ΚΟΣΜΟΣ

Οι δασικές πυρκαγιές και πως να τις αντιμετωπίσουμε

Η μαζική μετακίνηση πολλών Ευρωπαίων από την επαρχία στις πόλεις τις τελευταίες δεκαετίες έχει αφήσει τα δάση παραμελημένα στο έλεος της ξηρασίας και του καύσωνα.

Οι δασικές πυρκαγιές και πως να τις αντιμετωπίσουμε

Οι μεγάλες δασικές πυρκαγιές στην Ευρώπη πλέον αρχίζουν νωρίτερα, γίνονται πιο συχνές, προκαλούν μεγαλύτερες καταστροφές και είναι όλο και πιο δύσκολο να σταματήσουν.

Σύμφωνα με τους ειδικούς το πιθανότερο είναι ότι η κατάσταση θα επιδεινωθεί εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής εκτός και αν ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα.

Η μαζική μετακίνηση πολλών Ευρωπαίων από την επαρχία στις πόλεις τις τελευταίες δεκαετίες έχει αφήσει τα δάση παραμελημένα στο έλεος της ξηρασίας και του καύσωνα.

«Πριν από μισό αιώνα ή και παραπάνω οι δασικές πυρκαγιές δεν έβρισκαν τόση καύσιμη ύλη. Γιατί αλλάζουν αυτά τα τοπία; Εξαιτίας της εξόδου στις πόλεις. Η νέα γενιά αφήνει την επαρχία. Πηγαίνουν στις πόλεις, αστικοποιούνται και τα χωριά αρχίζουν να γερνούν, οι ηλικιωμένοι δεν μπορούν να ασχοληθούν με τη γη και την καλλιέργεια, όχι τόσο έντονα όσο πριν» δήλωσε ο διευθυντής του Global Fire Monitoring, Γιόχαν Γκόλνταμερ.

Εν όψει της κλιματικής αλλαγής θα πρέπει να σκεφτούμε ξανά τα δάση μας και να τα κάνουμε να αντέχουν περισσότερο στο μέλλον.

«Πρέπει να σχεδιάσουμε ξανά τα δάση μας και να τα κάνουμε να είναι έτοιμα να αντιμετωπίσουν την κλιματική αλλαγή και τις φωτιές. Υπάρχουν είδη δέντρων σε μέρη του κόσμου που αντιμετωπίζουν τέτοιες ακραίες καταστάσεις. Και πρέπει να δούμε αυτά τα είδη που μεγαλώνουν σε περιόδους εξέλιξης σε συνθήκες κλιματικής πίεσης» δήλωσε ο διευθυντής του Global Fire Monitoring, Γιόχαν Γκόλνταμερ.

Η έκταση των δασών που έχουν καεί στην ευρωπαϊκή ύπαιθρο φέτος έχει σχεδόν τριπλασιαστεί σε σύγκριση με το μέσο όρο από το 2006 μέχρι το 2021 στο ίδιο διάστημα.

Την ίδια περίοδο η Ευρώπη έχει βιώσει περίπου 1900 δασικές πυρκαγιές σε σύγκριση με τις 470 την ίδια περίοδο από το 2006 μέχρι το 2021.

Με τις ξηρασίες και τους καύσωνες να γίνονται πιο έντονοι και συχνοί δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο στο να προσαρμόσουμε τα δάση μας στις παρούσες και τις μελλοντικές μας ανάγκες.

 

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση