Μητσοτάκης προς Βόρεια Μακεδονία: Η στάση της στην ονομασία δεν βοηθά στην ευρωπαϊκή πορεία της

Newsroom
Newsroom

Όσα ανέφερε ο Πρωθυπουργός στο Council of Foreign Relations

Στις παραβιάσεις της συμφωνίας των Πρεσπών από τη νέα ηγεσία της Βόρειας Μακεδονίας και και στις ελληνοτουρκικές σχέσεις αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας το απόγευμα της Τρίτης στο Council of Foreign Relations με τον πρώην πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα και Διευθύνοντα Σύμβουλο της Corus International κ. Ντάνιελ Σπέκχαρντ.

«Έχουμε ξεκαθαρίσει ότι πρόκειται για μια διεθνή συμφωνία που υποχρεώνει τη χώρα. Το σεβαστήκαμε και το σέβομαι. Ένα από τα θεμελιώδη, αν όχι τα πιο θεμελιώδη δόγματα, πτυχές αυτής της συμφωνίας είχε να κάνει με το όνομα Βόρεια Μακεδονία που χρησιμοποιείται erga omnes. Αυτό δεν είναι διαπραγματεύσιμο για την Ελλάδα. Όταν αναφέρονται σε Μακεδονία μου προκαλεί ανησυχία. Πρόκειται για μια στάση η οποία δεν είναι εποικοδομητική και δεν συμβάλει στην ευρωπαϊκή πορεία της γειτονικής χώρας» σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Έχουν βελτιωθεί τα πράγματα με την Τουρκία»
Αναφορικά με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι τα «πράγματα έχουν βελτιωθεί σημαντικά τον τελευταίο ενάμιση χρόνο» και ότι αυτό είναι μια ένδειξη πως τα πράγματα κινούνσται στη σωστή κατεύθυνση.

«Είχαμε δεκαέξι μήνες ησυχίας, όσον αφορά στο να μην έχουμε παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου, ότι συνεργαζόμαστε καλύτερα σε θέματα μετανάστευσης, ότι στην πραγματικότητα έχουμε κάνει μια συμφωνία που επιτρέπει στους Τούρκους πολίτες να ταξιδεύουν στην νησιά του Αιγαίου και να πάρουν τη βίζα τους πολύ γρήγορα«, σημείωσελέγοντας πως αυτά είναι μερικά θετικά βήματα.

Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, Μάικ Τζόνσον
Νωρίτερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, Μάικ Τζόνσον, στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ στην Ουάσινγκτον

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκε το εξαιρετικό των ελληνοαμερικανικών σχέσεων, το οποίο απολαμβάνει διακομματικής αναγνώρισης στις ΗΠΑ.

Ακόμα, προσθέτουν ότι έγινε αναφορά στο ισχυρό αποτύπωμα της ελληνοαμερικανικής κοινότητας στην αμερικανική κοινωνία και στην προώθηση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων.

Συζήτησαν ακόμα την κατάσταση στη Μέση Ανατολή.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ