ΚΟΣΜΟΣ

Ναυτικό επεισόδιο μεταξύ Κίνας και Φιλιππίνων

Στη νότια Σινική Θάλασσα

Ναυτικό επεισόδιο μεταξύ Κίνας και Φιλιππίνων

Ο πρόεδρος των Φιλιππίνων Φερντινάντ Μάρκος δήλωσε σήμερα ότι η χώρα του δεν θα επιτρέψει "τον εκφοβισμό" της έπειτα από σύγκρουση ανάμεσα σε μέλη της κινεζικής ακτοφυλακής και μέλη του ναυτικού των Φιλιππίνων.

"Δεν θα επιτρέψουμε ποτέ να μας εκφοβίσει ή να μας καταπιέσει κανένας", δήλωσε ο πρόεδρος Μάρκος σε ομιλία που εκφώνησε με αφορμή επίσκεψή του στις δυνάμεις των Φιλιππίνων στην Νότια Σινική Θάλασσα.

Ωστόσο υπογράμμισε τη σημασία της ρύθμισης των διαφορών με ειρηνικό τρόπο. "Κατά την άσκηση των καθηκόντων μας, δεν θα καταφύγουμε στη βία ή στον εκφοβισμό, ούτε θα προκαλέσουμε σκοπίμως τραυματισμούς ή ζημιές σε κανέναν", υπογράμμισε.

Σύγκρουση ανάμεσα σε μέλη της κινεζικής ακτοφυλακής και μέλη του ναυτικού των Φιλιππίνων σημειώθηκε την Δευτέρα κατά τη διάρκεια αποστολής ανεφοδιασμού Φιλιππινέζων στρατιωτών που σταθμεύουν σε στρατιωτικό πλοίο που έχει βυθιστεί στην ατόλη Σέκοντ Τόμας, σύμφωνα με τη Μανίλα. Σύμφωνα με τον στρατό των Φιλιππίνων, ένας Φιλιππινέζος ναύτης τραυματίστηκε σοβαρά και σκάφη του υπέστησαν ζημιές.

"Υπερασπιζόμενοι το έθνος μας, θα μείνουμε πιστοί στην φιλιππινέζικη φύση μας (βάσει της οποίας) θα θέλαμε να λύσουμε όλα αυτά τα ζητήματα ειρηνικά", πρόσθεσε ο πρόεδρος των Φιλιππίνων, ο οποίος δεν κατονόμασε την Κίνα κατά την ομιλία του.

Οι ενέργειες του Πεκίνου κατά τη διάρκεια αυτής της αποστολής ανεφοδιασμού ρουτίνας καταδικάστηκαν από τις ΗΠΑ, τη Βρετανία και τον Καναδά.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας αμφισβήτησε την εκδοχή των Φιλιππίνων, με εκπρόσωπό του να δηλώνει την Πέμπτη ότι τα απαραίτητα μέτρα που ελήφθησαν ήταν νόμιμα, επαγγελματικά και άμεμπτα.

Η Κίνα διεκδικεί σχεδόν το σύνολο της Νότιας Σινικής Θάλασσας, από την οποία διέρχεται ετήσιο εμπόριο μέσω πλοίων ύψους πάνω από 3 τρισεκατομμύρια δολάρια, συμπεριλαμβανομένων των τμημάτων που διεκδικούν οι Φιλιππίνες, το Βιετνάμ, η Ινδονησία, η Μαλαισία και το Μπρουνέι.

Το Μόνιμο Διαιτητικό Δικαστήριο με έδρα τη Χάγη αποφάσισε το 2016 πως οι διεκδικήσεις της Κίνας στερούνται νομικής βάσης. Το Πεκίνο απέρριψε την απόφαση αυτή.

Πηγή: capital.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση