Ο Ερντογάν συνεχίζει να μιλά για τουρκική μειονότητα στη Θράκη

Newsroom
Newsroom

Διαβεβαιώσεις ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να προστατεύει την “τουρκική μειονότητα” στη Δυτική Θράκη έδωσε ο Ερντογάν μιλώντας στην ΚΟ του AKP

Νέες δηλώσεις που προκαλούν ένταση γύρω από τα ελληνοτουρκικά προχώρησε την Τετάρτη (24/07) ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αναφερόμενος στη μουσουλμανική μειονότητα στη Δυτική Θράκη.

Μιλώντας στην ΚΟ του κόμματός του, του AKP, ο κ. Ερντογάν δήλωσε μεταξύ άλλων ότι η Τουρκία παρακολουθεί όλες τις κινήσεις της Ελλάδας και επεμβαίνει όταν είναι απαραίτητο και υποστήριξε πως η χώρα του θα συνεχίσει να προστατεύει την “τουρκική μειονότητα” στη Δυτική Θράκη, επαναφέροντας την ρητορεία πως πρόκειται για «εθνική» και όχι «θρησκευτική» μειονότητα.

Ο Ερντογάν ξεκίνησε την ομιλία του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του AKP αναφερόμενος στην 29η επέτειο του θανάτου του Δρ Σαδίκ Αχμέτ, ενός από τους σημαντικότερους πολιτικούς εκπροσώπους της μουσουλμανικής μειονότητας της Δυτικής Θράκης που την δεκαετία του 1980 ήταν υπό την προστασία του τότε υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεσούτ Γιλμάζ και παράλληλα συνδέθηκε με εθνικιστικούς οργανισμούς στην Τουρκία.

Όπως δήλωσε στη συνέχεια, ο Δρ Σαδίκ Αχμέτ ήταν ένας άνθρωπος του αγώνα που δεν δίσταζε να υπερασπιστεί τις αξίες στις οποίες πίστευε και να πληρώσει το τίμημα γι’ αυτό, λέγοντας παράλληλα: «Ο αγώνας που διεξήγαγε ο αείμνηστος Σαδίκ Αχμέτ έχει μεγάλο μερίδιο στις επιτυχίες της Τουρκικής Μειονότητας της Δυτικής Θράκης σήμερα. Τον τιμώ και πάλι με σεβασμό, εύχομαι υπομονή στην οικογένειά του και στους συντρόφους του, και θα ήθελα να τονίσω εδώ ξανά ότι ως Τουρκία θα είμαστε δίπλα στους αδελφούς και τις αδελφές μας στη Δυτική Θράκη με όλα τα μέσα μας.»

Για τον διάλογο με την Ελλάδα γύρω από το θέμα της μειονότητας, ο Ερντογάν δήλωσε: «Στις συναντήσεις μας με τις ελληνικές αρχές, τα προβλήματα των συμπατριωτών μας στη Δυτική Θράκη είναι στην κορυφή της ατζέντας μας. Ιδιαίτερα τα ζητήματα που αφορούν την ελευθερία της θρησκείας και της λατρείας και τα εκπαιδευτικά δικαιώματα είναι υπό τη συνεχή μας παρακολούθηση. Παρακολουθούμε όλα τα βήματα που κάνει η Ελλάδα και επεμβαίνουμε όποτε χρειάζεται. Θεού θέλοντος, θα συνεχίσουμε να φροντίζουμε την Τουρκική Μειονότητα στη Δυτική Θράκη από εδώ και στο εξής.»

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε και στην Κύπρο, χαρακτηρίζοντας την σημερινή κατάσταση «διαρκή αδικία» σε βάρος της Τουρκίας «που συνεχίζεται σχεδόν τρία τέταρτα του αιώνα, από τη δεκαετία του 1960». Συγκεκριμένα, είπε σύμφωνα με την Haber:

«Πολλοί από εμάς θυμόμαστε τις σφαγές που έγιναν μεταξύ 1963 και 1974 σαν να ήταν χθες. Δεν μπορούμε ποτέ να ξεχάσουμε τα καμένα χωριά, τα δολοφονημένα παιδιά, τα δράματα των Κυπρίων αδελφών μας που προσπάθησαν να τους περιορίσουν μόνο στο 3% του νησιού. Ενώ διαπράττονταν αυτές οι θηριωδίες, οι δυτικοί θεσμοί και οργανισμοί δεν έκαναν τίποτα. Όπως παρακολουθούν σήμερα τη γενοκτονία στη Γάζα, έτσι παρακολουθούσαν και τις προσπάθειες εθνοκάθαρσης εναντίον των Τουρκοκυπρίων από απόσταση. Με την Ειρηνευτική Επιχείρηση της 20ής Ιουλίου 1974, η Τουρκία έσπασε τα βρώμικα και αιματηρά χέρια που επιβουλεύονταν την ύπαρξη των Τουρκοκυπρίων. Το 1983, η Ειρηνευτική Επιχείρηση επιστεγάστηκε με την ανακήρυξη της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου. Ωστόσο, οι πολιτικές που στόχευαν στην κατάργηση της θέλησης των Τουρκοκυπρίων για ανεξαρτησία συνεχίστηκαν να αυξάνονται έκτοτε. Τέλος, ενώ η Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου, η οποία είπε ‘ναι’ στο Σχέδιο Ανάν το 2004, τιμωρήθηκε, η Ελληνοκυπριακή κοινότητα, που είπε ‘όχι’ στο σχέδιο, ανταμείφθηκε με την πλήρη ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Δυστυχώς, τίποτα δεν προέκυψε από τα τραπέζια διαπραγματεύσεων στη συνέχεια. Έχουμε πλέον καταλάβει ότι δεν μπορεί να επιτευχθεί τίποτα με τις παλιές μεθόδους. Εμείς και οι Τουρκοκύπριοι έχουμε κουραστεί από προτάσεις που βασίζονται στη ομοσπονδιακή λύση».

Πηγή: news24/7

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ