ΚΟΣΜΟΣ
Νεκρή εργαζόμενη σε ζωολογικό κήπο της Αυστρίας μετά από επίθεση ρινόκερου
Σοβαρά τραυματίας και ο σύζυγός της
Μια 33χρονη εργαζόμενη στον ζωολογικό κήπο του Σάλτσμπουργκ της Αυστρίας σκοτώθηκε ενώ άλλος ένας άλλος υπάλληλος τραυματίστηκε σοβαρά, μετά από φονική επίθεση από ρινόκερο. Η 33χρονη από τη Βαυαρία της Γερμανίας εκτελούσε καθημερινά τα καθήκοντά της στον περίβολο των ρινόκερων, όταν νωρίς το πρωί της Τρίτης, ένα από τα ζώα της επιτέθηκε.
Ο άλλος υπάλληλος, ο οποίος είναι ο σύζυγος της 33χρονης, τραυματίστηκε σοβαρά, αφού προσπάθησε να απομακρύνει τον ρινόκερο, που ονομάζεται «Jeti», κατά τη διάρκεια της επίθεσης. Ο 34χρονος άνδρας μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο.
Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, η διευθύντρια του ζωολογικού κήπου, Σαμπίνε Γκρέμπνερ, δήλωσε ότι η γυναίκα ζωοφύλακας είχε αναλάβει να βάλει εντομοαπωθητικό στους ρινόκερους, επειδή τα ζώα είναι ευαίσθητα στα τσιμπήματα των εντόμων. «Για άγνωστους ακόμη λόγους, ένας ρινόκερος επιτέθηκε στην 33χρονη γυναίκα φύλακα ζωολογικού κήπου», η οποία υπέκυψε στα τραύματά της επί τόπου, ανακοίνωσαν οι αρχές, σύμφωνα με το αυστριακό thelocal.at.
Η επίθεση, κατά την οποία η φύλακας πιθανότατα ποδοπατήθηκε μέχρι θανάτου, συνέβη λίγο πριν από τις 7 το πρωί, σύμφωνα με το αυστριακό πρακτορείο ειδήσεων APA. Το ζώο, ηλικίας 30 ετών, λέγεται ότι ζυγίζει 1,8 τόνους και βρίσκεται στο Σάλτσμπουργκ από το 2009.
Η διευθύντρια του ζωολογικού κήπου, Γκρέμπνερ, απέτισε επίσης φόρο τιμής στην ζωοφύλακα και δήλωσε ότι οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε κατάσταση σοκ. «Ήταν πολύ προσεκτική με τα ζώα και είχε εξαιρετικά καλό ένστικτο», δήλωσε η Γκρέμπνερ.
Δεν είναι σαφές τι θα συμβεί στο ζώο. Ο ζωολογικός του Σάλτσμπουργκ κήπος θα παραμείνει κλειστός την Τρίτη. Σε αυτόν, φιλοξενούνται 1.500 ζώα, ενώ τον επισκέπτονται πάνω από 400.000 επισκέπτες ετησίως.
Σύμφωνα με τη WWF, οι ρινόκεροι είναι τα μεγαλύτερα χερσαία θηλαστικά, μετά τους ελέφαντες. Συνήθως δεν είναι επιθετικοί, καθώς σπάνια επιτίθενται σε άλλα ζώα και αποφεύγουν να πλησιάζουν τον άνθρωπο.
Οι λευκοί ρινόκεροι τείνουν να φεύγουν όταν απειλούνται, ενώ οι μαύροι ρινόκεροι τείνουν να επιτίθενται. Σύμφωνα με την περιβαλλοντική οργάνωση, ορισμένες επιθέσεις είναι τυχαίες – για παράδειγμα, όταν ένα ζώο τρομάζει από μια κίνηση.