ΚΟΣΜΟΣ
Μεξικό – ΟΗΕ: Η βία ξερίζωσε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους
Η κυρία Χιμένες-Δαμάρι παρουσίασε στον Τύπο τα συμπεράσματα της επίσκεψής της στη χώρα από την 29η Αυγούστου, στο πλαίσιο της οποίας επισκέφθηκε τέσσερις περιοχές.
Eκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι εκτοπίστηκαν στο Μεξικό, εξαιτίας της εγκληματικότητας, της εξορυκτικής δραστηριότητας, της παράνομης υλοτομίας και τοπικών συγκρούσεων, δήλωσε την Παρασκευή η Σεσίλια Χιμένες-Δαμάρι, ειδική εισηγήτρια του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.
Συγκεκριμένα, η φιλιππινέζα ειδικός σε ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων τόνισε πως η μεξικανική ομοσπονδιακή κυβέρνηση δεν έχει στη διάθεσή της στατιστικά στοιχεία, όμως «άλλες πηγές», ιδίως μη κυβερνητικές οργανώσεις, πανεπιστήμια και οι τοπικές αρχές, της έδωσαν εκτιμήσεις κατά τις οποίες οι εσωτερικά εκτοπισμένοι στο κράτος των 126 εκατομμυρίων κατοίκων είναι από 350.000 ως 400.000.
Η κυρία Χιμένες-Δαμάρι παρουσίασε στον Τύπο τα συμπεράσματα της επίσκεψής της στη χώρα από την 29η Αυγούστου, στο πλαίσιο της οποίας επισκέφθηκε τέσσερις περιοχές.
Μεταξύ των παραγόντων που συμβάλλουν στο φαινόμενο «βρίσκονται διάφορα είδη βίας, συχνά συνδεόμενα με το οργανωμένο έγκλημα, ενίοτε με αναπτυξιακά έργα, με εξορυκτικές δραστηριότητες, με την παράνομη υλοτομία, με εκλογικές, θρησκευτικές και αγροτικές διενέξεις», απαρίθμησε.
Η νομικός με ειδίκευση στα δικαιώματα των εσωτερικά εκτοπισμένων εκτίμησε πως ανάμεσα στους εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες του Μεξικού που ξεριζώθηκαν από τον τόπο τους, οι περισσότεροι είναι αυτόχθονες.
Σύμφωνα με την κυρία Χιμένες-Δαμάρι, η ατιμωρησία και οι αδυναμίες των συστημάτων δικαιοσύνης και ασφαλείας είναι επίσης παράγοντες που έχουν μεγάλη συμβολή στους εκτοπισμούς πολλών ανθρώπων στο Μεξικό, που προτιμούν να φύγουν από τα σπίτια τους επειδή φοβούνται για τη ζωή τους.
«Σε ορισμένες περιοχές της χώρας, το οργανωμένο έγκλημα κατατρομοκρατεί, ελέγχει εδάφη και πληθυσμούς με απειλές, με εκφοβισμούς (…). Έρευνες σπανίως διενεργούνται, ακόμη κι όταν διαπράττονται τα πιο σοβαρά εγκλήματα, όπως ανθρωποκτονίες ή εξαφανίσεις», πρόσθεσε.
Η ίδια πρόκειται να παρουσιάσει το τελικό πόρισμά της στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών τον Ιούνιο του 2023.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ