ΚΟΣΜΟΣ
Νέα συμφωνία Ρωσίας – Κίνας στο φυσικό αέριο, σε ευρώ οι πληρωμές
Οι πρώτες ροές μέσω του αγωγού, που θα συνδέει την ανατολική περιοχή της Ρωσίας με τη βορειοανατολική Κίνα, αναμένεται να ξεκινήσουν σε δύο με τρία χρόνια, αναφέρει το Reuters επικαλούμενο πηγές.
SHARE:
Η Ρωσία έδωσε το πράσινο φως σε ένα συμβόλαιο 30 ετών για την προμήθεια φυσικού αερίου στην Κίνα μέσω ενός νέου αγωγού, με τις πληρωμές σε ευρώ, ενισχύοντας την ενεργειακή της συμμαχία με το Πεκίνο εν μέσω της έντασης στις σχέσεις της με τη Δύση για την Ουκρανία και άλλα θέματα, όπως μεταδίδει το Reuters.
Η Gazprom, η οποία έχει το μονοπώλιο στις ρωσικές εξαγωγές φυσικού αερίου μέσω αγωγών, συμφώνησε να προμηθεύει τον κινεζικό ενεργειακό κολοσσό CNPC με 10 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα αερίου το έτος, όπως δήλωσε η ρωσική εταιρεία και Κινέζος αξιωματούχος του κλάδου της ενέργειας, αναφέρει το πρακτορείο.
Οι πρώτες ροές μέσω του αγωγού, που θα συνδέει την ανατολική περιοχή της Ρωσίας με τη βορειοανατολική Κίνα, αναμένεται να ξεκινήσουν σε δύο με τρία χρόνια, αναφέρει το Reuters επικαλούμενο πηγές.
Η Ρωσία ήδη στέλνει φυσικό αέριο στην Κίνα μέσω του αγωγού "Power of Siberia" που ξεκίνησε το 2019, αλλά και μέσω μεταφορών υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG). Οι εξαγωγές της έφτασαν τα 16,5 δισ. κυβικά μέτρα αερίου στην Κίνα το 2021.
Το δίκτυο του αγωγού "Power of Siberia" δεν συνδέεται με αγωγούς που στέλνουν φυσικό αέριο στην Ευρώπη, η οποία βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα πρωτοφανές άλμα των τιμών του φυσικού αερίου λόγω των περιορισμένων προμηθειών, ένα από τα πολλά σημεία έντασης με τη Μόσχα.
Με βάση προηγούμενα σχέδια, η Ρωσία είχε στόχο να φτάσει τις προμήθειες προς την Κίνα στα 38 δισ. κυβικά μέτρα αερίου μέσω αγωγών μέχρι το 2025.
Το νέο σχέδιο, το οποίο συνέπεσε με την επίσημη επίσκεψη του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν στο Πεκίνο για τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες, θα προσθέσει άλλα 10 δισ. κυβικά μέτρα, αυξάνοντας τις ρωσικές πωλήσεις μέσω αγωγών στο πλαίσιο των μακροπρόθεσμων συμβολαίων με την Κίνα.
Η συμφωνία να γίνονται οι διακανονισμοί σε ευρώ αποτελεί μέρος της προσπάθειας που κάνουν και οι δύο χώρες για τη διαφοροποίηση τους από το αμερικανικό δολάριο.