ΚΟΣΜΟΣ

Μιανμάρ: Η στρατιωτική χούντα λέει πως οι εκτελέσεις ήταν "δικαιοσύνη για τον λαό"

Οι τέσσερις εκτελεσθέντες, μεταξύ των οποίων δύο αντιφρονούντες πρώτης γραμμής, άξιζαν "πολλές θανατικές ποινές", δήλωσε ο εκπρόσωπος.

Μιανμάρ: Η στρατιωτική χούντα λέει πως οι εκτελέσεις ήταν "δικαιοσύνη για τον λαό"

Η στρατιωτική χούντα της Μιανμάρ υπεραμύνθηκε σήμερα των εκτελέσεων τεσσάρων ακτιβιστών υπέρ της δημοκρατίας, οι οποίες, είπε, ήταν "δικαιοσύνη για τον λαό".

Ο εκπρόσωπος της χούντας Ζάου Μιν Τουν δήλωσε πως στους άνδρες δόθηκε μια νόμιμη οδός και επέμεινε πως οι εκτελεσθέντες δεν ήταν ακτιβιστές της δημοκρατίας αλλά δολοφόνοι που άξιζαν την τιμωρία τους.

"Ήταν δικαιοσύνη για τον λαό. Δόθηκε η ευκαιρία σε αυτούς τους εγκληματίες να υπερασπιστούν τον εαυτό τους", είπε σε μια καθιερωμένη τηλεοπτική συνέντευξη Τύπου.

"Ήξερα ότι θα προκαλούσε επικρίσεις αλλά έγινε για τη δικαιοσύνη. Δεν ήταν κάτι προσωπικό."

Οι τέσσερις εκτελεσθέντες, μεταξύ των οποίων δύο αντιφρονούντες πρώτης γραμμής, άξιζαν "πολλές θανατικές ποινές", δήλωσε ο εκπρόσωπος.

"Αν συγκρίνει κάποιος την ποινή τους με άλλες περιπτώσεις θανατικής ποινής, [θα δει] ότι διέπραξαν εγκλήματα για τα οποία έπρεπε να καταδικαστούν σε θάνατο πολλές φορές", είπε ο Ζάου Μιν Τουν.

"Τραυμάτισαν αθώους με βάναυσο τρόπο. Υπήρξαν πολλές απώλειες που δεν μπορούν να αντικατασταθούν", συνέχισε.

"Η θανατική ποινή ανακοινώθηκε από το δικαστήριο αφού τους δόθηκε το δικαίωμα να υπερασπίσουν τον εαυτό τους σε κάθε στάδιο της δικαστικής διαδικασίας (...) είχαν το δικαίωμα να ασκήσουν έφεση καθώς και να υποβάλουν επιστολή αναφοράς", είπε ο Ζάου Μιν Τουν.

Η Μιανμάρ προχώρησε στην εκτέλεση τεσσάρων καταδικασθέντων σε θάνατο, μεταξύ των οποίων ο πρωτοπόρος της μουσικής ραπ και πρώην βουλευτής του φιλοδημοκρατικού κόμματος της Αούνγκ Σαν Σου Τσι, ο Φίο Ζέγια Θάου, και ο Κιάου Μιν Γιου, ο "Τζίμι", μορφή της αντιπολίτευσης, χωρίς να διευκρινίζει πώς και πότε εκτελέστηκαν οι θανατικές ποινές.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της χούντας, οι επιθέσεις που ενορχήστρωσε ο Φίο Ζέγια Θάου συνέβαλαν στον θάνατο 21 ανθρώπων -- εννέα μελών των δυνάμεων της τάξης και δώδεκα πολιτών.

Μετά το πραξικόπημα της 1ης Φεβρουαρίου 2021, δεκάδες άνθρωποι καταδικάστηκαν σε θάνατο από δικαστήρια η νομιμότητα των οποίων αμφισβητείται από τη διεθνή κοινότητα, όμως καμία εκτέλεση δεν είχε λάβει χώρα.

Μετά την ανακοίνωση χθες, Δευτέρα, των εκτελέσεων από ένα κρατικό μέσο ενημέρωσης, ο ΟΗΕ καταδίκασε τις "βάρβαρες και οπισθοδρομικές" αυτές ενέργειες, όπως και οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Γαλλία και η Ένωση Χωρών Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN).

Αφότου κατέλαβε την εξουσία η χούντα της Μιανμάρ, που κατηγορείται συχνά για ωμότητες, ακολουθεί μια αιματηρή καταστολή των αντιφρονούντων: τουλάχιστον 2.000 πολίτες έχουν σκοτωθεί και περισσότεροι από 15.000 έχουν συλληφθεί μετά το πραξικόπημα, σύμφωνα με τοπική ΜΚΟ.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση