Μιανμάρ: Καταφύγιο στο Μπαγκλαντές αναζητούν 38.000 μουσουλμάνοι Ροχίνγκια

O ΟΗΕ εκτιμά ότι μέσα σε μια μόλις εβδομάδα, περίπου 50.000 μουσουλμάνοι Ροχίνγια εγκατέλειψαν τα σπίτια τους στη Μιανμάρ. Στις συγκρούσεις που μαίνονται από την προηγούμενη Παρασκευή στη βόρεια Πολιτεία Ραχίν της Μιανμάρ περίπου 400 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί.

Καταφύγιο στο Μπανγκλαντές έχουν αναζητήσει περίπου 38.000 μουσουλμάνοι Ροχίνγκια την τελευταία εβδομάδα προκειμένου να ξεφύγουν από τη βία στη Μιανμάρ, σύμφωνα με πηγές του ΟΗΕ από τη συνοικία Κοξ Μπαζάρ που βρίσκεται στη μεθόριο μεταξύ των δύο χωρών.

Το βράδυ της Πέμπτης ανασύρθηκαν 20 πτώματα μουσουλμάνων Ροχίνγκια από ένα ποτάμι κατά μήκος των συνόρων της Μιανμάρ με του Μπαγκλαντές. Δώδεκα από τους νεκρούς ήταν παιδιά. 

Στις συγκρούσεις που μαίνονται από την προηγούμενη Παρασκευή στη βόρεια Πολιτεία Ραχίν της Μιανμάρ περίπου 400 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί, σύμφωνα με νέα επίσημα στοιχεία.

Εν τω μεταξύ, ο ΟΗΕ εκτιμά ότι μέσα σε μια μόλις εβδομάδα, περίπου 50.000 μουσουλμάνοι Ροχίνγια εγκατέλειψαν τα σπίτια τους στη Μιανμάρ.

«Ο ολοένα αυξανόμενος κύκλος της βίας που έχει ξεκινήσει προκαλεί σοβαρή ανησυχία και πρέπει να σταματήσει επειγόντως», ανέφερε με ανακοίνωσή του ο Ειδικός Εισηγητής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα στη Μιανμάρ, Γιάνγκι Λι. 

Η φυγή των μουσουλμάνων Ροχίνγκια άρχισε την περασμένη Παρασκευή, όταν η κυβέρνηση της Μιανμάρ ξεκίνησε «επιχειρήσεις εκκαθάρισης» μετά από επίθεση ανταρτών των Ροχίνγκια στα σύνορα όπου 12 αξιωματούχοι ασφαλείας έχασαν τη ζωή τους.

Όσοι έχουν φτάσει στο Μπανγκλαντές καταγγέλλουν ότι η κυβέρνηση έχει ξεκινήσει εκστρατεία για να τους διώξει από τα σπίτια τους. 

Οι Ροχίνγκια είναι απάτριδες και θεωρούνται παράτυποι μετανάστες από το Μπανγκλαντές, αν και ζουν στη Μιανμάρ επί αιώνες. Οι κοινότητές τους είναι περιθωριοποιημένες και δεν έχουν πρόσβαση στην εκπαίδευση, την υγεία και την αγορά εργασίας.

Δεν είναι ευπρόσδεκτοι ούτε στο μουσουλμανικό Μπανγκλαντές όπου φτάνουν καθώς κατηγορούνται ότι επιδίδονται σε διάφορες εγκληματικές δραστηριότητες, όπως εμπόριο ναρκωτικών.

Σημειώνεται ότι η μεταχείριση του 1,1 εκατομμυρίου Ροχίνγκια στην κυρίως βουδιστική Μιανμάρ, έχει αναχθεί στο πιο ακανθώδες ανθρωπιστικό ζήτημα για τη χώρα που προσπαθεί να κάνει τη μετάβαση από ένα σκληρό στρατιωτικό καθεστώς προς μια πιο δημοκρατική διακυβέρνηση.


Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ