Ένα 16χρονο κορίτσι από το Νεπάλ πέθανε ως αποτέλεσμα της παράνομης πρακτικής του Τσαουπάντι, όπου οι γυναίκες με εμμηνόρροια αναγκάζονται να μένουν σε καλύβες έξω από τα σπίτια τους.
Η Anita Chand, από την περιοχή Baitadi, στα δυτικά της χώρας, στα σύνορα με την Ινδία, φέρεται να πέθανε την Τετάρτη 9/8 από δάγκωμα φιδιού ενώ κοιμόταν. Ο θάνατός της είναι ο πρώτος αναφερόμενος θάνατος από το Τσαουπάντι από το 2019 και οι ακτιβιστές φοβούνται ότι η πρόοδος για την εξάλειψη της πρακτικής υπονομεύεται.
Το Τσαουπάντι βασίζεται στην αιωνόβια πεποίθηση ότι οι γυναίκες και τα κορίτσια είναι ακάθαρτα και άθικτα κατά την έμμηνο ρύση. Δεν τους επιτρέπεται να κάνουν μια σειρά από δραστηριότητες και σε ορισμένες περιπτώσεις εξορίζονται σε «καλύβες περιόδου» για όλη τη διάρκεια της περιόδου. Η πρακτική, η οποία έχει δεσμούς με τον Ινδουισμό, είναι βαθιά ριζωμένη στο δυτικό Νεπάλ.
Το Τσαουπάντι, που από το 2005 θεωρείται παράνομο, τιμωρείται με φυλάκιση έως και τριών μηνών και πρόστιμο 3.000 ρουπίων Νεπάλ (περίπου 20 ευρώ). Η αστυνομία της περιοχής Baitadi είπε ότι ερευνά τον θάνατο της Anita. Η οικογένειά της αρνήθηκε ότι είχε περίοδο όταν πέθανε.
«Εργαζόμαστε για να τερματίσουμε αυτήν την πρακτική, αλλά [έχουμε] πολλά να κάνουμε», δήλωσε η Bina Bhatta, αντιπρόεδρος του αγροτικού δήμου Pancheshwar στο Baitadi.
Ο τελευταίος αναφερόμενος θάνατος από Τσαουπάντι ήταν το 2019. Η Parwati Budha Rawat, 21 ετών, πέθανε αφού πέρασε τρεις νύχτες σε μια υπαίθρια καλύβα. Ο θάνατός της ήταν το πέμπτο κρούσμα που αναφέρθηκε εκείνη τη χρονιά. Γυναίκες και κορίτσια πέθαναν από επιθέσεις ζώων και από εισπνοή καπνού μετά το άναμμα φωτιών σε καλύβες χωρίς παράθυρα. Ο κουνιάδος του Rawat καταδικάστηκε σε τρεις μήνες φυλάκιση.
Ο θάνατός της ώθησε προγράμματα και εκστρατείες σε όλη τη χώρα να τερματίσουν την πρακτική. Χιλιάδες καλύβες εποχής καταστράφηκαν, αλλά φαίνεται ότι αρχίζουν να ξαναχτίζονται.
«Μετά το θάνατο της Parwati , καταστρέψαμε περισσότερες από 7.000 καλύβες περιόδου στην περιοχή», είπε ο Pashupati Kunwar, ο οποίος αγωνίζεται εναντίον του Τσαουπάντι εδώ και 25 χρόνια. «Οι άνθρωποι έπαιρναν πληροφορίες σχετικά με την έμμηνο ρύση και τον νόμο.
«Τότε ξαφνικά ήρθε ο Covid και όλη η εστίαση μετατοπίστηκε εκεί. Στη συνέχεια, οι άνθρωποι άρχισαν να ξαναχτίζουν καλύβες περιόδου και υπόστεγα. Δεν υπήρχαν προγράμματα και καμπάνιες στο Τσαουπάντι μετά τον Covid. Ο κόσμος σχεδόν σταμάτησε να μιλάει γι’ αυτό».
Η Radha Paudel, ιδρύτρια του Global South Coalition for Dignified Menstruation, είπε ότι η κυβέρνηση στο Νεπάλ έπρεπε να κάνει περισσότερα από το να διανέμει δωρεάν σερβιέτες σε μαθήτριες, μια υπηρεσία που εισήχθη το 2019. Είπε: «Υπάρχει ένας νόμος που ποινικοποιεί τον εξορία γυναικών κατά τη διάρκεια της περιόδου τους και επίσης υπάρχουν πολιτικές αλλά η ίδια η κυβέρνηση δεν τις εφαρμόζει».
Πηγή: The Guardian