Με τον Ερντογάν η Μέρκελ και στο βάθος ... η βίζα

Η Γερμανίδα καγκελάριος δήλωσε ότι αναμένει σημαντική πρόοδο σε δύο φλέγοντα ζητήματα: την κατάργηση της βίζας για τους Τούρκους πολίτες και τον αποκλεισμό των Γερμανών βουλευτών από την αεροπορική βάση του Ιντζιρλίκ.

Εμφανώς πιο αισιόδοξη όσον αφορά τις τεταμένες το τελευταίο διάστημα Γερμανοτουρκικές σχέσεις εμφανίστηκε σήμερα η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, μετά τη συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό της, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο περιθώριο της Συνόδου της G20, στην Κίνα. 

Ειδικότερα, η Μέρκελ δήλωσε ότι αναμένει σημαντική πρόοδο σε δύο φλέγοντα ζητήματα: την κατάργηση της βίζας για τους τούρκους πολίτες και τον αποκλεισμό των γερμανών βουλευτών από την αεροπορική βάση του Ιντζιρλίκ. 

Τόσο η Γερμανία όσο και η Ευρωπαϊκή Ένωση, οι οποίες εξαρτώνται από την Άγκυρα προκειμένου να περιοριστούν οι προσφυγικές ροές στην Ευρώπη, προσπαθούν να αποκλιμακώσουν την ένταση με την Τουρκία, έπειτα από την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία, τον περασμένο Ιούλιο. 

Η γερμανίδα καγκελάριος δήλωσε συγκεκριμένα ότι ελπίζει πως η ΕΕ και Τουρκία θα μπορούσαν να λύσουν τις διαφορές τους όσον αφορά το ζήτημα της βίζας, αν και θα χρειαστούν «αρκετές εβδομάδες» γι’ αυτό. «Οι διαπραγματεύσεις με την Κομισιόν είναι εντατικές και συνεχίζονται», επισήμανε. 

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Welt am Sonntag, η οποία επικαλείται ανώτερες τουρκικές πηγές, η Τουρκία φέρεται να είναι σύμφωνη με μία καθυστέρηση έως δύο μηνών, παρά τις αρχικές απειλές της ότι θα αποχωρήσει από τη συμφωνία για το προσφυγικό εάν οι ταξιδιωτικοί κανονισμοί δεν χαλαρώσουν έως τον Οκτώβριο. 

Εξίσου αισιόδοξη εμφανίστηκε η Μέρκελ και στη νεώτερη διαμάχη του Βερολίνου με την Άγκυρα, σχετικά με το δικαίωμα επίσκεψης γερμανών βουλευτών στην αεροπορική βάση του Ιντζιρλίκ. 

«Πιστεύω ότι είναι πιθανό να έχουμε θετικά νέα για το δικαιολογημένο αίτημα [της γερμανικής κυβέρνησης] τις επόμενες ημέρες» δήλωσε στους δημοσιογράφους.

Η Τουρκία έχει απαγορεύσει τις επισκέψεις στη συγκεκριμένη βάση, η οποία βρίσκεται κοντά στα συριακά σύνορα, αφότου το Κοινοβούλιο της Γερμανίας υιοθέτησε τον Ιούνιο απόφαση που αναγνώριζε ως γενοκτονία τις σφαγές Αρμενίων το 1915 από τις οθωμανικές Αρχές.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ