Με φόντο τις αμερικανικές κυρώσεις στην Τουρκία για τους S400, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας ενημερώνει την Πέμπτη την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Το μήνυμα που στέλνει η Ουάσινγκτον ότι «για να υπάρξει ομαλοποίηση, πρέπει η Τουρκία να αλλάξει τη στάση της» επισήμανε μιλώντας στην ΕΡΤ ο Άγγελος Συρίγος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και βουλευτής της ΝΔ.
Την αχίλλειο πτέρνα της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας χτυπάει το «δόρυ» των αμερικανικών κυρώσεων.
«Ήταν απαραίτητες (οι κυρώσεις), όχι για να τιμωρήσουμε την Τουρκία. Αυτό δεν ήταν κάτι που ευχόμασταν να συμβεί. Αλλά ως ένας τρόπος για να υπογραμμιστεί ότι η Τουρκία ήταν εκτός ορίων» τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, μιλώντας στη 2η Διάσκεψη για τα θέματα Νοτιοανατολικής Ευρώπης και Ανατολικής Μεσογείου.
«Η προμήθεια των S-400 είναι μια ευθεία απειλή για τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ και προφανώς και για τις ελληνικές δυνάμεις» σημείωσε ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ.
Το στόχαστρο των κυρώσεων δεν είναι στραμμένο προς τα ηγετικά στελέχη της λεγόμενης SSΒ, αλλά βάζει στον «αμερικανικό γύψο» τις γραμμές παραγωγής εξοπλισμών αιχμής για την τουρκική πολεμική μηχανή. Απαγορεύεται η εξαγωγή εξαρτημάτων αμερικανικής κατασκευής, επηρεάζοντας – μεταξύ άλλων – τα laser των τουρκικών UAV. Επιπλέον, παγώνουν οι άδειες για τις αμερικανικές πατέντες στις οποίες στηρίζεται η παραγωγή τουρκικών όπλων υψηλής τεχνολογίας.
Ταυτόχρονα, κόβεται το οικονομικό οξυγόνο, με το μπλοκάρισμα τόσο της απευθείας χρηματοδότησης όσο και της πρόσβασης σε κεφάλαια μέσω πολυμερών οργανισμών.
Η απαγόρευση εξαγωγής τεχνολογικών προϊόντων από τις ΗΠΑ προς την Τουρκία πλήττει άμεσα την τουρκική πολεμική βιομηχανία, η οποία βασίζεται ειδικά στα προϊόντα υψηλής τεχνολογίας και σε αμερικανικές ευρεσιτεχνίες, τόνισε – μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ1 ο Άγγελος Συρίγος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και βουλευτής της ΝΔ.
«Η Ουάσινγκτον στέλνει ένα μήνυμα αυτή τη στιγμή. Και το μήνυμά της είναι: Για να υπάρξει ομαλοποίηση, πρέπει η Τουρκία να αλλάξει τη στάση της» σημείωσε ο κ. Συρίγος.
«Για πρώτη φορά ως μέλος του ΝΑΤΟ εφαρμόζονται εναντίον της χώρας μας. Τι συμμαχία είναι αυτή; Αυτή η απόφαση είναι μια δημόσια επίθεση ενάντια στα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρα μας» είπε ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
«Η Τουρκία έχει μετατραπεί σε μια αυταρχική χώρα που οδηγείται από έναν αυταρχικό ηγέτη» σχολίασε ο πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Νίκολας Μπερνς.
Ο Τ. Ερντογάν ψάχνει «ερείσματα» στις Βρυξέλλες
Μετά το αμερικανικό ράπισμα, ο Ταγίπ Ερντογάν επιστρατεύει το όπλο της προπαγάνδας. Με ακόμη μια τηλεοπτική φιέστα προσπαθεί να ντοπάρει ψυχολογικά, το τουρκικό επιχειρείν της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας αλλά και να αποσπάσει την προσοχή της τουρκικής κοινής γνώμης.
Παράλληλα, με το βλέμμα στραμμένο στην ολοκλήρωση της γερμανικής προεδρίας, ο Τούρκος πρόεδρος δεν ενεργοποιεί για πρώτη φορά το κόκκινο τηλέφωνο με το Βερολίνο. Για να αυξήσει τα τουρκικά ερείσματα στις Βρυξέλλες, επικοινωνεί απευθείας με τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
«Η απόφαση να υπάρξουν κυρώσεις αλλά και η δυνατότητα να υπάρξει και μια θετική ατζέντα θα είναι αποτέλεσμα της επιλογής της να σταματήσει την εχθρική ρητορική» υπογράμμισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.
Έλληνες ομογενείς στους NYT: Οι ΗΠΑ να ανακόψουν τις τουρκικές προκλήσεις
Με ολοσέλιδη καταχώρησή τους στην εφημερίδα Νew York Times που τιτλοφορείται «Η Τουρκία και η Ελλάδα μπορούν και πρέπει να ζήσουν μαζί», επιφανείς ομογενείς επιχειρηματίες ζητούν από τις ΗΠΑ να δραστηριοποιηθούν περισσότερο για να ανακοπεί η τουρκική επιθετικότητα. Μήνυμα που εκπέμπει εμφατικά μέσα από τη συχνότητα της ΕΡΤ, μιλώντας αποκλειστικά στη Λένα Αργύρη, ο Τζον Κατσιματίδης.
«Παρότι ο Πρόεδρος Τράμπ είναι φίλος με τον Ερντογάν, εκνευρίστηκε που το έκανε (σ.σ. την αγορά των S-400), γιατί το μεγάλο ερώτημα είναι εάν η Τουρκία θα συνεχίσει να είναι κράτος – μέλος του ΝΑΤΟ» σημείωσε ο κ. Κατσιματίδης.
Άμεσα η συμφωνία για την προμήθεια 18 Rafale
To μεσημέρι της Πέμπτης έρχεται προς συζήτηση στη Διαρκή Επιτροπή εξοπλιστικών προγραμμάτων και συμβάσεων η αγορά των νέων μαχητικών αεροσκαφών, τύπου Rafale. Πρόκειται για ένα ακόμα βήμα μίας καθοριστικής διαδικασίας, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί με τις σχετικές υπογραφές του Νίκου Παναγιωτόπουλου και της Γαλλίδας υπουργού Άμυνας, Φλωράνς Παρλύ, το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου.
Η χώρα μας θα αποκτήσει, λοιπόν, μία μοίρα 18 αεροσκαφών “RAFALE” αντικαθιστώντας τα παλαιά “MIRAGE”. Από τα 18 αεροσκάφη, τα έξι είναι καινούρια και τα 12 μεταχειρισμένα. Το συνολικό κόστος τους είναι 1,92 δισεκατομμύρια ευρώ.
Τα πρώτα έξι μεταχειρισμένα αεροσκάφη θα έρθουν στη χώρα έξι μήνες μετά την υπογραφή της σύμβασης με ρυθμό ένα ανά μήνα. Τα έξι καινούργια αεροσκάφη θα παραληφθούν από τον 20ό μήνα μετά την υπογραφή της σύμβασης. Τα τελευταία έξι μεταχειρισμένα θα παραληφθούν από τον 26ο μήνα μετά την υπογραφή της σύμβασης.
Η γαλλική πλευρά ικανοποίησε τις απαιτήσεις της Πολεμικής Αεροπορίας ως προς την κατάσταση των μεταχειρισμένων αεροσκαφών, ενώ η κατασκευάστρια εταιρεία παρέχει την εγγύηση καλής λειτουργίας τους. Η Πολεμική Αεροπορία προσδοκά να διαθέτει έξι ετοιμοπόλεμα αεροσκάφη στο τέλος του 2021, 12 στο τέλος του 2022 και 18 το καλοκαίρι του 2023, ενώ οι πρώτοι τέσσερις πιλότοι της Πολεμικής Αεροπορίας θα μεταβούν στη Γαλλία για εκπαίδευση στις αρχές του 2021.
Πηγή: ΕΡΤ / Ρεπορτάζ: Γιώργος Παπακωνσταντίνου, Δημήτρης Γκάτσιος