ΚΟΣΜΟΣ
Μυστικά σχέδια στο τραπέζι του ΝΑΤΟ για το ενδεχόμενο Παγκοσμίου Πολέμου
Το ΝΑΤΟ θα θέσει επί τάπητος τα σχέδιά του για το ενδεχόμενο ενός Παγκοσμίου Πολέμου, με πιθανό αντίπαλο της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας την Ρωσία, στη Σύνοδο Κορυφής, τον Ιούλιο.
Ο κίνδυνος ενός Παγκόσμιου Πολέμου, που θα μπορούσε να βάλει φωτιά στον πλανήτη έδειχνε να είναι όχι απλά μακρινός, αλλά σχεδόν απίθανος, όμως, η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία άλλαξε τα πάντα και το ΝΑΤΟ φέρεται να ετοιμάζει μυστικά σχέδια για το ενδεχόμενο μιας παγκόσμιας σύρραξης με την χώρα του Βλαντιμίρ Πούτιν.
Την είδηση που τρομάζει τον πλανήτη έβγαλε στο φως το Reuters, το οποίο μάλιστα αποκαλύπτει ότι το ΝΑΤΟ θα θέσει επί τάπητος τα σχέδιά του για το ενδεχόμενο ενός Παγκοσμίου Πολέμου (με πιθανό αντίπαλο της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας την Ρωσία) άμεσα στη Σύνοδο Κορυφής του Βίλνιους τον Ιούλιο.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του μεγάλου ειδησεογραφικού πρακτορείου, στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους τον Ιούλιο, οι ηγέτες των χωρών μελών αναμένεται να εγκρίνουν ένα μυστικό στρατιωτικό σχέδιο, χιλιάδων σελίδων για το ενδεχόμενο Παγκοσμίου Πολέμου αν κάποια χώρα όπως η Ρωσία ή η Κίνα επιτεθούν σε κάποιον από τους συμμάχους.
Η κίνηση σηματοδοτεί μια θεμελιώδη αλλαγή. Το ΝΑΤΟ δεν είχε δει την ανάγκη να καταρτίσει αμυντικά σχέδια μεγάλης κλίμακας για δεκαετίες, καθώς οι πόλεμοι σε Αφγανιστάν και Ιράκ όπου μετείχε η συμμαχία είχαν… θεωρηθεί «μικροί» (μπροστά φυσικά σε έναν Παγκόσμιο Πόλεμο) και ένιωθε ότι η μετασοβιετική Ρωσία δεν αποτελούσε πλέον τεράστια απειλή.
Η εισβολή όμως, της Ρωσίας στην Ουκρανία και ο επεκτατισμός και αναθεωρητισμός του Κρεμλίνου άλλαξαν τα δεδομένα.
«Η θεμελιώδης διαφορά μεταξύ διαχείρισης κρίσεων και συλλογικής άμυνας είναι η εξής: Δεν είμαστε εμείς, αλλά ο αντίπαλός μας που καθορίζει το χρονοδιάγραμμα», δήλωσε ο ναύαρχος Ρομπ Μπάουερ, ένας από τους κορυφαίους στρατιωτικούς αξιωματούχους του ΝΑΤΟ. «Πρέπει να προετοιμαστούμε για το γεγονός ότι η σύγκρουση μπορεί να παρουσιαστεί ανά πάσα στιγμή».
Οι εντολές του ΝΑΤΟ προς τις χώρες μέλη
Τα σχέδια του ΝΑΤΟ για το ενδεχόμενο ενός Παγκοσμίου Πολέμου περιλαμβάνουν και την καθοδήγηση των χωρών μελών σχετικά με τον τρόπο αναβάθμισης των δυνάμεων και της επιμελητείας τους.
«Οι σύμμαχοι θα γνωρίζουν ακριβώς ποιες δυνάμεις και ικανότητες χρειάζονται, συμπεριλαμβανομένου πού, τί και πώς να αναπτυχθούν», δήλωσε ο αρχηγός του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ σχετικά με τα σχέδια της συμμαχίας.
Αυτό επισημοποιεί μια διαδικασία που ξεκίνησε από την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία το 2014, η οποία ώθησε τους δυτικούς συμμάχους για πρώτη φορά να αναπτύξουν στρατεύματα στα ανατολικά, με τη Βρετανία, τον Καναδά και τη Γερμανία να αναλαμβάνουν το προβάδισμα.