων, το οποίο βρίσκεται σε προχωρημένο σημείο, αφού η Μαριούπολη είναι πλέον περικυκλωμένη.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι «σφίγγει τον κλοιό» γύρω από την πόλη. Τους ισχυρισμούς του ρωσικού υπουργείου επιβεβαίωσε στο BBC ο δήμαρχος Βαντίμ Μποϊτσένκο. «Οι κατακτητές πέτυχαν εν μέρει στην επιχειρησιακή περιοχή του Ντονέτσκ, στερώντας προσωρινά από την Ουκρανία την πρόσβαση στην Αζοφική Θάλασσα», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας.

Από ό,τι φαίνεται, η προοπτική ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ ενταφιάζεται. Αυτό, ωστόσο, δεν αρκεί πλέον. Οι Ρώσοι έχουν πληρώσει βαρύ τίμημα και σε νεκρούς και σε οικονομικό κόστος λόγω κυρώσεων, αλλά και πολιτικά, λόγω του πλήγματος που έχει υποστεί η δημόσια εικόνα τους διεθνώς.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η Ρωσία στοχεύει στον περαιτέρω εδαφικό ακρωτηριασμό της Ουκρανίας. Όλα δείχνουν ότι το Κρεμλίνο θα επιχειρήσει να πάρει επί του πεδίου τις περιοχές που θεωρεί στρατηγικές για τη ρωσική εθνική ασφάλεια. Εκτός από ολόκληρο το Ντονμπάς και την υπόλοιπη ανατολική Ουκρανία, εκτός από την παραλιακή ζώνη της Αζοφικής, κατά πάσα πιθανότητα θα επιχειρήσουν να ελέγξουν και την παράκτια ζώνη δυτικά της Κριμαίας, δηλαδή την περιοχή της Οδησσού μέχρι τα σύνορα με τη Ρουμανία.

Εάν το καταφέρουν, ό,τι απομείνει από την Ουκρανία θα είναι ένα περίκλειστο και εξαρτημένο από τη Δύση κράτος. Για τους Ρώσους κρίσιμο είναι να θέσουν υπό τον έλεγχό τους και το Χάρκοβο, ώστε να εγκλωβίσουν τις ουκρανικές δυνάμεις που πολεμούν στο μέτωπο του Ντονμπάς. Αν αυτό συμβεί, το επόμενο βήμα θα είναι η περικύκλωση του Κιέβου.

Όπως προκύπτει από τα παραπάνω, ο έλεγχος της Μαριούπολης είναι στρατηγικής σημασίας για το ρωσικό σχεδιασμό. Η πτώση της πόλης θα απελευθερώσει ρωσικές δυνάμεις, οι οποίες θα στραφούν προς Βορρά για να κλείσουν σε μία τανάλια τις ουκρανικές δυνάμεις που βρίσκονται δυτικά του Ντονμπάς.

 7.295 άνθρωποι απομακρύνθηκαν από τις ουκρανικές πόλεις

Συνολικά 7.295 άνθρωποι απομακρύνθηκαν την Κυριακή από τις ουκρανικές πόλεις μέσω των ανθρωπιστικών διαδρόμων, δήλωσε η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Ουκρανίας Ιρίνα Βέρεστσουκ, με τις τέσσερις από τις επτά προγραμματισμένες διαδρομές να λειτουργούν.
click here

Από το σύνολο, 3.985 άνθρωποι απομακρύνθηκαν από την πολιορκημένη πόλη της Μαριούπολης στην πόλη Ζαπορίζια. Η ουκρανική κυβέρνηση σχεδιάζει να στείλει περίπου 50 λεωφορεία στη Μαριούπολη τη Δευτέρα για την απομάκρυνση των ανθρώπων που αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, δήλωσε η Βέρεστσουκ.

Πηγές: cretalive.gr, protothema.gr

Διαβάστε επίσης:

Ρωσικό τελεσίγραφο για τη Μαριούπολη

Ζελένσκι: Τρίτος Παγκόσμιος αν αποτύχουν οι διαπραγματεύσεις με Πούτιν

Ουκρανία: 7.295 άνθρωποι απομακρύνθηκαν από τις ουκρανικές πόλεις την Κυριακή

"Χωρίς διαπραγματεύσεις, δεν θα σταματήσουμε τον πόλεμο", δηλώνει ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο CNN

Δείτε όλες τις εξελίξεις του τελευταίου 24ωρου στο liveblog του Cretalive.gr 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση