ΝΑΤΟ: Κλειδί για την πάταξη της τρομοκρατίας η παραμονή της Βρετανίας στην ΕΕ

Ο Στόλτενμπεργκ, σημείωσε πως η Βρετανία μέχρι σήμερα έχει λειτουργήσει ως σημαντική γέφυρα μεταξύ ΕΕ και ΝΑΤΟ και συνεργάζεται στενά στην αξιοποίηση πληροφοριών που αφορούν στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας.

Μια κατακερματισμένη Ευρώπη θα μπορούσε να επιτείνει την αστάθεια και την έλλειψη προγνωσιμότητας στην περιοχή προειδοποίησε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, με αφορμή το δημοψήφισμα για την παραμονή της Βρετανίας ή όχι στην ΕΕ.

«Δεν ψηφίζω, αλλά εναπόκειται στους βρετανούς πολίτες να αποφασίσουν. Όμως αυτό που μπορώ να κάνω είναι σας πως ότι η απόφαση αυτή είναι σημαντική για το ΝΑΤΟ, και ένα ισχυρό Ηνωμένο Βασίλειο σε μια ισχυρή Ευρώπη είναι καλό όχι μόνο για τη Βρετανία αλλά και για το ΝΑΤΟ, διότι είμαστε αντιμέτωποι με πρωτοφανείς προκλήσεις, με αστάθεια και ένα απρόβλεπτο περιβάλλον ασφαλείας, λόγω της τρομοκρατίας απρόβλεπτες προκλήσεις που αφορούν την ασφάλεια λόγω της τρομοκρατίας» είπε ο ΓΓ της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Guardian.

Επιπλέον είπε πως το Ηνωμένο Βασίλειο είναι από τις πιο ισχυρές μεταξύ των ευρωπαϊκών κρατών μελών που ανήκουν στο ΝΑΤΟ και γι' αυτό παίζει σημαντικό ρόλο τι θα κάνει η Βρετανία στο δημοψήφισμα. Επανέλαβε δε είναι προνόμιο και πλεονέκτημα για για το ΝΑΤΟ να έχει ως μέλος του μια Βρετανία μέλος της ΕΕ.

Ο Στόλτενμπεργκ, σημείωσε ακόμη πως η Βρετανία μέχρι σήμερα έχει λειτουργήσει ως σημαντική γέφυρα μεταξύ ΕΕ και ΝΑΤΟ και συνεργάζεται στενά στην αξιοποίηση πληροφοριών που αφορούν στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας. Αναφορά έκανε και στη συνεργασία ΕΕ-ΝΑΤΟ χαρακτηρίζοντάς της κρίσιμη στη μείωση των προσφυγικών ροών στο Αιγαίο.

«Για να αντιμετωπίσουμε την απειλή της τρομοκρατίας χρειαζόμαστε τόσο την ΕΕ όσο και το ΝΑΤΟ όπως επίσης απαιτείται στενότερη συνεργασία μεταξύ του ΝΑΤΟ και της ΕΕ και η Βρετανία προωθεί και κινείται ηγετικά προς αυτή την κατεύθυνση τόσο μέσα από τις δομές του ΝΑΤΟ όσο και από αυτές της ΕΕ» είπε ο ΓΓ του ΝΑΤΟ.

Ο Γενς Στόλτενμπεργκ αναφερόμενος στο παράδειγμα της Νορβηγίας είπε «πως εφαρμόζονται πολλές αποφάσεις και οδηγίες της ΕΕ χωρίς ωστόσο η Νορβηγία να μπορεί να πει τη γνώμη της. Δεν καθόμαστε στο ίδιο τραπέζι που λαμβάνονται οι αποφάσεις...στην ουσία η Νορβηγία λαμβάνει περισσότερους μετανάστες συγκριτικά με το μέγεθος της Μεγάλης Βρετανίας. Έτσι λοιπόν ακόμη και εάν μείνεις εκτός ΕΕ επηρεάζεσαι από τις αποφάσεις που λαμβάνονται εντός της ΕΕ. Γι΄αυτό πιστεύω πως είναι καλύτερα να κάθεσαι στο ίδιο τραπέζι και να μπορείς να επηρεάσεις την έκβαση των όποιων αποφάσεων αντί να μένεις εκτός».

Σχετικά με την προοπτική δημιουργίας ενός «στρατού της ΕΕ» ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ σχολίασε ότι οποιαδήποτε κίνηση υπέρ της αύξησης των πόρων για την ευρωπαϊκή άμυνα είναι καλοδεχούμενη, αλλά η αναπαραγωγή δομών που ήδη υπάρχουν δεν είναι. Πρόσθεσε δε πως η Βρετανία είναι μια ισχυρή φωνή εντός της ΕΕ που βοηθά στο να αποτρέπεται αυτή η αναπαραγωγή δομών μεταξύ ΕΕ και ΝΑΤΟ.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ