ΚΟΣΜΟΣ
Νικαράγουα: Ο πρόεδρος κατηγόρησε τον αδελφό του για «προδοσία της πατρίδας»
Παρασημοφόρησε το 1992 αμερικανό στρατιωτικό.
Ο πρόεδρος της Νικαράγουας Ντανιέλ Ορτέγα κατηγόρησε χθες Τρίτη τον αδελφό του, τον πρώην αρχηγό του γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας και τα τελευταία χρόνια επικριτή της κυβέρνησής του Ουμπέρτο Ορτέγα, πως διέπραξε «προδοσία της πατρίδας» όταν παρασημοφόρησε το 1992 αμερικανό στρατιωτικό.
Ο Ουμπέρτο Ορτέγα, 77 ετών, τελεί σε κατ’ οίκον κράτηση, σύμφωνα με μέλη της εξόριστης αντιπολίτευσης, αφού δήλωσε σε ειδησεογραφικό ιστότοπο πως ο αδελφός του Ντανιέλ, 78 ετών, δεν έχει διάδοχο και ότι το σύστημα εξουσίας του θα κατέρρεε σε περίπτωση θανάτου του.
Ο πρόεδρος Ορτέγα του πρόσαψε ότι «διέπραξε ιεροσυλία» απονέμοντας το 1992 στον αμερικανό στρατιωτικό ακόλουθο Ντένις Κουίν το παράσημο Καμίλο Ορτέγα, που φέρει το όνομα του νεότερου αδελφού τους, πεσόντα το 1978 καθώς πολεμούσε στις τάξεις των σαντινιστών ανταρτών.
«Αυτή η αδιανόητη ενέργεια αποτελεί εθνική ντροπή. Το να απονέμεται σε γιάνκη αξιωματικό παράσημο τέτοιας σημασίας και τέτοιας υπερβατικότητας αποτελεί έκδηλα πράξη παράδοσης και προδοσίας της πατρίδας», είπε ο αρχηγός του κράτους κατά τη διάρκεια εκδήλωσης μπροστά σε στρατιωτικούς και αστυνομικούς στην πρωτεύουσα Μανάγουα.
«Ο επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων είχε ήδη πουλήσει την ψυχή του στον διάβολο», πρόσθεσε ο Ντανιέλ Ορτέγα ανακοινώνοντας την ακύρωση του διατάγματος με το οποίο απονεμήθηκε το παράσημο στον αμερικανό στρατιωτικό.
Ο Ντανιέλ και ο Ουμπέρτο Ορτέγα ήταν αντάρτες του κινήματος των σαντινιστών (FSLN) που πήρε την εξουσία το 1979, ανατρέποντας τη δικτατορία του Αναστάσιο Σομόσα, του τελευταίου ηγέτη οικογενειακής δυναστείας η οποία υποστηριζόταν από τις ΗΠΑ και άσκησε την εξουσία στη χώρα με σιδηρά πυγμή επί τέσσερις δεκαετίες.
Ο Ουμπέρτο ήταν επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων ως το 1995, ενώ ο Ντανιέλ ήταν ηγέτης του κινήματος και εξελέγη πρόεδρος από το 1985 ως το 1990.
Οι πολιτικές διαφορές των δυο αδελφών εκδηλώθηκαν τα χρόνια του 1990 κι οι δρόμοι τους χώρισαν έκτοτε.
Ο Ντανιέλ Ορτέγα επέστρεψε στην εξουσία το 2007· έκτοτε, υιοθέτησε ολοένα πιο αυταρχικές πρακτικές, καταργώντας τον περιορισμό του αριθμού των προεδρικών και σταδιακά συγκεντρώνοντας στα χέρια του τον έλεγχο όλων των οργάνων του κράτους.
Εκατοντάδες αντιπολιτευόμενοι φυλακίστηκαν ή εξαναγκάστηκαν να εξοριστούν τα τελευταία χρόνια και, δυνάμει δρακόντειου νόμου για τους «πράκτορες του εξωτερικού», όχι λιγότερες από 3.500 μη κυβερνητικές ή εκκλησιαστικές οργανώσεις απαγορεύθηκαν, έκλεισαν και τα περιουσιακά τους στοιχεία κατασχέθηκαν.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ