ΚΟΣΜΟΣ
Ο πρωθυπουργός της Λιβύης με τον Έλληνα ΥΦΥΠΕΞ εγκαινίασαν την έκθεση LIbya Build
"Στόχος μας ήταν η ενεργότερη εμπλοκή μας και η εμπλοκή ελληνικών εταιρειών στη διαδικασία της ανοικοδόμησης της χώρας" τόνισε ο κ. Φραγκογιάννης
SHARE:
Με την υπογραφή μίας συμφωνίας ανάμεσα στο Enterprise Greece και το Libian Investment Autority, το μεγαλύτερο επενδυτικό οργανισμό του κράτους της Λιβύης, κατ’ ιδίαν συναντήσεις με τους υφυπουργούς Εξωτερικών, Μεταφορών και Υγείας, καθώς επίσης και συνολικά 55 συναντήσεις των ελληνικών εταιριών, επέστρεψε στις αποσκευές του, χθες το βράδυ στην Αθήνα από την Τρίπολη, ο υφυπουργός Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία Κώστας Φραγκογιάννης από την διήμερη επιχειρηματική αποστολή που πραγματοποίησε στη Λιβύη μαζί με περίπου 20 ελληνικές εταιρείες.
Επιπροσθέτως ο ίδιος μαζί με τον πρωθυπουργό της χώρας, κατόπιν αιτήματος του τελευταίου, έκοψαν χθες και την κορδέλα των εγκαινίων της διεθνούς έκθεσης Libya Build, η οποία πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά μετά από 8 χρόνια, όπου η Ελλάδα έχει τώρα και δικό της εθνικό περίπτερο.
"Στόχος μας ήταν η ενεργότερη εμπλοκή μας και η εμπλοκή ελληνικών εταιρειών στη διαδικασία της ανοικοδόμησης της χώρας" τόνισε ο κ. Φραγκογιάννης σε συνέντευξή του σήμερα το πρωί στο ρ/σ του ΑΛΦΑ, μιλώντας για τα αποτελέσματα της αποστολής.
Ειδικότερα εξήγησε ότι "στόχος μας είναι η ανάληψη έργων από τις ελληνικές επιχειρήσεις στους τομείς υποδομών, μεταφορών, ενέργειας, μεταφοράς τεχνογνωσίας" ενώ ανέφερε και την επιθυμία της ελληνικής πλευράς να αποκαταστήσει τη αεροπορική σύνδεση της χώρας με την Ελλάδα και ως εκ τούτου με την Ευρωπαϊκή Ένωση. "Δημιουργούνται" πρόσθεσε "προοπτικές για κατασκευαστικές και μελετητικές εταιρείες, εξαγωγικές εταιρείες στα δομικά υλικά, στα μάρμαρα, στα αλουμίνια. Και βεβαίως η έκθεση ήταν μια ευκαιρία για τις ελληνικές εταιρείες να ξαναβρεθούνε στη χώρα".
Ο κ. Φραγκογιάννης είπε ότι "έγιναν 55 συναντήσεις ανάμεσα σε λυβικές και ελληνικές εταιρείες και ανάμεσα σε ελληνικές εταιρείες και στελέχη της λιβυκής κυβέρνησης εφόσον μερικά από τα έργα αφορούν έργα της ίδιας της κυβέρνησης της Λιβύης" ενώ για την υπογραφή της συμφωνίας είπε ότι "την είχαμε ξεκινήσει πριν από δύο μήνες, στις 4 Ιουλίου, όταν είχα πάει στη Λιβύη και εγκαινιάσαμε το προξενείο μας στη Βεγγάζη" υπενθυμίζοντας ότι "ήμασταν η πρώτη χώρα που επαναλειτούργησε προξενείο στην ταλαιπωρημένη Βεγγάζη και ήμασταν και η πρώτη χώρα προχθές η οποία έφερε ξένη επιχειρηματική αποστολή στη Λιβύη μετά από τις ταραχές του παρελθόντος".
Για την κατάσταση που επικρατεί στη Λιβύη ανέφερε ότι "αυτή τη στιγμή υπάρχει ησυχία" μολονότι "οι πληγές φαίνονται παντού", ότι "ο πρώτος στόχος της κυβέρνησης εθνικής ενότητας, έχει επιτευχθεί, υπό την έννοια ότι έχουν σταματήσει οι ένοπλες συρράξεις" ενώ επισήμανε ότι "ο δεύτερος στόχος της κυβέρνησης αυτής είναι να προκηρύξει και να διασφαλίσει το νομοθετικό και συνταγματικό πλαίσιο το οποίο απαιτείται προκειμένου να γίνουν οι εκλογές στις 24 Δεκεμβρίου". "Δεν είναι εύκολο" πρόσθεσε "υπάρχουν πολλές δυσκολίες αλλά στόχος όλων των πλευρών είναι να γίνει κάτι τέτοιο, από τα Ηνωμένα Έθνη μέχρι την ίδια την σημερινή κυβέρνηση της Λιβύης και βεβαίως από την Ελλάδα η οποία υποστηρίζει την εν λόγω κυβέρνηση εθνικής ενότητας και την διενέργεια εκλογών στις 24 Δεκεμβρίου".
Και συνέχισε: "Προσπαθεί η χώρα να σταθεί στα πόδια της και αυτό θέλουμε και εμείς: να τη στηρίξουμε στα πλαίσια της διεθνούς νομιμότητας να σταθεί μόνη της στα πόδια της, και το λέμε και το ξαναλέμε, επιθυμία και στόχος μας, και της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και των συμμάχων μας, είναι τα ξένα στρατεύματα να αποχωρήσουν και να προχωρήσουν σε εκλογές το συντομότερο δυνατό και αυτό δεν μπορεί να είναι πάρα στις 24 Δεκεμβρίου του τρέχοντος έτους".
Τέλος, ο υφυπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ότι "ο απώτερος στόχος της ελληνικής διπλωματίας είναι να εγκαταστήσει ξανά την σχέση την οποία είχε σε οικονομικό, διπλωματικό, εθνικό, στρατηγικό επίπεδο με τη Λιβύη". "Η Λιβύη και η Ελλάδα" πρόσθεσε "έχουν δεσμούς εκατοντάδων ετών και πρέπει να ξαναφέρουμε κοντά την πολιτική σκηνή της Λιβύης, την επιχειρηματική κοινότητα της Λιβύης με την αντίστοιχη δική μας" τονίζοντας ότι "η Οικονομική διπλωματία επιδιώκει ακριβώς τον ίδιο στόχο". "Πιστεύω" κατέληξε "ότι είμαστε πολύ πιο κοντά απ' ότι ήμασταν πριν από δυόμισι τρία χρόνια, μας το αναγνωρίζει η λιβυκή κυβέρνηση και οι Λίβυοι αξιωματούχοι με κάθε τρόπο, το δηλώνουν και πιστεύω ότι και η ίδια η Λιβύη επιδιώκει μια σχέση με την Ελλάδα και με την Ευρωπαϊκή Ένωση πολύ περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη χώρα με την οποία δεν έχει τις ίδιες ανιδιοτελείς βλέψεις τις οποίες έχουμε εμείς μαζί τους".
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ