ΚΟΣΜΟΣ
O Στίβεν Χόκινγκ είχε προειδοποιήσει ότι η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να τερματίσει την ανθρωπότητα
«Η ανάπτυξη πλήρους τεχνητής νοημοσύνης θα μπορούσε να σημάνει το τέλος της ανθρώπινης φυλής».
Ο καθηγητής Στίβεν Χόκινγκ, ένας από τους σημαντικότερους επιστήμονες της Βρετανίας, είχε δηλώσει, πολλά χρόνια πριν, ότι οι προσπάθειες για τη δημιουργία σκεπτόμενων μηχανών αποτελούν απειλή για την ίδια την ύπαρξή μας.
Όπως είχε δηλώσει στο BBC: «Η ανάπτυξη πλήρους τεχνητής νοημοσύνης θα μπορούσε να σημάνει το τέλος της ανθρώπινης φυλής».
Τώρα που η AI έχει επεκταθεί σε πολλούς τομείς της ζωής μας και το ChatGPT απαντάει σε όλα τα θεμελιώδη ερωτήματα της ανθρωπότητας (όχι με επιτυχία φυσικά, αλλά τι σημασία έχει;), θυμόμαστε ξανά τα λόγια του Χόκινγκ.
Η προειδοποίησή του ήρθε ως απάντηση σε ερώτηση σχετικά με την ανανέωση της τεχνολογίας που χρησιμοποιεί για να επικοινωνεί, η οποία περιλαμβάνει μια βασική μορφή τεχνητής νοημοσύνης.
Άλλοι, βέβαια, ήταν και παραμένουν λιγότερο δυσοίωνοι για τις προοπτικές της τεχνητής νοημοσύνης
Ο θεωρητικός φυσικός, ο οποίος έπασχε από την ασθένεια του κινητικού νευρώνα με αμυοτροφική πλευρική σκλήρυνση (ALS), χρησιμοποιούσε ένα νέο για την εποχή του σύστημα, το οποίο αναπτύχθηκε από την Intel για να μιλάει.
Δείτε την ομιλία του μέσω του υπολογιστή
«Θα απογειωθεί από μόνη της και θα επανασχεδιάζεται με συνεχώς αυξανόμενο ρυθμό», είπε.
«Οι άνθρωποι, οι οποίοι περιορίζονται από την αργή βιολογική εξέλιξη, δεν θα μπορούσαν να ανταγωνιστούν και θα υποσκελίζονταν».
Άλλοι όμως, όπως ήδη είπαμε είναι και παραμένουν λιγότερο απαισιόδοξοι.
«Πιστεύω ότι θα παραμείνουμε επικεφαλής της τεχνολογίας για ένα αξιοπρεπώς μεγάλο χρονικό διάστημα και θα αξιοποιηθούν οι δυνατότητές της να λύσει πολλά από τα παγκόσμια προβλήματα» είχε δηλώσει ο Ρόλο Κάρπεντερ, δημιουργός του Cleverbot, ενός λογισμικού που μάθαινε από τις προηγούμενες συνομιλίες του και έχει συγκεντρώσει υψηλή βαθμολογία στο τεστ Turing, ξεγελώντας ένα μεγάλο ποσοστό ανθρώπων που πίστευαν ότι μιλούν με άνθρωπο.
Η άνοδος των ρομπότ
Ο Κάρπεντερ έλεγε, τότε, ότι απέχουμε πολύ από το να έχουμε την υπολογιστική ισχύ ή να αναπτύξουμε τους αλγόριθμους που απαιτούνται για την επίτευξη πλήρους τεχνητής νοημοσύνης, αλλά πίστευε ότι αυτό θα έρθει μέσα στις επόμενες δεκαετίες.
«Δεν μπορούμε να ξέρουμε ακριβώς τι θα συμβεί αν μια μηχανή ξεπεράσει τη δική μας νοημοσύνη, οπότε δεν μπορούμε να ξέρουμε αν θα μας βοηθήσει απείρως, ή θα μας αγνοήσει και θα μας παραγκωνίσει, ή θα μας καταστρέψει ενδεχομένως» ξεκαθάρισε.
Αλλά στοιχημάτιζε ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα είναι μια θετική δύναμη.
Ο καθηγητής Χόκινγκ δεν ήταν ο μόνος που φοβόταν για το μέλλον.
Βραχυπρόθεσμα, υπήρχαν και υπάρχουν ανησυχίες ότι οι έξυπνες μηχανές που είναι ικανές να αναλαμβάνουν εργασίες που μέχρι τώρα έκαναν οι άνθρωποι θα καταστρέψουν γρήγορα εκατομμύρια θέσεις εργασίας.
Μακροπρόθεσμα, ο επιχειρηματίας της τεχνολογίας Ίλον Μασκ έχει προειδοποιήσει ότι η τεχνητή νοημοσύνη είναι «η μεγαλύτερη υπαρξιακή μας απειλή».
Ρομποτική φωνή
Στη συνέντευξή του στο BBC, ο καθηγητής Χόκινγκ μίλησε επίσης για τα οφέλη και τους κινδύνους του διαδικτύου.
Παράθεσε την προειδοποίηση του διευθυντή της GCHQ ότι το δίκτυο θα γίνει το κέντρο διοίκησης των τρομοκρατών: «Πρέπει να γίνουν περισσότερα από τις εταιρείες του διαδικτύου για την αντιμετώπιση της απειλής, αλλά η δυσκολία είναι να γίνει αυτό χωρίς να θυσιαστεί η ελευθερία και η ιδιωτικότητα».
Ο ίδιος, ωστόσο, υπήρξε ενθουσιώδης, πρώιμος υποστηρικτής όλων των ειδών των τεχνολογιών επικοινωνίας και ανυπομονούσε να μπορέσει να γράψει πολύ πιο γρήγορα με το νέο του σύστημα.
Όμως μια πτυχή της δικής του τεχνολογίας – η φωνή που παρήγαγε ο υπολογιστής – δεν είχε αλλάξει στην τελευταία ενημέρωση.
Ο καθηγητής Χόκινγκ παραδέχτηκε ότι ήταν ελαφρώς ρομποτική, αλλά επέμεινε ωστόσο ότι δεν ήθελε μια πιο φυσική φωνή.
«Έχει γίνει το σήμα κατατεθέν μου και δεν θα την άλλαζα για μια πιο φυσική φωνή με βρετανική προφορά» είχε δηλώσει τότε.
«Μου λένε ότι τα παιδιά που χρειάζονται φωνή υπολογιστή, θέλουν μια φωνή σαν τη δική μου» έκανε πλάκα.