ΚΟΣΜΟΣ
Νέες ταραχές στο Χονγκ Κονγκ - Ανησυχούν οι Βρυξέλλες
Η Κίνα δεν κρύβει πως επιθυμεί να περιορίσει την πολιτική «μια χώρα, δύο συστήματα» που εφαρμόζεται από το το 1997
SHARE:
Πολιτικοί υπέρ των μεταρρυθμίσεων διαδηλώνουν εντός του Νομοθετικού Συμβουλίου στο Χονγκ Κονγκ. Οι αρχές αντιδρούν άμεσα και απομακρύνουν με την βία όσους διαφωνούν με την τακτική του Πεκίνου, το οποίο και κατηγορούν για αυταρχισμό. Η Κίνα δεν κρύβει πως επιθυμεί να περιορίσει την πολιτική «μια χώρα, δύο συστήματα» που εφαρμόζεται αφότου αποχώρησαν οι Βρετανοί από το Χονγκ Κονγκ το 1997.
Η νέα αναταραχή προκαλεί έντονη ανησυχία σε Βρυξέλλες και Ουάσινγκτον. Σε μήνυμα της στο twitter, η εκπρόσωπος του ύπατου αρμοστή για την Εξωτερική Πολιτική σημείωσε πως «οι Βρυξέλλες παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις και πως η Ευρωπαϊκή Ένωση αποδίδει μεγάλη σημασία στο δόγμα «μια χώρα, δύο συστήματα».
Έντονα επικριτικοί εμφανίζονται και πολλοί ευρωβουλευτές. Ο Ρέινχαρντ Μπουτίκοφερ κατηγορεί την Ευρωπαϊκή Ένωση για αμηχανία και δειλία. Ο Γκι Φερχόφστατ υποστηρίζει πως το Πεκίνο προσπαθεί να σκοτώσει ότι έχει απομείνει από την δημοκρατία στη χώρα και ζητεί από τις Βρυξέλλες να αναλάβει πρωτοβουλίες, ώστε να εκτονωθεί η κρίση.
Που οφείλεται η νέα ένταση
Έναν αμφιλεγόμενο νόμο, ο οποίος αφορά την ασφάλεια του Χονγκ Κονγκ, παρουσίασε η κινεζική κυβέρνηση στην ετήσια συνέλευση της Λαϊκής Εθνοσυνέλευσης, η οποία αρχίζει τις εργασίες της σήμερα. Η πρόταση νόμου για την ασφάλεια, που αφορά «την εσχάτη προδοσία, τη στάση, την αποσχιστική και την ανατρεπτική δράση» κατατέθηκε το πρωί της Παρασκευής κατά την έναρξη των εργασιών της Λαϊκής Εθνοσυνέλευσης της Κίνας, έπειτα από τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας ότι οι αντικαθεστωτικές ενέργειες στο Χονγκ Κονγκ δεν θα γίνουν ανεκτές έπειτα από τις τεράστιες καθημερινές διαδηλώσεις του περασμένου έτους για την δημοκρατία. Τέτοιου είδους νόμοι ωστόσο δεν έχουν ποτέ εγκριθεί και τώρα το Πεκίνο προσπαθεί να τους προωθήσει.