ΚΟΣΜΟΣ

Οι ΗΠΑ ζητούν άμεση αποκλιμάκωση της έντασης μεταξύ Χεζμπολάχ-Ισραήλ

"Είναι προς το συμφέρον όλων η σύγκρουση να επιλυθεί γρήγορα και διπλωματικά"

Οι ΗΠΑ ζητούν άμεση αποκλιμάκωση της έντασης μεταξύ Χεζμπολάχ-Ισραήλ

Ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ Άμος Χόκστιν ζήτησε σήμερα να υπάρξει «άμεσα» αποκλιμάκωση στη σύγκρουση μεταξύ της λιβανέζικης Χεζμπολάχ και των ισραηλινών δυνάμεων στη μεθόριο μεταξύ των δύο χωρών.

Από την αρχή του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς, στις 7 Οκτωβρίου, το λιβανέζικο σιιτικό κίνημα Χεζμπολάχ, το οποίο όπως δηλώνει ενεργεί σε υποστήριξη προς τους Παλαιστίνιους, ανταλλάσει τακτικά πυρά με τον ισραηλινό στρατό.

«Η σύγκρουση μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ διήρκεσε αρκετά», τόνισε ο απεσταλμένος του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν κατά την επίσκεψή του στη Βηρυτό, όπου έφτασε έπειτα από σύντομη στάση στην Ιερουσαλήμ.

«Είναι προς το συμφέρον όλων η σύγκρουση να επιλυθεί γρήγορα και διπλωματικά. Είναι εφικτό και επείγον», τόνισε ο Χόκστιν.

Ο Αμερικανός απεσταλμένος χαρακτήρισε την κατάσταση κατά μήκος των συνόρων «σοβαρή» και πρόσθεσε ότι αυτός ήταν ο λόγος που ο Μπάιντεν του ζήτησε να μεταβεί στον Λίβανο. Τόνισε εξάλλου ότι η Ουάσινγκτον προσπαθεί να αποφύγει «έναν μεγάλης κλίμακας πόλεμο».

Η Χεζμπολάχ, που αναφέρει ότι έχει πραγματοποιήσει περισσότερες από 2.100 στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον του Ισραήλ, έχει εντείνει από την προηγούμενη εβδομάδα και μετά τον θάνατο ενός υψηλόβαθμού διοικητή της από ισραηλινό πλήγμα τις επιθέσεις εναντίον στρατιωτικών στόχων στο βόρειο Ισραήλ.

Ωστόσο δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για καμία επίθεση από το απόγευμα του Σαββάτου και παρά τα ισραηλινά πλήγματα στον νότιο Λίβανο, ένα από τα οποία κόστισε τη ζωή σε μαχητή της Χεζμπολάχ.

Στις 31 Μαΐου ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε ένα σχέδιο εκεχειρίας για τον πόλεμο στη Γάζα, το οποίο δήλωσε ότι προέρχεται από το Ισραήλ.

«Μια εκεχειρία στη Γάζα ή μια εναλλακτική διπλωματική λύση θα μπορούσαν επίσης να τερματίσουν τη σύγκρουση στην άλλη πλευρά της Μπλε Γραμμής», εκτίμησε ο Χόκστιν αναφερόμενος στη διαχωριστική γραμμή μεταξύ Ισραήλ και Λιβάνου την οποία όρισε ο ΟΗΕ.

Επίσης θα επιτρέψει «την επιστροφή των εκτοπισμένων αμάχων» και στις δύο πλευρές των συνόρων.

Από τις 7 Οκτωβρίου έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 473 άνθρωποι στον Λίβανο, στην πλειονότητά τους μαχητές της Χεζμπολάχ αλλά και 92 πολίτες, σύμφωνα με καταμέτρηση του AFP.

Στην ισραηλινή πλευρά έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 15 στρατιώτες και 11 πολίτες.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση