ΚΟΣΜΟΣ
Ναι στην ευθανασία, όχι στη μαριχουάνα λέει η Νέα Ζηλανδία
Σύμφωνα, με τα πρώτα στοιχεία του δημοψηφίσματος το 65,2% των ψηφοφόρων υποστήριξε την νομιμοποίηση της ευθανασίας
SHARE:
Οι Νεοζηλανδοί ψήφισαν συντριπτικά υπέρ της νομιμοποίησης της ευθανασίας, σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα δημοψηφίσματός που δημοσιεύτηκαν, ενώ αντίθετα εμφανίστηκαν αρνητικοί στην αποποινικοποίηση της μαριχουάνας για ψυχαγωγία.
Το διπλό δημοψήφισμά διεξήχθη στις 17 Οκτωβρίου, παράλληλα με τις βουλευτικές εκλογές στις οποίες οι Εργατικοί της Νέας Ζηλανδίας, με την Ζακίντα Άρντερν στην ηγεσία τους πανηγύρισαν την επανεκλογή τους. Οι Εργατικοί εξασφάλισαν 64 από τις 12Ο κοινοβουλευτικές έδρες και σημείωσαν τη μεγαλύτερη για αυτούς νίκη εδώ και 40 χρόνια.
Σύμφωνα, λοιπόν, με τα πρώτα στοιχεία το το 65,2% των ψηφοφόρων υποστήριξε την νομιμοποίηση της ευθανασίας, με 33,8% να ψηφίζει κατά, ενώ το 53,1 % όσων ψήφισαν ήταν αντίθετο στη νομιμοποίηση της μαριχουάνας για ψυχαγωγία, σε σύγκριση με το 46,1% που ήταν υπέρ.
Τα αρχικά στοιχεία δεν περιλαμβάνουν ειδικές ψήφους - συμπεριλαμβανομένων ψήφων στο εξωτερικό - που αντιπροσωπεύουν σχεδόν το 20% του συνόλου.
Ωστόσο, η συντριπτική πληοψηφία για την ευθανασία σημαίνει ότι το μέτρο θα περάσει, ανεξάρτητα από το πώς διαιρούνται οι ειδικές ψήφοι, όταν τα τελικά στοιχεία θα κυκλοφορήσουν σε λίγες ώρες.
Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας για τη νομιμοποίηση της ευθανασίας είναι δεσμευτικό, ενώ για την κάνναβη δεν ήταν.
Η νομοθεσία που επέτρεπε τον ιατρικώς υποβοηθούμενο θάνατο πέρασε από το κοινοβούλιο πέρυσι, αλλά οι νομοθέτες καθυστέρησαν την εφαρμογή του μέχρι οι πολίτες να ψηφίσουν μέσω δημοψηφίσματος.
Σύμφωνα με το νόμο, ένας ψυχικά υγιής ενήλικας που έχει διαγνωστεί με βαριά ασθένεια, με όριο ζωής τους 6 μήνες και παράλληλα βιώνει «αφόρητη ταλαιπωρία» μπορεί να ζητήσει μια θανατηφόρα δόση φαρμάκου.
Το αίτημα πρέπει να υπογραφεί από τον ιατρό του ασθενούς και έναν ανεξάρτητο γιατρό, ενώ μπορεί να χρειαστεί και η γνώμη ψυχιάτρου, αν κάποιος από τους συγγενείς έχει αμφιβολίες σχετικά με την ικανότητα του ατόμου να λάβει τεκμηριωμένη απόφαση.
Ο υπουργός Δικαιοσύνης Άντριου Λιλτ είπε ότι το μέτρο θα τεθεί σε ισχύ τον Νοέμβριο του επόμενου έτους.