Νέα ισραηλινά πλήγματα στη Βηρυτό - Ο Νετανιάχου απέρριψε μια "μονομερή" εκεχειρία

Newsroom
Newsroom

Ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές σήμερα το πρωί είχαν στόχο νότια προάστια της Βηρυτού, δήλωσαν αυτόπτες μάρτυρες στο Reuters, λίγες ώρες αφού οι ΗΠΑ προειδοποίησαν ότι είναι αντίθετες με το εύρος των επιθέσεων που εξαπολύει το Ισραήλ στην πρωτεύουσα του Λιβάνου, εν μέσω αυξανόμενου αριθμού νεκρών και ανησυχιών για περαιτέρω κλιμάκωση της σύγκρουσης στην περιφέρεια με τη συμμετοχή και του Ιράν.

Αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν στο Reuters ότι είδαν ένα σύννεφο καπνού. Λίγο νωρίτερα ο ισραηλινός στρατός είχε ζητήσει από τους κατοίκους της συνοικίας Νταχίεχ να απομακρυνθούν, ενώ στη συνέχεια εξήγησε ότι διεξήγαγε πλήγμα εναντίον υπόγειας αποθήκης όπλων της Χεζμπολάχ.

"Πριν από το πλήγμα ελήφθησαν πολλά μέτρα για να αποφύγουμε τον κίνδυνο να βλάψουμε αμάχους, περιλαμβανομένων προειδοποιήσεων προς τους κατοίκους της περιοχής", επεσήμαναν οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις (IDF).

Ο ισραηλινός στρατός έχει εκδώσει εντολές απομάκρυνσης που αφορούν περισσότερο από το ένα τέταρτο του Λιβάνου, σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR), δύο εβδομάδες αφού ξεκίνησε τις χερσαίες επιχειρήσεις του στο νότιο τμήμα της χώρας με στόχο, όπως δηλώνει, να απωθήσει τη Χεζμπολάχ.

Ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός του Λιβάνου Νατζίμπ Μικάτι δήλωσε χθες, Τρίτη, ότι από τις επαφές που είχε με Αμερικανούς αξιωματούχους προέκυψαν "κάποιου είδους εγγυήσεις" ότι το Ισραήλ θα περιορίσει τα πλήγματά του εναντίον της Βηρυτού και των νότιων προαστίων της.

Η προηγούμενη φορά που η Βηρυτός είχε γίνει στόχος ισραηλινών πληγμάτων ήταν στις 10 Οκτωβρίου, όταν σκοτώθηκαν 22 άνθρωποι σε αεροπορικές επιδρομές κοντά στο κέντρο της πόλης.

Πηγές στις λιβανέζικες υπηρεσίες ασφαλείας είχαν επισημάνει ότι στόχος του πλήγματος αυτού ήταν ο Ουαφίκ Σάφα, στέλεχος της Χεζμπολάχ, ο οποίος όμως επέζησε.

Κάποιες δυτικές χώρες πιέζουν για εκεχειρία μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ, αν και οι ΗΠΑ δήλωσαν ότι εξακολουθούν να στηρίζουν το Ισραήλ και ανακοίνωσαν την αποστολή νέου συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας.

Χθες ο Μάθιου Μίλερ, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, επεσήμανε ότι οι ΗΠΑ εξέφρασαν την ανησυχία τους στην κυβέρνηση του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου για τα πρόσφατα πλήγματα εναντίον του Λιβάνου.

"Σε ό,τι αφορά το εύρος και τη φύση της εκστρατείας βομβαρδισμών που είδαμε στη Βηρυτό τις τελευταίες εβδομάδες, ξεκαθαρίσαμε στην κυβέρνηση του Ισραήλ ότι μας ανησυχεί και ότι είμαστε αντίθετοι", δήλωσε στους δημοσιογράφους, υιοθετώντας τον πιο σκληρό τόνο που έχει λάβει μέχρι στιγμής η Ουάσινγκτον.

Από την πλευρά του ο Νετανιάχου δήλωσε χθες στον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχαν, ότι είναι αντίθετος σε μονομερή εκεχειρία γιατί "δεν θα άλλαζε την κατάσταση ασφαλείας".

Παράλληλα πρόσθεσε ότι "του προκάλεσε έκπληξη" το σχέδιο του Μακρόν να φιλοξενήσει μια διάσκεψη για τον Λίβανο, ενώ απάντησε σε σχόλιο του Γάλλου προέδρου λέγοντάς του ότι η δημιουργία του Ισραήλ ήταν το αποτέλεσμα του "πολέμου της ανεξαρτησίας" του 1948 και όχι μιας απόφασης του ΟΗΕ

"Μια υπενθύμιση στον πρόεδρο της Γαλλίας: δεν ήταν το ψήφισμα του ΟΗΕ που ίδρυσε το κράτος του Ισραήλ, αλλά μάλλον η νίκη που πέτυχε στον πόλεμο της ανεξαρτησίας, με το αίμα των ηρωικών μαχητών, πολλοί εκ των οποίων ήταν επιζώντες του Ολοκαυτώματος – κυρίως του καθεστώτος του Βισί στη Γαλλία" ανέφερε το γραφείο του Νετανιάχου στην ανακοίνωσή του.

Πόνος και εκεχειρία

Με τις διπλωματικές προσπάθειες να βρίσκονται σε τέλμα, οι συγκρούσεις συνεχίζονται.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε χθες ότι αιχμαλώτισε τρία μέλη της επίλεκτης μονάδας Ραντουάν της Χεζμπολάχ τα οποία έχουν μεταφερθεί στο Ισραήλ για να ανακριθούν.

Σε ομιλία του ο δεύτερος στην ιεραρχία του σιιτικού λιβανέζικου κινήματος, ο Ναΐμ Κάσεμ, δήλωσε χθες ότι "η λύση" για τον τερματισμό του πολέμου στον Λίβανο είναι "μια εκεχειρία".

Διαβεβαίωσε επίσης ότι η Χεζμπολάχ "δεν θα ηττηθεί" από τον ισραηλινό στρατό και προειδοποίησε ότι θα προκαλέσει "πόνο" στο Ισραήλ.

"Όπως ο ισραηλινός εχθρός βομβαρδίζει όλο τον Λίβανο, έχουμε το δικαίωμα, ευρισκόμενοι σε θέση άμυνας, να επιτεθούμε παντού εναντίον του ισραηλινού εχθρού, στο κέντρο, στον βορρά και τον νότο", τόνισε ο Κάσεμ.

Δύο drones εντοπίστηκαν σήμερα νωρίς το πρωί να εισέρχονται στο Ισραήλ από τον Λίβανο, λίγη ώρα αφού ήχησαν οι σειρήνες προειδοποίησης στην Άνω Γαλιλαία, ανακοίνωσε ο ισραηλινός στρατός προσθέτοντας ότι δεν υπάρχουν θύματα.

Η Χεζμπολάχ επεσήμανε ότι εξαπέλυσε την περασμένη νύκτα "ομοβροντία πυραύλων" εναντίον της πόλης Σαφέντ. Αυτή είναι η τρίτη φορά που η πόλη αυτή στο βόρειο Ισραήλ γίνεται στόχος του σιιτικού κινήματος.

Παράλληλα πρόσθεσε ότι εκτόξευσε πυραύλους και εναντίον θέσεων του ισραηλινού πυροβολικού στην Νταλτόν και τη Ντισόν.

Ο ισραηλινός στρατός από την πλευρά του ανέφερε ότι η Χεζμπολάχ εκτόξευσε περίπου 50 ρουκέτες εναντίον του βόρειου Ισραήλ, χωρίς να υπάρξουν θύματα.

Από τα ισραηλινά πλήγματα εναντίον του Λιβάνου έχουν σκοτωθεί εδώ και έναν χρόνο τουλάχιστον 2.350 άνθρωποι, ενώ άλλοι 11.000 έχουν τραυματιστεί, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της χώρας. Επιπλέον περισσότεροι από 1,2 εκατ. άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί.

Τουλάχιστον 10 νεκροί και 15 τραυματίες από ισραηλινά πλήγματα στον νότιο Λίβανο

Τουλάχιστον 10 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 15 τραυματίστηκαν από ισραηλινά πλήγματα τη νύχτα της Τρίτης στο νότιο τμήμα του Λιβάνου, σύμφωνα με το λιβανέζικο υπουργείο Υγείας. Εικόνες που μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera δείχνουν κατεστραμμένα κτίρια και αυτοκίνητα στην πόλη Κάνα, περίπου 10 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Τύρου. Σύμφωνα με το εθνικό πρακτορείο ειδήσεων του Λιβάνου (NNA), πυροσβέστες και σωστικά συνεργεία έχουν σπεύσει στην περιοχή και τραυματίες διακομίζονται σε νοσοκομείο στην Τύρο.

Ο ισραηλινός στρατός σφυροκοπεί τον Λίβανο από τις 23 Σεπτεμβρίου, κλιμακώνοντας τις επιχειρήσεις του εναντίον της Χεζμπολάχ. Από την 8η Οκτωβρίου 2023, ο αριθμός των νεκρών εξαιτίας των ισραηλινών πληγμάτων στον Λίβανο ανέρχεται σε 2.350 και των τραυματιών σε 10.906, σύμφωνα με απολογισμό του λιβανέζικου υπουργείου Υγείας.

Το Ισραήλ λέει ότι θα εξετάσει την αμερικανική επιστολή για την ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα

Η επιστολή των Άντονι Μπλίνκεν και Λόιντ Όστιν, με την οποία οι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας των ΗΠΑ ζητούν από το Ισραήλ να λάβει μέτρα προκειμένου να βελτιώσει την ανθρωπιστική κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας ώστε να αποφύγει την αναστολή της αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας, εξετάζεται από την κυβέρνηση Νετανιάχου, δήλωσε ισραηλινός αξιωματούχος στην Ουάσινγκτον.

"Το Ισραήλ λαμβάνει σοβαρά υπόψη το ζήτημα και σκοπεύει να ανταποκριθεί στις ανησυχίες που εκφράζονται σε αυτήν την επιστολή, σε συνεργασία με τους αμερικανούς εταίρους μας", διαβεβαίωσε ο ισραηλινός αξιωματούχος που δεν κατονομάζεται.

Οι ΗΠΑ ενημέρωσαν το Ισραήλ ότι πρέπει να λάβει μέτρα τον επόμενο μήνα προκειμένου να βελτιώσει την δραματική ανθρωπιστική κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας, προειδοποιώντας πως σε διαφορετική περίπτωση θα βρεθεί αντιμέτωπο με περιορισμούς σε ό,τι αφορά την αμερικανική στρατιωτική βοήθεια.

Ερντογάν: Κίνδυνος για την Τουρκία ο επεκτατισμός του Ισραήλ

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι ο επεκτατισμός του Ισραήλ, αν δεν σταματήσει, είναι ένας κίνδυνος για την Τουρκία που τον βλέπει να πλησιάζει και για αυτό παίρνει προφυλάξεις.

Συγκεκριμένα δήλωσε ότι "αν δεν σταματήσει το Ισραήλ, το οποίο γίνεται όλο και πιο κακομαθημένο και όλο και πιο αχαλίνωτο, μπορούμε να προβλέψουμε πού θα οδηγήσει αυτός ο επεκτατισμός. Παρόλο που υπάρχουν κάποια άτομα στη χώρα μας που δεν βλέπουν τον κίνδυνο που πλησιάζει, εμείς βλέπουμε τον κίνδυνο και λαμβάνουμε κάθε είδους προφυλάξεις".

Ο Τούρκος πρόεδρος μίλησε στο συνέδριο για "Το μέλλον της Παλαιστίνης" που διοργάνωσαν οι τομείς Διεθνών Σχέσεων και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), όπου ανέφερε μεταξύ άλλων:

"Οι επιθέσεις που εξαπέλυσε το Ισραήλ κατά της Γάζας στις 7 Οκτωβρίου του περασμένου έτους επανέφεραν το Παλαιστινιακό Ζήτημα στην ημερήσια διάταξη της ανθρωπότητας. Οι συνεχιζόμενες σφαγές στη Γάζα, οι οποίες κόστισαν τη ζωή σε περίπου 50 χιλιάδες αθώους ανθρώπους, κυρίως παιδιά και γυναίκες, έστρεψαν και πάλι την προσοχή όλου του κόσμου στις διώξεις του παλαιστινιακού λαού. Η πολιτική γενοκτονίας του Ισραήλ, η οποία μετά τη Γάζα επεκτείνεται πλέον και στον Λίβανο, συνέβαλε επίσης καθοριστικά στο να γνωρίσει η ανθρωπότητα το πραγματικό πρόσωπο του Σιωνισμού. Και πάλι, μέσα από αυτή τη διαδικασία όλοι μας είδαμε από πολύ κοντά πώς το σιωνιστικό λόμπι ελέγχει τις παγκόσμιες δυνάμεις και το σύστημα, πώς ελέγχει την οικονομία, το εμπόριο, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, την κινηματογραφική βιομηχανία, κάθε κλάδο της τέχνης, την ακαδημαϊκή κοινότητα, τα πανεπιστήμια, ακόμη και την κρατική, στρατιωτική και πολιτική γραφειοκρατία σε ορισμένες χώρες".

Ο Ταγίπ Ερντογάν έστρεψε τα βέλη του κατά του ΟΗΕ λέγοντας ότι "παρακολουθήσαμε για άλλη μια φορά με ντροπή πώς οι διεθνείς οργανισμοί, συμπεριλαμβανομένου του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, βρέθηκαν σε πλήρη αδυναμία απέναντι στo κακομαθημένο Ισραήλ".

Επεσήμανε ότι το Ισραήλ προκάλεσε δημοσίως τα Ηνωμένα Έθνη, ιδίως το Συμβούλιο Ασφαλείας, με την επίθεσή του στην ειρηνευτική δύναμη στον Λίβανο. "Το γεγονός ότι δεν έχει υπάρξει μέχρι στιγμής σαφής αντίδραση από τα μόνιμα μέλη σε αυτές τις συμπεριφορές είναι τουλάχιστον εξίσου σοβαρό με τις επιθέσεις. Ερωτώ - πώς θα υπερασπιστεί τα δικαιώματα των άλλων ένας Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών που δεν προστατεύει τα δικαιώματα του προσωπικού του; [...] Επαναλαμβάνω: Με τις φρικαλεότητες που διαπράττει στη Γάζα και τον Λίβανο, η ισραηλινή κυβέρνηση δεν σφάζει μόνο δεκάδες χιλιάδες αθώους, αλλά και όλους τους θεσμούς, τους κανόνες και τις αξίες που ο κόσμος δημιούργησε τον τελευταίο αιώνα", δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος.

Επίσης, άσκησε για μία ακόμη φορά κριτική στη Δύση: "Αξίες όπως η ελευθερία, η δημοκρατία, το δίκαιο, η ελευθερία της έκφρασης και η ελευθερία του Τύπου, τις οποίες η Δύση υπερασπίζεται εδώ και χρόνια, μπήκαν στο ράφι εν ριπή οφθαλμού".

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ