ΚΟΣΜΟΣ

Ο καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς αντιτάσσεται σε μια κατ’ επίφαση ειρήνη στην Ουκρανία

Κατά την ομιλία του, ζήτησε επίσης αναμόρφωση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, προκειμένου να συμπεριλάβει μεγαλύτερη επιρροή από την Αφρική, την Ασία και τη Λατινική Αμερική.

Ο καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς αντιτάσσεται σε μια κατ’ επίφαση ειρήνη στην Ουκρανία

Από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ο καγκελάριος της Γερμανίας εξέφρασε την υποστήριξη της χώρας του στις προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας για την ειρήνευση στην Ουκρανία. «Ταυτόχρονα όμως, θα πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί απέναντι σε ψεύτικες λύσεις που αποσκοπούν σε μια κατ’ επίφαση ειρήνη», προειδοποίησε.

«Γιατί ειρήνη χωρίς ελευθερία λέγεται καταδυνάστευση. Ειρήνη χωρίς δικαιοσύνη λέγεται δικτατορία. Η Μόσχα πρέπει επιτέλους να το καταλάβει αυτό», τόνισε ο Σολτς, καλώντας τον πρόεδρο της Ρωσίας να βάλει τέλος σε αυτόν τον πόλεμο.

Κατά την ομιλία του, ζήτησε επίσης αναμόρφωση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, προκειμένου να συμπεριλάβει μεγαλύτερη επιρροή από την Αφρική, την Ασία και τη Λατινική Αμερική.

Από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία έχουν περάσει 19 μήνες και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει πόσο θα διαρκέσει ακόμη. Οι διπλωματικές προσπάθειες για τον τερματισμό του πολέμου συνεχίζονται, ιδίως από χώρες που έχουν τηρήσει στάση ουδετερότητας και δεν έχουν επιβάλει κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας – όπως η Βραζιλία, η Ινδία και η Σαουδική Αραβία.

Τον Αύγουστο, εκπρόσωποι περίπου 40 χωρών συναντήθηκαν στην Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας για να συζητήσουν πώς θα μπορούσε να επιτευχθεί μια ειρηνευτική συμφωνία για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία. Εκπροσωπήθηκαν μεταξύ άλλων οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ευρωπαϊκή Ένωση και, για πρώτη φορά, ο σημαντικότερος σύμμαχος της Ρωσίας, η Κίνα.

Αναφερόμενος σε αυτές τις προσπάθειες, ο καγκελάριος Σολτς είπε: «Ακριβώς επειδή αυτός ο πόλεμος έχει αφόρητες συνέπειες σε όλον τον κόσμο, είναι συνετό και πρέπων όλος ο κόσμος να συμμετάσχει στην αναζήτηση της ειρήνης».

Ωστόσο, ο γερμανός καγκελάριος έχει προειδοποιήσει πως σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να επιβληθεί στο Κίεβο μια ειρηνευτική συμφωνία. Η Ουκρανία απαιτεί την πλήρη αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων από τα εδάφη της, συμπεριλαμβανομένης της χερσονήσου της Κριμαίας, την οποία η Ρωσία προσάρτησε το 2014.

«Ας μην ξεχνάμε: Η Ρωσία ευθύνεται για αυτόν τον πόλεμο. Και είναι ο πρόεδρος της Ρωσίας που μπορεί να τον τερματίσει ανά πάσα στιγμή με μία μόνο εντολή», τόνισε ο Σολτς. «Αλλά για να το κάνει αυτό, πρέπει να καταλάβει ότι εμείς – τα μέλη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών – αντιμετωπίζουμε σοβαρά τα θέματα αρχών», συμπλήρωσε ο καγκελάριος της Γερμανίας.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση