ΚΟΣΜΟΣ
Μόνον 300 ευρώ ανά μαθητή χρειάζεται να δοθούν ώστε να επιστρέψουν τα παιδιά φτωχών χωρών στα σχολεία τους
"Οι πιο φτωχοί και οι πιο περιθωριοποιημένοι, όπως τα κορίτσια, οι πρόσφυγες, τα παιδιά που έχουν εκτοπιστεί και αυτά με αναπηρία, θα αποτελέσουν προτεραιότητα"
SHARE:
Μόνον περίπου 300 ευρώ ανά μαθητή θα στοιχίσει η επιστροφή των παιδιών φτωχών χωρών στα σχολεία τους που έκλεισαν λόγω της πανδημίας του νέου κορωνοϊού, ανακοίνωσε σήμερα απευθυνόμενη σε διεθνείς δωρητές η Save the Children, εκφράζοντας τον φόβο για "μια χαμένη γενιά".
Η μη κυβερνητική οργάνωση, η οποία έχει την έδρα της στο Λονδίνο, έχει απευθύνει επανειλημμένως εκκλήσεις για δράσεις που θα βοηθήσουν τα παιδιά να συνεχίσουν την εκπαίδευσή τους παρά την πανδημία της COVID-19, με την διευθύνουσα σύμβουλό της Ίνγκερ Άσινγκ να κάνει λόγο για "την μεγαλύτερη όσον αφορά την εκπαίδευση έκτακτη ανάγκη που έχουμε δει ποτέ μέχρι σήμερα".
Η Save the Children δημοσίευσε έρευνες που αφορούν τις 59 πιο φτωχές χώρες του πλανήτη, μεταξύ των οποίων η Ουγκάντα, η Συρία και η Υεμένη, και υπολόγισε ένα μέσο κόστος του ανοίγματος των σχολείων που είχαν κλείσει λόγω της πανδημίας με την λήψη μέτρων ασφαλείας κατά του νέου κορωνοϊού και βοηθώντας τα παιδιά να καλύψουν τα μαθήματα που έχασαν.
Το συνολικό κόστος για την επιστροφή των 136 εκατομμυρίων παιδιών που αφορά το σχέδιο αυτό ανέρχεται σε 50 δισεκ. δολάρια (41,11 δισεκ. ευρώ) , ήτοι σε 370 δολάρια (περίπου 300 ευρώ) ανά μαθητή, σημειώνει η ΜΚΟ, καλώντας τους διεθνείς δωρητές να βοηθήσουν τις κυβερνήσεις να συγκεντρώσουν το ποσό αυτό.
Με αυτό θα καλυφθεί μια οικονομική υποστήριξη προς τις οικογένειες για να στείλουν τα παιδιά τους στο σχολείο, μαθήματα για την κάλυψη των μαθημάτων που έχουν χαθεί, μέτρα υγιεινής και εκπαίδευση των διδασκόντων για την ασφάλεια από τον νέο κορωνοϊό, όπως και εθνικές εκστρατείες για να ενθαρρυνθούν τα παιδιά να επιστρέψουν στο σχολείο.
"Οι πιο φτωχοί και οι πιο περιθωριοποιημένοι, όπως τα κορίτσια, οι πρόσφυγες, τα παιδιά που έχουν εκτοπιστεί και αυτά με αναπηρία, θα αποτελέσουν προτεραιότητα", επισημαίνει η ΜΚΟ.
Αν δεν γίνει αυτό, τα παιδιά κινδυνεύουν να μην επιστρέψουν ποτέ στο σχολείο, υπογραμμίζει η ΜΚΟ, προειδοποιώντας για τον κίνδυνο μιας "χαμένης γενιάς".
Μόνον στην Ουγκάντα, περισσότερα από 13 εκατομμύρια παιδιά δεν έχουν πάει σχολείο από τον Μάρτιο, προσθέτει.
"Τα παιδιά που δεν πάνε σχολείο σήμερα είναι οι μελλοντικοί μας γιατροί, επιστήμονες, οδηγοί φορτηγών και υδραυλικοί", δήλωσε η Άσινγκ.
"Αν το 2020 ήταν η χρονιά της ανακάλυψης του εμβολίου, το 2021 πρέπει να είναι η χρονιά της επένδυσης στο μέλλον των παιδιών", σημείωσε.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Φωτογραφία: Unsplash