ΚΟΣΜΟΣ

Μουσουλμανικές χώρες: Ποια γαλλικά προϊόντα κινδυνεύουν να γίνουν «ανάμνηση» λόγω μποϊκοτάζ

No profile pic

Ο ίδιος ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν είχε επισημάνει, την Παρασκευή στη Σορβόνη, ότι θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τη δημοσίευση των σκίτσων του Μωάμεθ. Σήμερα βρίσκεται αντιμέτωπος με ένα τσουνάμι αντιδράσεων από συγκεκριμένες μουσουλμανικές χώρες, με στόχο το μποϊκοτάζ των γαλλικών προϊόντων.

Αγροτικά, γαλακτοκομικά, αρώματα πολυτελείας, καλλυντικά και πολλά άλλα έχουν καταγραφεί στα κοινωνικά μέσα για μποϊκοτάζ, με το σχετικό hashtag να γράφεται στα αραβικά.

Στο Κατάρ οι δύο μεγαλύτερες αλυσίδες λιανικής πώλησης Al Meera και Souq al Baladi προχώρησαν ήδη στην πράξη, αποσύροντας τα γαλλικά προϊόντα, ενώ δεν έδωσαν απάντηση σε σχετικό ερώτημα του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων (AFP), σύμφωνα τουλάχιστον με το πρακτορείο. Επίσης, το πανεπιστήμιο του Κατάρ ανακοίνωσε ότι αναβάλλει, μέχρι νεωτέρας, την γαλλική Πολιτιστική εβδομάδα.

Στο Κουβέϊτ 60 συνεταιρισμοί ανακοίνωσαν το μποϊκοτάζ με δηλώσεις, στο AFP,  του προέδρου της συνομοσπονδίας τους, Καλέντ Αλ Οταϊμπί.

Επίσης ο Μωχάμεντ Αλ Μοταϊρί, επικεφαλής του συνδέσμου ταξιδιωτικών πρακτορείων στη χώρα, δήλωσε ότι 430 πρακτορεία ανέστειλαν τις κρατήσεις και τις πτήσεις τους προς τη Γαλλία.

Κριτική και από την Ιορδανία

Στην Ιορδανία το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, το «Μέτωπο Ισλαμικής Δράσης», κάλεσε τους πολίτες σε μποϊκοτάζ των γαλλικών προϊόντων. Σε ανακοίνωσή του, το Σάββατο, το υπουργείο Εξωτερικών της Ιορδανίας καταδικάζει "τη συνεχιζόμενη δημοσίευση γελοιογραφιών του προφήτη Μωάμεθ υπό το πρόσχημα της ελευθερίας της έκφρασης", καθώς και "κάθε παραπλανητική και ενέχουσα δυσμενή διάκριση απόπειρα να συνδεθεί το Ισλάμ με την τρομοκρατία".

Σύμφωνα με το προεδρικό περιβάλλον στο Παρίσι, οι εκκλήσεις για εμπορικό μποϊκοτάζ συνιστούν μια οργανωμένη ισλαμική εκστρατεία διόλου τυχαία, αλλά υποκινούμενη σε μεγάλο βαθμό από την Τουρκία.

DW Ολυμπία Τσίπηρα, Παρίσι

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση