ΚΟΣΜΟΣ
Μια... τζετ διαμαρτυρία κατά των υπερπλουσίων στις Βρυξέλλες
Ακτιβιστές συγκεντρώθηκαν έξω από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
Με ένα φουσκωτό τζετ, για να συμβολίσει τον πλούσιο τρόπο ζωής που ζουν οι υπερπλούσιοι και για να υπογραμμίσει την ανισότητα στην Ευρώπη, 3 ΜΚΟ (Avaaz, WeMove και Oxfam) και νεαροί ακτιβιστές διαδήλωσαν μπροστά από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες.
Σύμφωνα με την Oxfam, οι κυβερνήσεις της ΕΕ χάνουν έσοδα 286,5 δισεκατομμυρίων ευρώ ετησίως, που ισοδυναμούν με 33 εκατομμύρια ευρώ την ώρα, λόγω της αδυναμίας τους να φορολογήσουν δίκαια τους πλουσιότερους της Ευρώπης. Αυτό το ποσό, που ισοδυναμεί με το ΑΕΠ της Φινλανδίας, αντιπροσωπεύει αυτό που ένας ευρωπαϊκός φόρος περιουσίας έως και 5% θα μπορούσε να αυξήσει κάθε χρόνο, σύμφωνα με την ανάλυση της Oxfam.
Το πλουσιότερο 1% στην Ευρώπη κατέχει σχεδόν το μισό του συνόλου του χρηματοοικονομικού πλούτου στην ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων τραπεζικών καταθέσεων, μετοχών, ομολόγων και δανείων. Από το 2020, οι δισεκατομμυριούχοι της ΕΕ αύξησαν τη συσσωρευμένη περιουσία τους κατά το ένα τρίτο, φτάνοντας τα 1,9 τρισεκατομμύρια ευρώ πέρυσι. Την ίδια στιγμή, το 99 τοις εκατό του πληθυσμού της ΕΕ έχει γίνει φτωχότερο.
Αυτό το χάσμα μεταξύ των υπερπλούσιων και των απλών ανθρώπων της Ευρώπης διευρύνεται κάθε χρόνο επειδή οι κυβερνήσεις της ΕΕ αποτυγχάνουν να φορολογήσουν δίκαια τον ακραίο πλούτο.
«Ο πληθωρισμός, το κόστος ζωής, η πανδημία. Βλέπουμε ότι το κόστος αυτής της κρίσης είναι κυρίως οι κανονικοί άνθρωποι. Το 99% του πληθυσμού της ΕΕ έχει γίνει φτωχότερο από το 2020. Γι' αυτό σήμερα ζητάμε να ξεχάσουμε τη λιτότητα. Ζητάμε περισσότερη δημόσια χρηματοδότηση και να το κάνουμε για να χρηματοδοτήσουμε νοσοκομεία, να χρηματοδοτήσουμε τη δράση για το κλίμα. Ξέρουμε πού είναι τα λεφτά. Αυτό δεν είναι, πυραυλική επιστήμη. Είναι στις τσέπες των υπερ-πλουσίων», είπε στην Εφσυν ο Ζιλιέν Ντεσιντέριο, Σύμβουλος Πολιτικής για τη φορολογία και την ανισότητα της Oxfam Βελγίου.
Και σα να μην έφτανε αυτό, οι πλουσιότεροι της Ευρώπης είναι και οι μεγαλύτεροι ρυπαίνοντες της Ευρώπης. Η ανάλυση της Oxfam λέει ότι ένα άτομο από το πλουσιότερο 1% εκπέμπει κατά μέσο όρο 14 φορές περισσότερο άνθρακα (CO2) από έναν μέσο πολίτη.
Οι διαδηλωτές λένε ότι αν φορολογηθούν οι πλούσιοι, θα υπάρξει οικονομικό περιθώριο για περισσότερη χρηματοδότηση κατά της κλιματικής αλλαγής.
«Εάν είμαστε σε θέση να έχουμε φόρο περιουσίας στους υπερπλούσιους, μπορούμε να έχουμε κεφάλαια για να βοηθήσουμε να σώσουμε τον πλανήτη μας. Τα κεφάλαια για να βοηθηθούν οι κοινότητες έχουν πληγεί από την κλιματική καταστροφή, συμπεριλαμβανομένων των αγροτών. Οι αγρότες και η γεωργία επηρεάζονται συνεχώς από αυτό που συμβαίνει με το κλίμα μας, με ξηρασίες και πλημμύρες. Και χρειαζόμαστε τα χρήματα. Και αυτά τα χρήματα μπορούν να προέλθουν από τη φορολόγηση των υπερπλούσιων που μόλις και μετά βίας πληρώνουν τίποτα. Είναι πραγματικά άδικο», δήλωσε ο Τζούλιο Καρίνι, από την ΜΚΟ We move Europe.
Σχεδόν 7 στους 10 Ευρωπαίους συμφωνούν στη φορολόγηση των πλουσίων για τη στήριξη των φτωχών. Η Oxfam, μαζί με οικονομολόγους, πολυεκατομμυριούχους και πολιτικούς, υποστηρίζει μια Πρωτοβουλία Ευρωπαίων Πολιτών για έναν ευρωπαϊκό φόρο πλούτου.
Οι ΜΚΟ καλούν την ΕΕ -μεταξύ άλλων- να εισαγάγει έναν ευρωπαϊκό φόρο περιουσίας, να ορίσει ένα ελάχιστο επίπεδο φορολογίας για τα κέρδη κεφαλαίου και να εφαρμόσει φόρους απροσδόκητου και υπερβάλλοντος κέρδους στις μεγάλες εταιρείες.