ΚΟΣΜΟΣ
Νορβηγία: Να βοηθάμε τους Ουκρανούς χωρίς να ξεχνάμε τους υπόλοιπους
Οι προτάσεις του γενικού γραμματέα νορβηγικής ΜΚΟ
SHARE:
Στην προσπάθειά της να βοηθήσει τους ουκρανούς πρόσφυγες η Δύση δεν θα πρέπει να εκτρέπει την ανθρωπιστική βοήθεια από φτωχές χώρες που επίσης υποφέρουν από τα επακόλουθα πολέμων, προειδοποίησε σήμερα ο επικεφαλής μιας μεγάλης μη κυβερνητικής οργάνωσης.
"Στα 40 χρόνια μου ως εργαζόμενος σε ανθρωπιστική οργάνωση δεν έχω δει ποτέ τρία εκατομμύρια ανθρώπους εκτοπισμένους από τον πόλεμο και συγκρούσεις κάθε εβδομάδα στη διάρκεια ενός μήνα", είπε σε συνέντευξή του στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Γιαν Έγκελαντ, γενικός γραμματέας του Νορβηγικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες.
Από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, στις 24 Φεβρουαρίου, περισσότεροι από 10 εκατομμύρια άνθρωποι ή πάνω από το ένα τέταρτο του πληθυσμού, έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους.
Από αυτούς σχεδόν 3,8 εκατομμύρια έχουν φύγει από την Ουκρανία για να αναζητήσουν καταφύγιο σε γειτονικές χώρες, παρότι η ροή έχει επιβραδυνθεί τις τελευταίες ημέρες.
Μόνο η Πολωνία έχει υποδεχτεί πάνω από τους μισούς, αλλά η Ρουμανία και η Μολδαβία, μια από τις φτωχότερες χώρες στην Ευρώπη, η Ουγγαρία και η Σλοβακία έχουν και αυτές δεχτεί εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες η καθεμία.
Καθημερινά εθελοντές, οργανισμοί και μη κυβερνητικές οργανώσεις κάνουν τα πάντα για να βοηθήσουν.
"Είδα πως το 2015 ξεκίνησε με το 'Πρόσφυγες, καλωσήλθατε στην Ευρώπη' στις αρχές του χρόνου όταν άνθρωποι διέσχιζαν τη Μεσόγειο. Και κατέληξε με ένα ευρωπαϊκό πρωτάθλημα συρματοπλεγμάτων, όπου η κάθε χώρα αγωνιζόταν για να αποφύγει να προστατεύσει γυναικόπαιδα που διέφευγαν από την φρίκη και τη βία στη Συρία, στο Αφγανιστάν και αλλού", λέει ο Έγκελαντ και προβλέπει ότι "δεν θα υπάρχει ο ίδιος εθελοντισμός σε έξι ή εννέα μήνες από τώρα και για τον λόγο αυτόν χρειάζεται να αναλάβουν οι κυβερνητικές υπηρεσίες".
Φρικτές ειδήσεις
"Η ευρωπαϊκή αντίδραση ως προς τις ανάγκες της Ουκρανίας έχει υπάρξει πολύ καλή μέχρι σήμερα", σημειώνει ο Έγκελαντ.
"Η έκκληση για την Ουκρανία που ήταν για 1,7 δισεκατομμύριο δολάρια ήρθε άμεσα (από τον ΟΗΕ την 1η Μαρτίου) και καλύφθηκε πλήρως μέσα σε μερικές ημέρες", επισημαίνει.
"Μακάρι να είχαμε την ίδια αντιμετώπιση και στην έκκληση για την Υεμένη, η οποία αφορούσε ακόμη περισσότερους ανθρώπους που ήταν ακόμη φτωχότεροι στην Υεμένη. Ζητούσε 4,2 δισεκατομμύρια δολάρια και στην περίπτωση αυτή συγκεντρώσαμε λιγότερα σε σχέση με την Ουκρανία".
Η έκκληση για την Υεμένη διατυπώθηκε στις 16 Μαρτίου και είχε ως αποτέλεσμα να συγκεντρωθεί μόνο 1,3 δισεκατομμύριο δολάρια σε δεσμεύσεις για δωρεές ως βοήθεια για 17,2 εκατομμύρια ανθρώπους στην χώρα αυτή που μαστίζεται από τον πόλεμο και βρίσκεται στα όρια του λιμού.
"Αναμφίβολα ένας πόλεμος στην Ευρώπη αποτελεί μια φρικτή είδηση για τον πληθυσμό του Σαχέλ. Τα πάντα έχουν ακριβύνει", επισημαίνει ο Έγκελαντ.
"Το σιτάρι το οποίο θα λάμβαναν από την Ρωσία και την Ουκρανία μπορεί τώρα να μην έρθει. Οι τιμές έχουν φτάσει στα ύψη. Τα καύσιμα είναι πολύ ακριβότερα. Οι επιχειρήσεις μας κοστίζουν πολύ περισσότερο. Την ίδια στιγμή κάποιοι από τους δωρητές εκτρέπουν την χρηματοδότηση από τις πολύ φτωχές χώρες στην Ευρώπη".
Παρατηρητές εκφράζουν φόβους ότι η έλλειψη σιτηρών μπορεί να πυροδοτήσει εξεγέρσεις για την εξασφάλιση τροφίμων στην Μέση Ανατολή και στη Βόρεια Αφρική.
Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, οι τιμές των σιτηρών έχουν ήδη ξεπεράσει τα επίπεδα που παρατηρούνταν στην αρχή της Αραβικής Άνοιξης και κατά τις εξεγέρσεις για τρόφιμα της περιόδου 2007-2008.
"Και τρίτον, βλέπουμε σήμερα έναν Ψυχρό Πόλεμο ανάμεσα στις δυνάμεις, τις οποίες έχουμε ανάγκη για να συνεργαστούμε για τα ψηφίσματα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Πώς θα έχουμε ψηφίσματα για τη Συρία στο μέλλον αν η Ρωσία και οι ΗΠΑ δεν μπορούν πλέον να συνεργαστούν;".
Ξεχασμένες κρίσεις
"Σήμερα χρειάζεται να υπερασπιστούμε τα πακέτα βοήθειας", επιμένει ο Έγκελαντ.
Στην Αιθιοπία, στο Αφγανιστάν και στη Σομαλία εργαζόμενοι σε ανθρωπιστικές οργανώσεις θυμούνται πόσο "υπερβολικά επιβαρυμένοι είναι, πόσο πιεσμένοι από τις επιτακτικές ανάγκες και κανένας δεν δείχνει να νοιάζεται".
"Επομένως, αυτή είναι η πρόκληση για εμάς: να ανταποκρινόμαστε στις μεγάλες ανάγκες της Ευρώπης και κυρίως εντός της Ουκρανίας και την ίδια ώρα να ανταποκρινόμαστε εξίσου στις ανάγκες αλλού".
Κάθε χρόνο το Νορβηγικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες καταρτίζει έναν κατάλογο με τις πιο ξεχασμένες κρίσεις στον κόσμο.
Το 2020 στην κορυφή βρισκόταν η ΛΔ Κονγκό και ακολουθούσαν το Καμερούν, το Μπουρούντι, η Βενεζουέλα και η Ονδούρα.
"Ελπίζω η έκρηξη παροχής βοήθειας για την Ουκρανία, ο εθελοντισμός για την Ουκρανία, η προθυμία να δεχτούμε, να προστατεύσουμε και να βοηθήσουμε τους Ουκρανούς θα υπάρξει και για καταστάσεις κρίσεων αλλού--από τη Συρία ως την Αιθιοπία και από το Αφγανιστάν ως τη Βενεζουέλα", καταλήγει ο Έγκελαντ.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ