ΚΟΣΜΟΣ
Μυστήριο με το «μπλακ άουτ» στο σύστημα ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας που προκάλεσε χάος στην Ευρώπη
Η Εθνική Υπηρεσία Εναέριας Κυκλοφορίας δήλωσε ότι εντόπισε και αποκατέστησε ένα «τεχνικό πρόβλημα» που έπληξε τη δυνατότητα να επεξεργάζεται αυτόματα τα σχέδια πτήσεων.
Χάος επικράτησε στα αεροδρόμια του Ηνωμένου Βασιλείου και όχι μόνο, καθώς σημειώθηκε βλάβη στο σύστημα ελέγχου κυκλοφορίας της χώρας, με αποτέλεσμα να καθηλωθούν εκατοντάδες αεροσκάφη.
Η Εθνική Υπηρεσία Εναέριας Κυκλοφορίας (Nats) δήλωσε ότι εντόπισε και αποκατέστησε ένα «τεχνικό πρόβλημα» που έπληξε τη δυνατότητα να επεξεργάζεται αυτόματα τα σχέδια πτήσεων.
Η διευθύντρια λειτουργίας της βρετανικής υπηρεσίας ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας, Τζούλιετ Κένεντι, εξήγησε ότι «το αυτόματο σύστημα, το οποίο παρέχει στους ελεγκτές λεπτομέρειες για κάθε αεροσκάφος και τη διαδρομή του, δεν λειτουργούσε και αντ' αυτού για να διαχειριστούμε την ασφάλεια έπρεπε να περιορίσουμε τον αριθμό των πτήσεων που μπορούσαμε να διαχειριστούμε».
Όπως ενημέρωσε, ομάδες της Nats «εργάστηκαν σκληρά για την επίλυση του προβλήματος, αλλά «θα χρειαστεί λίγος χρόνος για να επανέλθουν οι πτήσεις στο κανονικό τους ρυθμό. Θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με τις αεροπορικές εταιρείες και τα αεροδρόμια για την αποκατάσταση της κατάστασης».
«Απόλυτη προτεραιότητά μας είναι η ασφάλεια και θα ερευνήσουμε πολύ διεξοδικά αυτό που συνέβη σήμερα», πρόσθεσε η Κένεντι.
Το χάος σημειώθηκε σε μια από τις πιο δύσκολες ημέρες του έτους, καθώς ταξιδιώτες επιστρέφουν στο Ηνωμένο Βασίλειο, λίγες ημέρες πριν από την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.
Το χάος με τις πτήσεις μπορεί να διαρκέσει και τις επόμενες ημέρες
Χιλιάδες επιβάτες αντιμετώπισαν πολύωρες καθυστερήσεις, εγκλωβισμένοι στις κατάμεστες αίθουσες αναχωρήσεων, συμπεριλαμβανομένων οικογενειών με παιδιά που δεν μπορούσαν να επιστρέψουν στο σπίτι τους, ενώ ορισμένοι αναγκάστηκαν να κάνουν νέα κράτηση για άλλη ημέρα. Άλλοι εγκλωβίστηκαν εντός των αεροσκαφών περιμένοντας περαιτέρω πληροφορίες σχετικά με το αν οι πτήσεις τους θα μπορούσαν να απογειωθούν.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας αναλύσεων Cirium, 232 εξερχόμενες πτήσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο και 271 εισερχόμενες πτήσεις είχαν ακυρωθεί έως τις 14:30, δηλαδή λίγο λιγότερο από το 10% του συνόλου των δρομολογίων.
Ο Τζον Στράικλαντ, αναλυτής αεροπορικών μεταφορών, δήλωσε ότι η αναστάτωση πιθανότατα θα συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες, καθώς οι αεροπορικές εταιρείες θα αναδιοργανώνουν τα αεροπλάνα και τα πληρώματα των πτήσεων.
«Πρόκειται για ένα τεράστιο πρόβλημα, δεδομένης της πολυπλοκότητας σε μια περίοδο που θα έπρεπε να είναι χρυσή περιόδος για τις βρετανικές αεροπορικές εταιρείες», πρόσθεσε, προειδοποιώντας για τις οικονομικές επιπτώσεις στις αεροπορικές εταιρείες που θα πρέπει να κάνουν νέες κρατήσεις επιβατών και να αναδιοργανώσουν τα προγράμματά τους.
Γυναίκα μπορεί να χάσει το τσεκ απ για μεταμόσχευση καρδιάς
Σύμφωνα με το BBC, μια γυναίκα από τη Βόρεια Ιρλανδία ανέφερε ότι είναι πιθανό να χάσει το ραντεβού της στην Αγγλία για έλεγχο μετά τη μεταμόσχευση καρδιάς που έχει υποβληθεί, καθώς ακυρώθηκε η πτήση της.
«Έκανα μεταμόσχευση πριν από 15 μήνες και αυτά τα ραντεβού είναι πολύ σημαντικά», δήλωσε στο BBC News. «Τώρα πρέπει να πάω σπίτι και να προσπαθήσω να έρθω σε επαφή με την κλινική για να τους πω ότι δεν θα μπορέσω να έρθω.
Αυτό σημαίνει απώλεια ενός ραντεβού όχι μόνο για μένα, αλλά κάποιος άλλος θα μπορούσε να κλείσει αυτό το ραντεβού και δεν θα μπορέσω να τον ενημερώσω επειδή η κλινική είναι κλειστή σήμερα», πρόσθεσε.
«Ο διευθυντής μου είναι πραγματικά θυμωμένος»
Ο Ντέιβιντ Μπρουκς, από το νότιο Λονδίνο, βρισκόταν στο αεροπλάνο για περισσότερες από τρεις ώρες πριν του πουν να αποβιβαστεί. «Μας έδωσαν πίσω τις βαλίτσες μας… αλλά δεν μας είπαν τίποτα για το πότε θα μπορούσαμε να πετάξουμε
«Δεν υπάρχει γραφείο εξυπηρέτησης της EasyJet στη Βαλένθια. Αλλά το προσωπικό μου είπε ότι η πτήση δεν θα γίνει σήμερα».
Έχει ένα τετράχρονο παιδί το οποίο δεν έχει μπορέσει να ταΐσει από τότε που μπήκε στο αεροπλάνο, από το οποίο και αποβιβάστηκε. Ο Μπρουκς ανησυχεί για τις πιθανές επιπτώσεις στη δουλειά του αν δεν μπορέσει να επιστρέψει. «Έχω δουλειά αύριο, ο διευθυντής μου είναι πολύ θυμωμένος… Στην αρχή δεν με πίστεψε, μέχρι που του είπα να δει τις ειδήσεις».