ΚΟΣΜΟΣ
Όρκο πίστης ζητάει ο Πούτιν από τους «ορφανούς» μαχητές της Wagner
Ο Πούτιν υπέγραψε και σχετικό διάταγμα που αναφέρει ότι «πρέπει να ορκίζονται πίστη στη χώρα και στο στρατό»
Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, διέταξε τους μαχητές της Wagner να υπογράψουν όρκο πίστης στο ρωσικό κράτος, μετά το θανατηφόρο αεροπορικό δυστύχημα που πιστεύεται ότι σκότωσε τον επικεφαλής της μισθοφορικής ομάδας, Γεβγκένι Πριγκόζιν.
Σύμφωνα με τους νέους κανόνες, οι οποίοι τέθηκαν άμεσα σε ισχύ την Παρασκευή, με σχετικό διάταγμα που υπέγραψε ο Πούτιν, όλα τα «πρόσωπα που εισέρχονται σε εθελοντικούς σχηματισμούς και άλλα πρόσωπα που συμβάλλουν στην εκπλήρωση των καθηκόντων που έχουν ανατεθεί στις Ένοπλες Δυνάμεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας, σε άλλα στρατεύματα, στρατιωτικούς σχηματισμούς και φορείς και συμμετέχουν σε ειδική στρατιωτική επιχείρηση, πρέπει να ορκίζονται πίστη στη χώρα και στο στρατό», όπως μεταδίδει το nbcnews.
Πόσοι ήθελαν νεκρό τον Πριγκοζίν;
Οι κανόνες απαιτούν επίσης να δώσουν όρκο ότι θα είναι «αφοσιωμένοι στη Ρωσική Ομοσπονδία, θα υπερασπίζονται θαρραλέα την ανεξαρτησία και τη συνταγματική της τάξη».
Να σημειωθεί ότι η διατύπωση του όρκου περιλαμβάνει και μια γραμμή, στην οποία αναφέρεται πως όσοι ορκίζονται υπόσχονται να ακολουθούν αυστηρά τις εντολές των διοικητών και των ανώτερων ηγετών και περιγράφεται στο διάταγμα ως ένα βήμα για τη σφυρηλάτηση των πνευματικών και ηθικών θεμελίων της υπεράσπισης της Ρωσίας.
Η εισαγωγή από τον Πούτιν ενός υποχρεωτικού όρκου για τους μαχητές της Wagner και άλλων ιδιωτικών παραστρατιωτικών ομάδων ήταν μια σαφής κίνηση για να θέσει τις ομάδες αυτές υπό αυστηρότερο κρατικό έλεγχο, ειδικά μετά τη σύντομης διάρκειας ανταρσία Πριγκόζιν.
«Απόλυτο ψέμα ότι σκοτώθηκε με εντολή Πούτιν ο Πριγκόζιν»
Νωρίτερα φέτος, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας έδωσε στις ομάδες μισθοφόρων προθεσμία μέχρι την 1η Ιουλίου για να υπογράψουν συμβόλαια με τον στρατό, μια κίνηση που εξόργισε τον Πριγκόζιν πριν από την αποτυχημένη εξέγερσή του στο τέλος Ιουνίου.
Έκτοτε, οι μαχητές της Wagner που δεν συμμετείχαν στην ανταρσία μεταφέρθηκαν στον τακτικό ρωσικό στρατό.
Ο Πούτιν υπέγραψε το διάταγμα λίγο αφότου ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε στα ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης ότι οι υποδείξεις της Δύσης πως ο Πριγκόζιν – ο δισεκατομμυριούχος πρώην προμηθευτής τροφίμων του Κρεμλίνου που μετατράπηκε σε μεγιστάνα μισθοφορικών παραστρατιωτικών ομάδων – είχε σκοτωθεί με κυβερνητικές εντολές, ήταν «απόλυτο ψέμα».
«Έκανε πολλά σοβαρά λάθη»
Ο Ρώσος ηγέτης αναγνώρισε τον θάνατο του Πριγκόζιν την Πέμπτη, χαρακτηρίζοντάς τον «ταλαντούχο επιχειρηματία» που είχε «ασχοληθεί με το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο, τα πολύτιμα μέταλλα και τους πολύτιμους λίθους».
Και πρόσθεσε ότι ήταν «ένας άνθρωπος με περίπλοκη μοίρα, ο οποίος έκανε πολλά σοβαρά λάθη στη ζωή του».
Η ρωσική αρχή πολιτικής αεροπορίας ανακοίνωσε ότι ο Πριγκόζιν επέβαινε σε ιδιωτικό αεροσκάφος που συνετρίβη το βράδυ της Τετάρτης βορειοδυτικά της Μόσχας και από το οποίο δεν επέζησε κανείς, ακριβώς δύο μήνες αφότου ηγήθηκε της αποτυχημένης ανταρσίας κατά των αρχηγών του στρατού.
Κενό εξουσίας στη Wagner
Ωστόσο, δεν έχει υπάρξει επίσημη επιβεβαίωση ότι βρέθηκε ή ταυτοποιήθηκε η σορός του, ενώ παραμένει άγνωστο τι προκάλεσε την πτώση του αεροπλάνου.
Το αμερικανικό Πεντάγωνο δήλωσε ότι η δική του αρχική εκτίμηση ήταν πως ο Πριγκόζιν σκοτώθηκε και οι βρετανικές στρατιωτικές υπηρεσίες πληροφοριών δήλωσαν την Παρασκευή ότι δεν υπάρχουν ακόμη οριστικές αποδείξεις πως ο Πριγκόζιν βρισκόταν στο αεροσκάφος, αλλά ότι είναι «πολύ πιθανό» να ήταν νεκρός.
Σύμφωνα με τις ρωσικές αρχές, ο διοικητής της Wagner Ντμίτρι Ούτκιν – ένας τύπος με νεοναζιστικά τατουάζ, γνωστός ως το δεξί χέρι του αρχηγού των μισθοφόρων – και ο επικεφαλής της διοικητικής μέριμνας, Βάλερι Τσεκάλοφ, επέβαιναν στη μοιραία πτήση.
Ο θάνατος των τριών κορυφαίων στελεχών της Wagner αφήνει κενό εξουσίας στην ομάδα. Η ιδιωτική αυτή δύναμη, στο παρελθόν, χρηματοδοτούνταν ανταλλάσσοντας στρατιωτική υποστήριξη με μετρητά και πολύτιμα μέταλλα σε όλο τον κόσμο, εκμεταλλευόμενη ορυχεία χρυσού και διαμαντιών σε μέρη όπως η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία – όπου η Ρωσία ελπίζει να αυξήσει την επιρροή της.