ΚΟΣΜΟΣ

Μπελούγκα στο Σηκουάνα: Με «κοκτέιλ βιταμινών» προσπαθούν να επαναφέρουν τη χαμένη όρεξη της

Μετά τις μάταιες προσπάθειες με ρέγγες και πέστροφες

Μπελούγκα στο Σηκουάνα: Με «κοκτέιλ βιταμινών» προσπαθούν να επαναφέρουν τη χαμένη όρεξη της

Οι Γάλλοι αξιωματούχοι προσπαθούν απεγνωσμένα να σώσουν μια φάλαινα μπελούγκα που έχει παγιδευτεί εδώ και μέρες σε τμήμα του Σηκουάνα, περίπου 70 χιλιόμετρα από το Παρίσι

Αυτή τη φορά, δοκιμάζουν μια νέα στρατηγική για τη διάσωση του κητώδους, ένα κοκτέιλ βιταμινών το οποίο, ευελπιστούν σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, πως θα επαναφέρει τη χαμένη όρεξη της φάλαινας και θα της δώσει την απαιτούμενη ενέργεια να επιστρέψει στη θάλασσα

Το εμφανώς υποσιτισμένο θαλάσσιο θηλαστικό εντοπίστηκε για πρώτη φορά στο ποτάμι την περασμένη Τρίτη. 

Κάθε προσπάθεια των ειδικών να κατευθύνουν τη φάλαινα στην ανοιχτή θάλασσα, έπεσε στο κενό και τώρα οι επιστήμονες ανησυχούν για την υγεία της. 

Μέχρι στιγμής, οι επίδοξοι σωτήρες της τής έχουν δώσει κατεψυγμένες ρέγγες και φρέσκες πέστροφες, ωστόσο, σύμφωνα με την τοπική αξιωματούχο Ιζαμπέλ Ντορλιάτ-Πουζέ, το τεσσάρων μέτρων ζώο δε φαίνεται να δελεάζεται. 

«Είναι αποσκελετωμένη και φαίνεται να έχει πρόβλημα στο να σιτιστεί» ανέφερε η ίδια στο AFP. 

Οι ειδικοί ελπίζουν πως δίνοντας στο παγιδευμένο ζώο βιταμίνες, θα επαναφέρει την όρεξή του και ίσως το βοηθήσει να επιχειρήσει ένα ταξίδι επιστροφής 160 χιλιομέτρων στη Μάγχη, απ'όπου θα βάλει πλώρη για το «σπίτι» του στην Αρκτική. 

Άλλη μία επιλογή που εξετάζουν οι αρμόδιοι, είναι η μεταφορά της φάλαινας, ωστόσο κάτι τέτοιο θα απαιτούσε εξαιρετικό σθένος από το θαλάσσιο θηλαστικό ώστε να μην πεθάνει. 

Σύμφωνα με Γάλλους αξιωματούχους, μικρά σημάδια έκαναν την εμφάνισή τους στο δέρμα του κητώδους, ωστόσο δεν είναι σαφές αν πρόκειται για αντίδραση στο γλυκό νερό του Σηκουάνα ή δείγμα επιδείνωσης της υγείας του. 

Όπως υποστηρίζουν οι επιστήμονες που παρακολουθούν τη μπελούγκα, συμπεριφέρεται νευρικά και φοβισμένα, αναδυόμενη στην επιφάνεια μόλις για λίγο και «μιλώντας» πολύ λιγότερο απ'ό,τι συνηθίζεται στις φάλαινες, κάτι που εγείρει περαιτέρω φόβους για την υγεία της. 

Υπενθυμίζεται πως στα τέλη Μαΐου μία όρκα βρέθηκε νεκρή στο Σηκουάνα, μεταξύ Χάβρης και Ρουέν, καθώς δεν κατάφερε να βρει τον δρόμο της προς τις εκβολές, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των αξιωματούχων να την καθοδηγήσουν. 

Πηγή:Lifo

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση