ΚΟΣΜΟΣ

Ο Μπάιντεν μιλά για τη δημοκρατία στους λατινοαμερικανούς ομολόγους του

"Η περιοχή μας είναι μεγάλη και ποικιλόμορφη. Δεν συμφωνούμε πάντα, ή για όλα. Όμως, επειδή είμαστε δημοκρατίες, προσεγγίζουμε τις διαφωνίες μας με αμοιβαίο σεβασμό και με διάλογο", είπε.

Ο Μπάιντεν μιλά για τη δημοκρατία στους λατινοαμερικανούς ομολόγους του

Ο Τζο Μπάιντεν επέμεινε χθες Τετάρτη στην ανάγκη υπεράσπισης της δημοκρατίας και συνεργασίας για να υπάρξει περισσότερη ευημερία στη Σύνοδο της Αμερικής, την οποία επισκίασαν διπλωματικές διαφορές.

Ο αμερικανός πρόεδρος έκρινε ότι η δημοκρατία είναι "απαραίτητο συστατικό για το μέλλον της Αμερικής" στην επίσημη τελετή έναρξης της 9ης Συνόδου, ανάμεσα σε τραγούδια και μηνύματα παιδιών που αναφέρονται στα θαύματα της φύσης στα κράτη της Λατινικής Αμερικής.

"Η περιοχή μας είναι μεγάλη και ποικιλόμορφη. Δεν συμφωνούμε πάντα, ή για όλα. Όμως, επειδή είμαστε δημοκρατίες, προσεγγίζουμε τις διαφωνίες μας με αμοιβαίο σεβασμό και με διάλογο", είπε.

"Στρατηγικό λάθος"

Η σύνοδος αυτή σημαδεύεται από την απουσία αρκετών αρχηγών κρατών, ιδίως του Μεξικού, της Γουατεμάλας, της Βολιβίας, της Ονδούρας.

Ο μεξικανός πρόεδρος Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ ξεκαθάρισε πως δεν επρόκειτο να συμμετάσχει επειδή ο Λευκός Οίκος απέκλεισε από τη Σύνοδο την Κούβα, τη Νικαράγουα και τη Βενεζουέλα.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Μεξικού, ο Μαρσέλο Εμπράρδ, ο οποίος συμμετείχε αντ’ αυτού στη Σύνοδο, είπε στους συγκεντρωμένους πως ο αποκλεισμός των τριών χωρών ήταν "στρατηγικό λάθος". Είπε ακόμη ότι η κυβέρνησή του θα εξετάσει τρόπους να υπάρξει μεταρρύθμιση των περιφερειακών θεσμών.

Η αμερικανική κυβέρνηση δικαιολόγησε την απόφασή της επικαλούμενη τις "επιφυλάξεις" της εξαιτίας "της έλλειψης δημοκρατικού χώρου και σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων" στις τρεις χώρες.

Στην ομιλία του, ο κ. Μπάιντεν αναφέρθηκε επίσης στην "Εταιρική Σχέση της Αμερικής για την Οικονομική Ευημερία", πρόταση των ΗΠΑ για να υπάρξει ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς στη Λατινική Αμερική.

"Αυτό που είναι αλήθεια στις ΗΠΑ είναι αλήθεια και σε όλες τις άλλες χώρες. Η οικονομία του trickle-down δεν λειτουργεί", επισήμανε ο Δημοκρατικός, που έχει ήδη επικρίνει επανειλημμένα την ιδέα ότι ο περαιτέρω πλουτισμός όσων έχουν ήδη μεγάλες περιουσίες και των μεγάλων εταιρειών οδηγεί αυτόματα στη βελτίωση της οικονομικής κατάστασης για όλους.

Ο αμερικανός πρόεδρος παρότρυνε επιπλέον τις χώρες της ηπείρου να επενδύσουν ώστε οι αλυσίδες εφοδιασμού να γίνουν πιο ασφαλείς και ανθεκτικές.

Στη Σύνοδο της Αμερικής υποτίθεται ότι επρόκειτο να επιδειχθεί η πρόθεση της κυβέρνησης Μπάιντεν να αποκαταστήσει και να ανανεώσει τις σχέσεις με χώρες της περιοχής, που είχαν τρωθεί επί των ημερών του Ρεπουμπλικάνου προκατόχου του Ντόναλντ Τραμπ. Η Ουάσινγκτον έχει ελπίδες πως θα επαναβεβαιώσει την επιρροή της στην περιφέρεια, εν μέσω επενδύσεων της Κίνας στην περιοχή με σκοπό να αποκτήσει ερείσματα.

Έντεκα επισκέψεις του Σι Τζινπίνγκ

Το κέντρο μελετών Council of Foreign Relations καταμετρά έντεκα επισκέψεις του προέδρου της Κίνας Σι Τζινπίνγκ στην περιοχή αφότου ανέλαβε την εξουσία, το 2013.

Ο Τζο Μπάιντεν δεν έχει επισκεφθεί καμία χώρα της Λατινικής Αμερικής αφότου ανέλαβε τα καθήκοντά του τον Ιανουάριο του 2021.

Η Ουάσινγκτον πάντως δεν εννοεί να ανταποδώσει τις κινήσεις της Κίνας κάνοντας φαραωνικές δαπάνες.

"Οι ΗΠΑ δεν θεωρούσαν ποτέ ότι το πλεονέκτημά τους στον κόσμο ήταν απλά να δαπανούν τεράστια ποσά δημοσίου χρήματος", ανέφερε ο Τζέικ Σάλιβαν, ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου. Στόχος είναι μάλλον να "αποδεσμευτούν μεγάλα ποσά ιδιωτικών χρηματοδοτήσεων", πρόσθεσε.

Ο κ. Μπάιντεν αναφέρθηκε επίσης στην υπογραφή, που αναμένεται να γίνει αύριο Παρασκευή, της "Διακήρυξης του Λος Άντζελες" για τη μετανάστευση, μείζον εσωτερικό πολιτικό διακύβευμα για τον Τζο Μπάιντεν ενόψει των κρίσιμων ενδιάμεσων εκλογών του Νοεμβρίου.

Αναφέρθηκε σε "ολοκληρωμένη προσέγγιση" και "μοίρασμα της ευθύνης", καθώς η ροή μεταναστών προς τα νότια σύνορα των ΗΠΑ συνεχίζει να βρίσκεται κοντά στα ιστορικά της υψηλά.

Οι χώρες που συμμετέχουν στη Σύνοδο θα αναλάβουν, κατ’ αυτόν, "κοινή δέσμευση" τόσο για να δημιουργηθούν "πιθανότητες ασφαλούς και ομαλής μετανάστευσης" όσο και για να "παταχθεί η εμπορία ανθρώπων".

Η αμερικανίδα αντιπρόεδρος Καμάλα Χάρις ανακοίνωσε την Τρίτη δεσμεύσεις του ιδιωτικού τομέα ύψους 1,9 δισεκ. δολαρίων για την υποστήριξη της δημιουργίας θέσεων εργασίας στην κεντρική Αμερική, ώστε να αποθαρρυνθούν οι αναχωρήσεις προς τις ΗΠΑ.

Η Σύνοδος δίνει εξάλλου την ευκαιρία στον Τζο Μπάιντεν για διμερείς συναντήσεις. Μια από αυτές που προσελκύει την περισσότερη προσοχή είναι αυτή που θα έχει σήμερα με τον βραζιλιάνο πρόεδρο Ζαΐχ Μπολσονάρου. Θα πρόκειται για το πρώτο τετ-α-τετ του Δημοκρατικού με τον ακροδεξιό ομόλογό του.

Η συνάντηση θεωρείται λεπτή. Ο Λευκός Οίκος διαβεβαιώνει πως ο κ. Μπάιντεν αναμένεται να θίξει το ζήτημα των επικείμενων εκλογών στη Βραζιλία, καθώς ο κ. Μπολσονάρου έχει προκαλέσει επανειλημμένα με δηλώσεις του ανησυχίες πως δεν θα αποδεχτεί την πιθανή ήττα του τον Οκτώβριο, καθώς αμφισβητεί συστηματικά την αξιοπιστία του εκλογικού συστήματος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση