ΚΟΣΜΟΣ
"Όχι" σε αυστηρότερες νομικές υποχρεώσεις στις ελβετικές επιχειρήσεις
Απορρίφθηκε σχετική νομοθετική πρωτοβουλία
SHARE:
Η Ελβετία απέρριψε νομοθετική πρωτοβουλία που επεδίωκε να επιβάλει αυστηρότερες νομικές υποχρεώσεις στις ελβετικές επιχειρήσεις ως προς τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των περιβαλλοντικών κανόνων.
Σύμφωνα με το ινστιτούτο δημοσκοπήσεων gfs.bern, η πρωτοβουλία με την επωνυμία «υπεύθυνες πολυεθνικές» απορρίφθηκε από τουλάχιστον 14 από τα 26 ελβετικά καντόνια, ενώ εγκρίθηκε με μικρή πλειοψηφία (50,7% των ψήφων). Ομως για να υιοθετηθεί ένα κείμενο, πρέπει να εγκριθεί τόσο από την πλειοψηφία των εκλογέων όσο και των καντονιών.
Το κείμενο επεδίωκε να υποχρεώσει τις ελβετικές επιχειρήσεις να διασφαλίζουν τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των περιβαλλοντικών κανόνων στις δραστηριότητές τους στο εξωτερικό, καθώς και στις δραστηριότητες των προμηθευτών του ή των εμπορικών τους εταίρων. Θα επέτρεπε επίσης την λογοδοσία των επιχειρήσεων για πράξεις ή παραλείψεις ενώπιον των ελβετικών δικαστηρίων.
Είμαι εξαιρετικά απογοητευμένη ... αλλά είναι μία πρωτοβουλία που είχε τεράστια υποστήριξη ... και βλέπουμε ότι σε ολόκληρη την χώρα έγινε ένας ευρύς διάλογος, ένας διάλογος υγιής που θέτει το ζήτημα των αρχών που θέλουμε να διασφαλίσουμε σε μία παγκοσμιοποιημένη οικονομία», δήλωσε στην δημόσια τηλεόραση η Lisa Mazzone, εκπρόσωπος του ελβετών Πρασίνων, κόμματος που καλούσε σε έγκριση της πρωτοβουλίας, η οποία υποστηρίχθηκε από 130 μην κυβερνητικές οργανώσεις.
Η μη κυβερνητική οργάνωση Greenpeace εξέφρασε επίσης την απογοήτευσή της, αλλά τόνισε ότι η κύρια ιδέα της πρωτοβουλίας εγκρίθηκε από την λαϊκή ψήφο, η ιδέα δηλαδή σύμφωνα με την οποία «όσοι ρυπαίνουν ή παραβιάζουν τις θεμελιώδεις ελευθερίες πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να υποστούν τις συνέπειες».
To ομοσπονδιακό Συμβούλιο (κυβέρνηση), καθώς και οι οργανώσεις υπεράσπισης των επιχειρήσεων καλούσαν σε απόρριψη του κειμένου, με το επιχείρημα ότι θα ζημίωνε τα ελβετικά οικονομικά συμφέροντα .
Το αποτέλεσμα ης ψηφοφορία ανέδειξε το ρήγμα κατά μήκος του γλωσσικού συνόρου της Ελβετίας, με τα γερμανόφωνα καντόνια να απορρίπτουν κατά πλειοψηφία την πρωτοβουλία και με τα γαλλόφωνα να την υπερψηφίζουν.
Συνολικά 64,8% των ψηφοφόρων , για παράδειγμα, καταψήφισαν το κείμενο στο γερμανόφωνο καντόνι του Ζουγκ, όπου βρίσκεται η έδρα της Glencore, εταιρείας πρώτων υλών, η οποία χρησιμοποιήθηκε ως παράδειγμα από την εκστρατεία υπέρ του κειμένου.
Μία από τις αφίσες της καμπάνιας έδειχνε ένα κοριτσάκι μπροστά σε ένα ορυχείο στο Περού που ανήκει σε εταιρεία που ελέγχεται από την ελβετική πολυεθνική.
Με την απόρριψη βαρέων μετάλλων, περί τα 2.000 παιδιά της περιοχής αυτής παρουσιάζουν χρόνια συμπτώματα δηλητηρίασης, υποφέροντας από αναιμία, αναπηρίες έως και παράλυση, σύμφωνα με τους υπερασπιστές της πρωτοβουλίας, οι οποίοι χρησιμοποίησαν επίσης τα παραδείγματα της χρήσης εντομοκτόνων που είναι προ πολλού απαγορευμένα στην Ελβετία, αλλά πωλούνται σε άλλες χώρες από την εταιρεία Syngenta ή της απόρριψης στο περιβάλλον μικροσωματιδίων από την βιομηχανία οικοδομικών υλικών LafargeHolcim στην Νιγηρία.
Για τους υπερασπιστές του «όχι», η πρωτοβουλία κινδύνευε να γίνει αντιπαραγωγική, υποχρεώνοντας τις εταιρείες να αποχωρήσουν από ορισμένες χώρες όπου επενδύουν και δημιουργούν θέσεις εργασίας, από τον φόβο των αγωγών.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ