ΚΟΣΜΟΣ
"Ο γείτονας επενδύει ό,τι έχει σε όπλα", γράφουν Hürriyet και Milliyet για την Ελλάδα
Η Hürriyet σε ρεπορτάζ του ανταποκριτή της στην Αθήνα, ασχολείται με το πρόγραμμα αναβάθμισης των Ενόπλων Δυνάμεων που έχει εξαγγείλει ο υπουργός Νίκος Δένδιας

Με τις κινήσεις της Ελλάδας ασχολούνται οι δύο μεγάλες εφημερίδες της Τουρκίας, Hürriyet και Milliyet.
Η Hürriyet σε ρεπορτάζ του ανταποκριτή της στην Αθήνα, ασχολείται με το πρόγραμμα αναβάθμισης των Ενόπλων Δυνάμεων που έχει εξαγγείλει ο υπουργός Νίκος Δένδιας και με κομμάτι που τιτλοφορείται "Ο γείτονας επενδύει ό,τι έχει σε όπλα", ασχολείται με αυτό.
Ο ανταποκριτής της εφημερίδας γράφει πως "Η Ελλάδα, η οποία διέθεσε 15 δισ. ευρώ για εξοπλισμούς την πενταετία μετά την "κρίση του Oruç Reis" με την Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο το 2020, έχει τώρα ετοιμάσει ένα νέο εξοπλιστικό πρόγραμμα ύψους 25-28 δισ. ευρώ για τα έτη 2025-2037".
Προσθέτει δε "Τμήματα του νέου 12ετούς εξοπλιστικού σχεδίου, που αναμένεται να ανακοινώσει ο υπουργός Άμυνας Νίκος Δένδιας στις 4 Μαρτίου, διέρρευσαν στα ελληνικά ΜΜΕ. Σύμφωνα με την επίμαχη είδηση, το νέο πρόγραμμα περιλαμβάνει την αγορά 20-40 μαχητικών αεροσκαφών τύπου F-35 από τις ΗΠΑ, την ολοκλήρωση των προγραμμάτων εκσυγχρονισμού 82 μαχητικών αεροσκαφών τύπου BF-16 Block-50 στην Ελληνική Πολεμική Αεροπορία, την αγορά 4 φρεγατών τύπου Belharra από τη Γαλλία, τον εκσυγχρονισμό τύπου Patrol από τη Γερμανία αγοράστηκε από τις ΗΠΑ από 4 έως 6 και αγορά αμυντικού συστήματος παρόμοιου με το "Iron Dome" που χρησιμοποιείται κατά των πυραύλων και των μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων (UAV) από το Ισραήλ".
Από την πλευρά της η Milliyet μεταδίδει πώς "Η Ελλάδα στηρίζει έναν από τους σημαντικούς πυλώνες της βασικής στρατηγικής της όσον αφορά την εθνική της ασφάλειαστην καθιέρωση υπεροχής στην αεροπορική δύναμη έναντι της Τουρκίας . Ωστόσο, οι κινήσεις της Τουρκίας στην αμυντική βιομηχανία και το αυξανόμενο βάρος της στην ισορροπία δυνάμεων έχουν ματαίωση των υπολογισμών της Ελλάδας".
Στο άρθρο προστίθεται πως "Ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επιχείρησε ανοιχτά να εμποδίσει την Τουρκία να αγοράσει αεροσκάφη επιπέδου Block 70 F-16 κατά την επίσκεψή του στις ΗΠΑ τον Μάιο του 2022, στον Λευκό Οίκο και στο Κογκρέσο. Ο υπολογισμός του Μητσοτάκη ήταν ότι η Ελλάδα θα αποκτούσε υπεροχή έναντι της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας, η οποία διαθέτει στόλο F-16 4ης γενιάς, μέχρι το 2028, χάρη στα μαχητικά αεροσκάφη 4+ και 5ης γενιάς. Η Ελλάδα θα επωφεληθεί επίσης από το πλεονέκτημα να έχει τον πύραυλο Meteor, ο οποίος έχει βεληνεκές 200 χλμ. και τον οποίο τα F-16 δεν μπορούν να εκτοξεύσουν".
"Ενώ η Τουρκία εκτελούσε το έργο KAAN, άρχισε επίσης να εκσυγχρονίζει τα αεροσκάφη F-16 4ης γενιάς χρησιμοποιώντας εθνικούς πόρους. Υπεγράφη σύμβαση με τις ΗΠΑ για 40 F-16 επιπέδου Block 70. Ενώ συνεχίζεται η προμήθεια 40 αεροσκαφών Eurofighter, μια νέα εποχή έχει ξεκινήσει με τις ΗΠΑ σχετικά με την αγορά 40 F-35. Οι πύραυλοι 952 AMRAAM AIM-120C-8 στο πακέτο προμηθειών F-16 Block 70 έχουν βεληνεκές έως και 180 χλμ.. Αυτοί οι πύραυλοι υπολείπονται των Meteor, που η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να εκτοξεύει από αεροσκάφη Rafale. Το πακέτο προμήθειας μαχητικών Eurofighter από την Τουρκία περιλαμβάνει επίσης τον πύραυλο αέρος-αέρος Meteor. Μόλις ολοκληρωθεί η αγορά των Eurofighter, η τουρκική Πολεμική Αεροπορία θα διαθέτει και πυραύλους Meteor. Ο Έλληνας πρωθυπουργός Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν στο Παρίσι την περασμένη εβδομάδα για να εμποδίσει την πώληση πυραύλων Meteor στην Τουρκία. Ωστόσο, η Γαλλία δεν απάντησε θετικά στον Μητσοτάκη", γράφει η Milliyet.