ΚΟΣΜΟΣ

Ο Γ.Γ. του ΟΗΕ μιλά για τον κορονοϊό και τα μέτρα που πρέπει να παρθούν

Το σχέδιο παγκόσμιας δράσης, οι G20 και η μόχλευση πόρων για νοικοκυριά και επιχειρήσεις

No profile pic

Ιζαμπέλ Κουμάρ, Euronews:

Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών έχει πει ότι η κρίση που δημιουργήθηκε από τον κορονοϊό δεν μοιάζει με καμιά άλλη που έχει αντιμετωπίσει ο ΟΗΕ στην 75χρονη ιστορία του. Την παραμονή της συνόδου των G20, ο Αντόνιο Γκουτέρες ζήτησε να υπάρξει ένα σχέδιο παγκόσμιας δράσης για να βοηθηθούν οι φτωχότερες χώρες. Τρισεκατομμύρια θα συγκεντρωθούν σε μέτρα οικονομικής ανάταξης αλλά και για να υπάρξει ένα τέλος στην διάδοση του ιού. Για να τα συζητήσουμε όλα αυτά, έχουμε μαζί μας στο Global Conversation, τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες. Είπατε ότι όλος ο κόσμος πρέπει να αγωνιστεί για να σταματήσει αυτή η πανδημία, που έχει πάρει διαστάσεις Αποκάλυψης. Ποια είναι τα συγκεκριμένα μέτρα που προτείνετε να παρθούν σε όλο τον κόσμο.

Αντόνιο Γκουτέρες, Γενικός Γραμματέας ΟΗΕ:

Πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι στην στρατηγική μας. Ο στρατηγικός μας στόχος είναι να καταστείλουμε τον COVID-19. Και μπορούμε να το πετύχουμε μόνο αν όλες οι χώρες, ξεκινώντας από τις G20 που θα συναντηθούν, έχουν ένα πολύ καλά δομημένο σχέδιο δράσης, το οποίο συνδυάζει φυσικά τεστ για τον ιό, ανίχνευση και καραντίνα με μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας και των επαφών. Αυτό μπορεί να γίνει διαφορετικά βέβαια, ανάλογα με την δυνατότητα της κάθε χώρας να κάνει τεστ για τον ιό. Όπου δεν μπορούν να γίνουν πολλές εξετάσεις και ιχνηλάτηση του ιού, θα χρειαστούν περισσότερες απαγορεύσεις κυκλοφορίας. Αυτό όμως πρέπει να γίνει με συντονισμένο τρόπο για να καταστείλουμε τον COVID-19 στον ανεπτυγμένο κόσμο.

Και μετά με πολύ συντονισμένο τρόπο να βοηθήσουμε τις αναπτυσσόμενες χώρες να κάνουν το ίδιο. Πρέπει να έχουμε μια ξεκάθαρη στρατηγική. Δεν πρέπει απλά να μετριάσουμε την κατάσταση. Εάν δείτε την καμπύλη εξάπλωσης του ιού, πρέπει να την σπάσουμε, όχι απλά να την κάμψουμε. Πρέπει να καταστείλουμε τον ιό. Και μετά πρέπει να μοχλεύσουμε ό,τι απαιτείται. Πρέπει να έχουμε διψήφια ποσοστά στην οικονομία σε εθνικό επίπεδο αλλά και στην παγκόσμια οικονομία, ώστε να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τις οικονομικές συνέπειες αυτής της πανδημίας. Και δεν είναι μια οικονομική κρίση, όπως αυτή του 2008. Φυσικά και πρέπει να διατηρήσουμε την ρευστότητα των οικονομικών συστημάτων. Είναι όμως βασικό να υποστηρίξουμε ανθρώπους και επιχειρήσεις. Πρέπει να μπορούν να επιβιώσουν. Είναι σημαντικό τόσο για τα νοικοκυριά, όσο και για τις επιχειρήσεις. Και αυτό πρέπει να γίνει με άμεση υποστήριξη που είναι απόλυτα κρίσιμη. Γίνεται σε αρκετές χώρες. Αλλά και αυτό πρέπει να γίνει με συντονισμένο τρόπο στο επίπεδο των G20.

Χρειάζεται να μοχλεύσουμε χρήματα. Θα χρειαστούμε περίπου 2,5-3 δις δολάρια για να βοηθήσουμε και τις αναπτυσσόμενες χώρες. Το ΔΝΤ μπορεί να δανείσει γύρω στο 1 δις δολάρια. Χρειάζονται ειδικά τραβηκτικά δικαιώματα χρηματοδότησης. Κατά τη διάρκεια μιας οικονομίας σε καιρό πολέμου, πρέπει να τυπώσουμε χρήματα παγκόσμια. Ο τρόπος που τυπώνουμε χρήματα παγκόσμια είναι μέσω ειδικών τραβηκτικών δικαιωμάτων που τα θέτουμε στη διάθεση του αναπτυσσόμενου κόσμου. Κινητοποιούμε τους υπόλοιπους διεθνείς οικονομικούς θεσμούς. Αυξάνουμε τα swaps ανάμεσα στις κεντρικές τράπεζες για να βοηθήσουμε κυρίως τις αναδυόμενες οικονομίες. Συγκεντρώνουμε αυτό τον τεράστιο όγκο πόρων για τις αναπτυσσόμενες χώρες για να μπορέσουν κι αυτές να διαχειριστούν τις προκλήσεις στις κοινωνίες τους. Και στο τέλος, πρέπει να προετοιμάσουμε μια ανάκαμψη για μια καλύτερη οικονομία, μια πιο βιώσιμη οικονομία χωρίς αποκλεισμούς. Δεν χρειάζεται να αντιγράψουμε ακριβώς την οικονομία του παρελθόντος. Πολλά πράγματα θα αλλάξουν ριζικά στη ζωή μας. Πρέπει να χρησιμοποιήσουμε αυτή τη δραματική κατάσταση, ως ευκαιρία για να έχουμε περισσότερη αειφορία και βιωσιμότητα στην οικονομία μας.

Ιζαμπέλ Κουμάρ, Euronews:

Κύριε Γκουτέρες έχετε μεγάλες φιλοδοξίες σε μια εποχή που ο κόσμος έχει γονατίσει. Βλέπουμε ισχυρές οικονομίες σαν της Ε.Ε. να έχουν κλονιστεί. Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι στη γραμμή του πυρός. Ζητάτε να δοθούν τρισεκατομμύρια. Αλλά σε μια εποχή παγκόσμιας πανδημίας, οι ηγέτες φαίνεται να λείπουν. Πιστεύετε ότι χρειαζόμαστε τώρα έναν νέο παγκόσμιο μηχανισμό που θα αντικαθιστά τα κυρίαρχα κράτη στη διαχείριση των πανδημιών, καθώς θα έχουμε αντίστοιχα φαινόμενα και στο μέλλον;

Αντόνιο Γκουτέρες, Γενικός Γραμματέας ΟΗΕ:

Πρότεινα οι G20 να δημιουργήσουν άμεσα έναν μηχανισμό συντονισμού της δικής τους διαχείρισης της πανδημίας, με την καθοδήγηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Πρέπει να γίνει με συστηματικό τρόπο και συντονισμένα.

Δεν μπορούμε να έχουμε εντελώς διαφορετικές πολιτικές από χώρα σε χώρα, που να μην είναι ταγμένες στον κοινό στόχο, που είναι η καταστολή του ιού. Και ταυτόχρονα δεν μπορούμε να μην κινητοποιήσουμε τα τρισεκατομμύρια δολάρια, που απαιτούνται. Κοιτάξτε. Η Αμερικανική Γερουσία συζητά να προσφέρει ένα πακέτο δύο τρισεκατομμυρίων δολαρίων. Αυτό το ποσό αντιστοιχεί κοντά στο 10% του ΑΕΠ τους. Αυτό σημαίνει ότι είναι κοντά στην προσέγγιση για το διψήφιο ποσοστό της παγκόσμιας οικονομίας που θα είναι αναγκαίο. Υπάρχουν διαφορετικοί τρόποι για να το πετύχουμε. Εάν το κάνουμε συντονισμένα, οι G20 είναι μια εξαιρετική ευκαιρία να μπει ένα πλαίσιο κοινής δράσης και να δημιουργηθούν οι συνθήκες, με το ΔΝΤ και τους άλλους οικονομικούς θεσμούς, τις κεντρικές τράπεζες να κάνουν ό,τι είναι απαραίτητο. Όπως είπα, σε μια οικονομία σε πόλεμο, τυπώνεις χρήμα με ένα μοντέρνο τρόπο. Τυπώνεις χρήμα, εκφράζοντας αλληλεγγύη προς τον αναπτυσσόμενο κόσμο, όχι μόνο ενισχύοντας την δική σου οικονομία στην κάθε ανεπτυγμένη χώρα, αλλά και θέτοντας τους όρους για το τι πρέπει να γίνει σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ιζαμπέλ Κουμάρ, Euronews:

Εάν κοιτάξουμε το παρελθόν, δεν υπήρχε αλληλεγγύη, ειδικά όσον αφορά στις αναπτυσσόμενες χώρες. Αυτές που είναι τρομερά ευάλωτες, όπως τις αποκαλέσατε. Ήσασταν ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες. Γνωρίζετε την κατάσταση στους προσφυγικούς καταυλισμούς, τις άθλιες και ανθυγιεινές συνθήκες ζωής αλλά και πόσο συνωστισμένος είναι εκεί ο κόσμος. Τι χρειάζονται πιο άμεσα αυτοί οι άνθρωποι, όταν αναφέρεστε στην αλληλεγγύη.

Αντόνιο Γκουτέρες, Γενικός Γραμματέας ΟΗΕ:

Χρειάζονται τα πάντα. Μόλις εξαγγείλαμε ένα διυπηρεσιακό σχέδιο ανθρωπιστικής βοήθειας, που έχει να κάνει με την κάλυψη των θεμάτων του COVID-19, στις περιπτώσεις, που βρίσκονται ήδη κάτω από τεράστια ανθρωπιστική πίεση. Δηλαδή σε περιπτώσεις που έχουν να κάνουν με πόλεμο, με εύθραυστα κράτη, με προσφυγικούς καταυλισμούς και καταυλισμούς που έχουν να κάνουν με εκτοπισμούς εντός της χώρας.

Θέλουμε να εξασφαλίσουμε τις αναγκαίες συνθήκες, ώστε αυτά τα μέρη να έχουν την αναγκαία ιατρική φροντίδα. Να μπορούν να γίνουν τεστ για τον ιό. Να υπάρχει ο εξοπλισμός που είναι αναγκαίος για τη θεραπεία των ασθενών. Και ταυτόχρονα πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι υπάρχει νερό και σαπούνι για να πλένει αυτός ο κόσμος τα χέρια του. Πρέπει να ικανοποιήσουμε τις ανάγκες τους υγειονομικού προσωπικού που δουλεύει σε τέτοιες άθλιες συνθήκες. Όλα αυτά περιλαμβάνονται στο πακέτο βοήθειας που έχουν συστήσει οι υπηρεσίες του ΟΗΕ, ο Ερυθρός Σταυρός, το κίνημα της Ερυθράς Ημισελήνου, οι ΜΚΟ, κάνοντας έκκληση σε όλο τον κόσμο για 2 δις δολάρια που θα βοηθήσουν να διαχειριστούμε τους πιο ευάλωτους στις πιο ευάλωτες χώρες του κόσμου.

Ιζαμπέλ Κουμάρ, Euronews:

Κύριε Γενικέ Γραμματέα, οι ευάλωτες κοινότητες είναι στην πρώτη γραμμή αυτού που συμβαίνει. Θα βιώσουν όλο το βάρος της κρίσης με τον κορονοϊό. Πιστεύετε ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας άργησε πολύ να αντιδράσει, λαμβάνοντας υπόψη ότι υπήρχαν προειδοποιήσεις για μετάδοση του ιού από άνθρωπο σε άνθρωπο από τον Δεκέμβριο;

Αντόνιο Γκουτέρες, Γενικός Γραμματέας ΟΗΕ:

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έδωσε σαφείς οδηγίες από την αρχή. Νομίζω ότι τα κράτη μέλη άργησαν να αντιδράσουν. Τώρα όμως το θέμα δεν είναι να μπούμε σε ένα παιχνίδι ευθυνών, με τον ένα να κατηγορεί τον άλλο. Αυτό που χρειάζεται να κάνουμε είναι να συντονίσουμε όλους στον αγώνα για την καταστολή του ιού. Να διασφαλίσουμε ότι οι άνθρωποι και οι επιχειρήσεις θα επιβιώσουν, με τη βοήθεια μαζικής μόχλευσης χρημάτων, όπως απαιτεί η τωρινή κατάσταση. Ζούμε σε κατάσταση πολέμου με αυτόν τον ιό. Πρέπει να έχουμε μια οικονομία που να αντιστοιχεί σε πόλεμο.

Ιζαμπέλ Κουμάρ, Euronews:

Μιλάτε για μια οικονομία πολέμου, για μια πολεμική κατάσταση. Ζητήσατε όμως παγκόσμια κατάπαυση πυρός. Πολλοί θα πουν ότι είναι κάτι πολύ φιλόδοξο με τον πόλεμο να μαίνεται σε τόσα πολλά μέτωπα. Τώρα είστε προφανώς σε επαφές με τις αντιμαχόμενες πλευρές. Έχουν υιοθετήσει την άποψή σας κάποια από αυτές τις πλευρές;

Αντόνιο Γκουτέρες, Γενικός Γραμματέας ΟΗΕ:

Πρώτα από όλα, όλοι οι ειδικοί μας απεσταλμένοι που σχετίζονται με πρωτοβουλίες στην Συρία, την Υεμένη, την Λιβύη και σε άλλα μέρη, προσπαθούν να πετύχουν κατάπαυση του πυρός. Πολλά από τα κινήματα έχουν ανταποκριθεί θετικά. Σε μερικά μέρη έχουμε δει ακόμη και συνεργασία, όσο αφορά στη διαχείριση του κορονοϊού. Δυστυχώς, σε άλλες περιπτώσεις, τα πράγματα δεν προχωρούν, ειδικά όταν έχουμε τρομοκρατικές οργανώσεις που δεν σέβονται κανένα. Είδατε την επίθεση της Αλ Σαμπάμπ που σκότωσε 93 στρατιώτες. Θέλω να εκφράσω τα θερμά μου συλλυπητήρια στους κατοίκους του Τσαντ. Νομίζω όμως ότι όλοι σταδιακά συνειδητοποιούν ότι έχουμε μόνο έναν πόλεμο. Και αυτός είναι ο πόλεμος ενάντια στον κορονοϊό.

Ιζαμπέλ Κουμάρ, Euronews:

Πόλεμος ενάντια στον κορονοϊό. Αλλά για τον απλό κόσμο αυτό σημαίνει τεράστια αλλαγή στη ζωή του. Η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας υποστηρίζει ότι περίπου 25 εκατομμύρια άτομα μπορεί να χάσουν τη δουλειά τους. Τώρα μπορούμε να αντιληφθούμε τι θα σημάνει αυτή η κρίση με τον κορονοϊό, η οικονομική ύφεση και η κατάθλιψη που θα ακολουθήσουν για τους απλούς ανθρώπους σε όλη την υφήλιο.

Αντόνιο Γκουτέρες, Γενικός Γραμματέας ΟΗΕ:

Αυτό ακριβώς πρέπει να είναι ξεκάθαρο στην στρατηγική μας. Ο στόχος μας είναι να καταστείλουμε τον ιό και να δημιουργήσουμε τις συνθήκες για μια γρήγορη ανάκαμψη.Αυτό θα γίνει αν όλοι συνεργαστούμε. Δεν πρέπει να ακολουθήσουμε μια στρατηγική μετριασμού, που θα διαρκέσει πολλούς μήνες. Πρέπει να σπάσουμε την καμπύλη, να καταστείλουμε τον ιό, για να περιορίσουμε ακριβώς τον αντίκτυπο στον οποίο αναφέρεστε. Και ταυτόχρονα πρέπει να μοχλεύσουμε αυτούς τους πόρους που ανέφερα σε ένα διψήφιο ποσοστό της παγκόσμιας οικονομίας για να υποστηρίξουμε τους ανθρώπους που χάνουν τη δουλειά τους ή χάνουν τους μισθούς τους. Για να υποστηρίξουμε τις επιχειρήσεις που πρέπει να επιβιώσουν για να βοηθήσουν στην ανάκαμψη της οικονομίας, αμέσως μόλις ελέγξουμε την ασθένεια.

Ιζαμπέλ Κουμάρ, Euronews:

Με μια λέξη, κύριε Γκουτέρες. Είστε αισιόδοξος ότι αυτό θα γίνει;

Αντόνιο Γκουτέρες, Γενικός Γραμματέας ΟΗΕ:

Νομίζω ότι ο κόσμος αντιλαμβάνεται τη σοβαρότητα της κατάστασης. Και ότι τα πράγματα θα γίνουν ακόμη πιο άσχημα αν δεν υπάρξει αλληλεγγύη και αποτελεσματικός συντονισμός. Εάν δεν περιορίσουμε τον ιό, θα μολυνθούν εκατομμύρια άτομα και εκατομμύρια θα πεθάνουν. Πρέπει οπωσδήποτε να αποφύγουμε κάτι τέτοιο. Άρα χρειάζονται σκληρά μέτρα με συντονισμένο τρόπο, υπό την καθοδήγηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και μια πολύ έντονη μόχλευση πόρων για να μπορέσουν να επιβιώσουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Ιζαμπέλ Κουμάρ, Euronews:

Γενικέ Γραμματέα του ΟΗΕ, σας ευχαριστώ πού ήσασταν μαζί μας στο euronews.

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση